- Cristian Piedone Popescu, președintele suspendat al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, și-a construit după 2020 o rețea de rude și oameni de încredere care dețin bunuri, proprietăți care stau la dispoziția fostului primar.
- Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au descoperit la perchezițiile privind acuzațiile de mită că Piedone se folosea de un domeniu imobiliar din orașul Bragadiru care era trecut pe numele mamei, al copiilor și al angajaților de încredere.
- Oamenii de încredere au fost crescuți și instalați în administrația publică din Sectorul 5, sector care a devenit locul în care familia Popescu și-a extins relațiile, mai ales după ce Piedone a fost ales primar în 2020.
- După condamnarea primită în Dosarul Colectiv, primăria a fost preluată de fiul Vlad Popescu, ales în 2024, pentru că tatăl său avea interdicție să ocupe astfel de funcții. Piedone s-a întors la prima dragoste în administrația publică: Protecția Consumatorilor.
- Între 2020 și 2025, Cristian Popescu Piedone și-a croit o schemă de rude și apropiați care să-l susțină administrativ și financiar, așa cum au fost sesizați procurorii printr-o plângere penală realizată chiar de un fost angajat al primăriei, sesizare consultată de PRESSHub.
- În dosarul recent deschis de DNA, Piedone este înregistrat când se laudă că el are menirea să dea „dispoziții”, iar cei care le primesc sunt „slugi”.
- Cristian Piedone Popescu și familia sa nu ne-au răspuns la întrebările legea legăturile și proprietățile deținute de familie împreună cu alți angajați ai primăriei de sector.
Cristian Popescu Piedone și-a organizat rudele directe și cele prin alianță, foștii subordonați din Primăria Sector 5, dar și oameni de încredere într-o rețea ierarhică subordonată fostului șef al Protecției Consumatorilor.
Piedone are menirea să dea dispoziții la „slugi”
Spre exemplu, așa cum reiese din ancheta de corupție a Direcției Naționale Anticorupție, Piedone se folosea de proprietăți imobiliare pe numele rudelor, dar și ale unor foști angajați de încredere.
Locuia în vile deținute în acte de rude și mergea în vacanță la mare în apartamente deținute de apropiați.
În dosarul privind controlul de la Hotel Internațional din Sinaia, procurorii l-au înregistrat pe Piedone și cum își explică rolul său într-o organizație.
„Încă o dată ți-o spun cu fraierii aștia, cu toții. E un fraier, e a doua generație lângă mine. Îl știi? Ta-su mi-a fost slugă, asta mi-e slugă. Asta e calitatea mea, să dau dispoziții”, se aude Piedone lăudându-se. El făcea referire la un angajat al ANPC.
Tranziția
Acest mod de organizare a rețelei din spatele lui Piedone a început odată cu tragedia de la Colectiv, din urmă cu aproape un deceniu, de pe 30 octombrie 2015.
La acel moment, Piedone se prezenta ca jupânul Sectorului 4, unul dintre cele mai sărace sectoare din Capitală la acel moment. În realitate, Daniel Băluță i-a demonstrat că organizarea lui Piedone era una precar organizată. Actualul prim-vicepreședinte PSD a reușit să-i preia primăria de sector, să-i câștige de partea sa pe oamenii lui Piedone, dar și să câștige alegerile din anul următor.
Între 2015, momentul tragediei de la Colectiv, și 2020, anul când a revenit în administrația și politica mare, fiind ales primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a avut resurse financiare limitate.
Primul job la privat al lui Piedone, la finul Florescu
Acest lucru reiese și din faptul că inclusiv celebrul Piedone a lucrat, cel puțin în acte, în mediul privat. Cristian Popescu Piedone recunoștea, în 2020, în declarația de avere de candidat la Primăria Sector 5 că la acel moment era director la firma Urban SA, deținută și controlată de Teodor Florescu.
Conform surselor PRESSHub, Doru Florescu este finul lui Piedone. Informația a fost confirmată chiar de omul de afaceri la mai multe discuții de afaceri.
Aproape 100.000 de lei era venitul în acte al lui Piedone în 2020 la firma Urban SA, conform declarației de avere.
Fiul lui Piedone, angajat tot în grupul lui Florescu
Piedone senior a fost chiar coleg de muncă cu Piedone junior în grupul de firme controlat atunci de Teodor Florescu.
Asta pentru că și fiul lui Piedone, conform declarației de candidat la Camera Deputaților din 2020, era director de vânzări la firma Brai-Cata SRL.
Conform datelor de la Registrul Comerțului, la acel moment firma era controlată tot de Teodor Florescu.

În acest moment, Brai-Cata SRL este deținută în totalitate de Constantin Petrescu, un fost subaltern al lui Doru Florescu, așa cum reiese din datele grupului Urban. Firma mamă, Urban SA din București, înregistrează unele dintre cele mai mari datorii la bugetul de stat: de 636 de milioane de lei.
Vlad Popescu Piedone avea un venit de 90.000 de lei ca director de vânzări în cadrul Brai-Cata SRL.
Fiica lui Piedone a lucrat și pentru firma de securitate Orion
De fapt, și fiica lui Cristian Popescu Piedone a lucrat pentru grupul de firme al lui Teodor Florescu.
Informația reiese din declarația de avere a acesteia completată la începutul anului 2021. Ana Maria Popescu Șerban se angaja atunci la Evidența Populației din Sectorul 4.
Din declarația sa de avere din acel an, reiese că aceasta lucra tot la Brai-Cata, ca secretară, și la Orion Security, firma de pază care era abonată la contractele încheiate cu Primăria Sector 4 în mandatul de edil al lui Piedone.
Până în 2016, firma era deținută chiar de nepotul lui Piedone, Constantin Iulian Cârlogea.
