În ultimii 15 ani a revenit treptat atracția față de comunism, pe fondul discursurilor nostalgice, odată cu degradarea vieții politice interne.
48,4% dintre români consideră că în comunism se trăia mai bine, potrivit unui sondaj făcut de INSCOP la comanda Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, singurul care încearcă să arate în diferite feluri caracterul criminal al regimului comunist. În urmă cu doi ani, o cercetare similară scotea la iveală că 46,4% dintre români considerau că se trăia mai bine înainte de 1989 (INSCOP, noiembrie 2023). Acum 12 ani, 44,4% spuneau că în comunism condițiile de viață erau mai bune (INSCOP, noiembrie 2013). Cu 15 ani în urmă, sub 40% susțineau că aveau un trai mai bun în vechiul regim (IRES, iulie 2010). Se înțelege că, într-un deceniu și jumătate, partea din societate care crede că trăia mai bine în comunism a crescut cu 10 procente.
De ce crește dorul după comunism?
Acest trend ascendent al celor care vorbesc despre o viață mai bună sub comunism sugerează că tot mai mulți dintre cei care nu au trăit efectiv în regimul ceaușist au o falsă nostalgie față de acele vremuri. Această falsă percepție a trecutului are legătură cu tranziția dificilă prin care au trecut cei care regretă comunismul sau copiii lor care perpetuează amintirile părinților. Mai e și discrepanța dintre așteptările lor și capitalismul complicat care nu-i satisface.
În perioada comunismului, bunăstarea occidentală era ceva de neatins și mulți credeau că, odată cu dispariția lui Ceaușescu, oamenii vor trăi ca în filmele occidentale. Exista în imaginarul colectiv o utopie a capitalismului și democrației, după cum argumentează sociologul german Dominik Bartmanski de la Universitatea Humboldt din Berlin.
Continuarea, în Deutsche Welle
Urmăriți canalul „PRESShub” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 1/1977)