Rusia e nervoasă că a eșuat în România. Ce urmează?

Data:

George Simion nu aștepta azi de la CCR un verdict în favoarea lui. Nu-și imagina că CCR ar putea anula alegerile, dar a mizat pe faptul că motivele invocate vor fi rostogolite și ajung la electoratul său radicalizat.

Liderul AUR George Simion spunea că, în fond, motivul pentru care l-a felicitat pe Nicuşor Dan după câştigarea alegerilor a fost că nu şi-a dorit să vadă „vărsare de sânge”. Cererea de anulare a alegerilor depusă la CCR este o amenințare la adresa stabilității, fiindcă printre motivele enumerate de liderul AUR se află „dezinformarea electoratului”, „denigrarea” sa, „intervențiile străine în desfăşurarea procesului electoral”. Nu e doar o coincidență că toate argumentele sale sunt folosite și de oamenii Moscovei, pare să existe o coordonare între George Simion și ruși: purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a acuzat Franța de „interferența directă în afacerile interne ale unui stat suveran” și de manipularea alegerilor din România; purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că alegerile prezidențiale din România au fost „cel puțin ciudate”, a vorbit despre nedreptatea scoaterii lui Călin Georgescu din cursă și a explicat că nu este o noutate faptul că state europene precum Franța, Marea Britanie și Germania intervin în afacerile altor țări. Alexandr Dughin, filosoful care s-a pus în slujba lui Vladimir Putin, declară și el că „Macron a intervenit deschis în alegerile din România”, că „UE este o dictatură liberală pură” și că „fără o revoluție totală, europenii nu mai au nicio șansă să-și recapete reprezentarea reală a poporului”. Fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, susține că serviciile secrete franceze ar fi făcut presiuni asupra sa pentru a suprima vocile care îl sprijineau pe George Simion și că e gata să vină în România să depună mărturie în favoarea liderului AUR.

Începând de marți seara, după ce Simion a vorbit despre necesitatea anulării alegerilor și despre „vărsarea de sânge” care ar fi putut avea loc, pe rețelele sociale Facebook, Telegram, X și TikTok au apărut mii de postări cu informații false, despre Franța care ar fi aranjat alegerile din România, despre presupuse fraude la vot, despre urgența reluării alegerilor și mai ales despre incitare la proteste. Potrivit G4Media, campania se derulează pe toate marile rețele sociale, dar niciuna nu vrea să scoată conținutul ilegal, cu excepția TikTok, rețeaua socială aflată sub o anchetă a Comisiei Europene.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor. Nicușor Dan: Vreau să îi asigur pe români că înțeleg responsabilitatea mandatului pe care mi l-au dat | VIDEO

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Codrin Unici)

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related