Alegerile din Republica Moldova sunt un punct de cotitură: fie continuă drumul european, fie riscă să reintre sub influența rusă, politic, militar și informațional. Moldova se află din nou sub presiunea unor „experimente” rusești de dezinformare, care ulterior sunt exportate către țările europene, ceea ce impune o atenție constantă asupra a ceea ce se întâmplă acolo.
Societatea civilă și diaspora sunt conștiente de miza ridicată a alegerilor generale din 28 septembrie, dar o importantă parte din electorat rămâne vulnerabilă la promisiuni populiste și manipulare.
Alte subiecte discutate la „Decriptaj”:
- Rusia încearcă să influențeze votul prin promovarea unor politicieni cu trecut pro-rus, camuflați azi în pro-europeni, precum Ion Ceban.
- În paralel, propaganda migrează online, cu știri false menite să discrediteze parcursul european și să inducă frica de Occident.
- Și din România vin interferențe: partidul AUR, cu o prezență slabă în Moldova, investește masiv în mesaje pro-ruse și anti-Maia Sandu, amplificând confuzia în rândul alegătorilor.
Într-un context marcat de războiul din Ucraina și tensiuni în regiunea separatistă Transnistria din R.Moldova , rezultatul alegerilor va influența nu doar viitorul Moldovei, ci și stabilitatea regiunii.
Într-o ediție specială a podcastului „Decriptaj” de la Radio France International (RFI), jurnalistul Ovidiu Nahoi a discutat cu Ileana Racheru, cercetătoare la Institutul Diplomatic Român și expertă în spațiul ex-sovietic, și cu Lina Grâu, corespondentă PRESShub în Republica Moldova, despre miza crucială a alegerilor parlamentare din 28 septembrie 2025 din Republica Moldova.
Aceste alegeri sunt considerate cel mai important moment din ultimii 30 de ani pentru Republica Moldova, având potențialul de a decide dacă țara își continuă parcursul pro-european sau reintră în sfera de influență rusească.
PRESShub susține un spațiu informațional onest. În acest context critic, PRESShub a lansat un apel deschis către jurnaliști, analiști, cercetători, activiști civici și formatori de opinie, invitându-i să contribuie cu analize, editoriale, interviuri sau participări la podcasturi despre realitățile socio-politice și economice din Republica Moldova.
Inițiativa urmărește să susțină un spațiu informațional comun, onest și bine ancorat în fapte, pe ambele maluri ale Prutului. Acest demers este esențial pentru a umple „vidul informațional” lăsat pradă celor ce vor să distorsioneze realitatea, pledând pentru „solidaritate informațională, jurnalism cu rost și voci care cred în viitorul european al acestei țări”.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!