Încă o funcționară din Primărie, inclusă în Lotul Pensionarilor de DNA, a dat instituția în judecată și cere salariile înapoi. Cazul Anișoarei Roman este antologic: a cumulat pensia și salariul, în calitate de funcționar public, între august 2023 și ianuarie 2025. Dacă nu intervenea DNA, lua bani și-acum.
Casa de Pensii a notificat Primăria încă din 2023, dar șeful de Resurse Umane și primarul au plătit-o în continuare. Anișoara Roman face parte din categoria „funcționari publici”, pentru care Codul Administrativ este foarte clar: nu pot lua în același timp salariu și pensie. DNA a calculat un prejudiciu de 8 milioane de lei din bugetul Iașului.
Una dintre funcționarele implicate în dosarul pensionărilor de la Primăria Iași a dat în judecată instituția la care lucra cerând anularea dispoziției de încetare de drept a raporturilor de muncă din ianuarie 2025. Anișoara Roman solicită și salariile pentru perioada 21 ianuarie – 14 iunie.
Avocatul ei, Alexandru Iftode, susține două argumente:
1. Nu este prevăzut expres în Codul Administrativ că emiterea deciziei de pensionare echivalează cu pensionarea
2. Dispoziția primarului Mihai Chirica de încetare a raporturilor de muncă a fost semnată înainte ca interpretarea Înaltei Curți pe subiectul cumulului pensie/salariu să apară în Monitorul Oficial.
Din dosarul depus la instanță reiese însă că femeia era clar pensionată din 2023 și a beneficiat de prelungiri ale activității după data deciziei. În declarația ei de avere apar salarii și pensii. Important: Casa Județeană de Pensii spune fără echivoc faptul că, din 2022, este obligată să comunice pensionarea către institușii sau firme și a făcut acest lucru fără excepție.
Continuarea în Reporter de Iași
Citește și: Cum a ocupat UDMR conducerea fondului de garantare a creditelor cu membri de partid
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: reporteris.ro)