Din 2023 acesta apare ca administrator public la Primăria Sector 5, administrație publică controlată de familia lui Piedone după 2024. Vlad Popescu Piedone este actualul primar.
Din 2016, Orion Security trece în totalitate pe numele Ancăi Mihaela Anghel.
După instalarea lui Piedone senior ca primar la Sectorul 5, la începutul anului 2021, patroana de la Orion Security intră în administrația publică de sector.
Aceasta ocupă din 2022 poziții de membru în consiliile de administrație de la companiile municipale: Amenajare Edilitară și Salubrizare SA, și Salubrizare Sector 5.
Citește și: (Re)căderea în ceaușism: de ce se reface mitul comunismului
Reorganizarea: rudele directe în prima linie
După revenirea în administrația publică, Piedone a fost ales primar al Sectorului 5 în 2020, acesta și-a reorganizat cercul de apropiați.
Și-a implicat familia în afaceri și în politică. Fiul Vlad Popescu a candidat și a câștigat în 2020 un post în Camera Deputaților, a candidat tocmai la Suceava pentru a evita amintirea tragediei de la „Colectiv”.
După ce tatăl său a fost condamnat în 2022 în acest dosar, eliberat anul următor în urma unui recurs extraordinar, Vlad Popescu a candidat și a câștigat în 2024 funcția de primar al Sectorului 5.
Pentru că Piedone avea interdicție să ocupe poziția de edil, s-a mulțumit cu funcția de președinte la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.
Totodată, așa cum a verificat PRESSHub la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, proprietățile din Bragadiru care în urmă cu un deceniu erau pe numele lui Piedone, acum sunt pe numele familiei.
În declarația de avere din 2014, Cristian Popescu Piedone deținea 1.500 de metri pătrați de teren în Bragadiru și nicio vilă.
Procurorii DNA, în dosarul de corupție privind controlul de la Hotelul Internațional din Sinaia, au descoperit că locuința stabilă a lui Piedone era un domeniu din Bragadiru deținut de Ana Roșca, mama sa.
Lângă domeniul deținut de Ana Roșca, mai aveau șase proprietăți și copiii lui Piedone, Vlad și Ana Maria.
Cristian Piedone Popescu și familia sa nu ne-au răspuns la întrebările privind legăturile și proprietățile deținute de familie împreună cu alți angajați ai primăriei de sector.
Rudele prin alianță, în linia a doua
Tot în zona domeniului care stătea la dispoziția lui Piedone au proprietăți și familia Șerban, familia soțului Anei Maria Piedone.
Andrei Bogdan Șerban, fost consilier local Sectorul 5 în perioada 2020-2024, este soțul Anei Popescu. Deși în ultimele documente de cadastru consultate de PRESSHub reiese că aceștia se află într-un partaj, fiica lui Piedone se prezintă în continuare și cu numele Șerban.

Nicolae Dan Șerban, cuscrul lui Cristian Piedone, tatăl lui Andrei Bogdan Șerban, lucrează la Infrastructura SA, compania primăriei de sector.
Vlad Popescu Piedone este căsătorit cu Mihaela Loredana Popescu.
Mama Mihaelei Loredana este Mariana Capotă. Ea are o locuință vizavi de domeniul Anei Șerban care este folosit de Piedone, conform datelor de carte funciară obținute de PRESSHub.
Fratele soției lui Vlad Popescu este Dorin Petre Capotă. Cumnatul primarului de la Sectorul 5 a ocupat până acum doi ani funcția de secretar în cadrul Consiliului de Administrație al companiei Salubrizare Sector 5, aflată în subordinea Primăriei Sector 5.
Poate cea mai importantă rudă de rangul doi al lui Piedone este Iulian Constantin Cârlogea.
Într-o plângere penală trimisă la DNA de un fost angajat al Primăriei Sector 5, consultată de PRESSHub, acesta era descris ca „nepotul-pușculiță” al lui Piedone.
Așa cum am mai precizat, acesta a deținut firma Orion Security și acum este administrator public al Primăriei Sectorului 5. În declarația de avere menționa șase clădiri în proprietate.
Rudele lui Iulian Constantin Cârlogea – Liviu Viorel Cârlogea, George Cristian Cârlogea și Alice Andreea Cârlogea – au avut sau au legături cu cercul de interese al familiei lui Piedone.
Angajații din primărie, linia a reia
Pe lângă rudele directe sau prin alianță angajate în administrația Sector 5 condusă de fiul lui Piedone, familia Popescu mai are relații de subordonare administrativă sau de vecinătate cu mai mulți funcționari.
Mai mulți angajați ai Primăriei Sector 5 sunt vecini cu familia Piedone în Bragadiru, în apropierea domeniului controlat informal de fostul primar. Printre aceștia se numără soții Năstăsoiu – Sanda, inspector principal la Direcția de Taxe și Impozite, și Mihail Laurențiu, care au cumpărat o vilă cu credit garantat de stat.
Tot în zonă locuiește și Răzvan Cristian Ștefănescu, împreună cu soția, într-o vilă de 140 mp. Familia Țiu, care deține o casă de 200 mp, este reprezentată de Alexandru Daniel Țiu, director tehnic la Salubritate S5. În vecinătate se află și Eugenia Mihaela Bărbulescu, șefa Corpului de Control din primărie, care locuiește cu soțul său într-o vilă de 112 mp, pe un teren cumpărat în 2006.
Reamintim că Piedone și familia sa nu ne-au răspuns la întrebările privind legăturile și proprietățile deținute de familie împreună cu alți angajați ai primăriei de sector.
Urmăriți canalul „PRESShub” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Urmăriți PressHUB și pe Google News!