La Congresul PNL nimeni nu a făcut cu adevărat o analiză a eșecului partidului din ultimii 10 ani pentru a vedea care au fost cauzele prăbușirii morale și electorale. Se mai poate schimba PNL?
Ilie Bolojan, candidat unic la alegerile care au avut loc în weekend, are dreptate când spune că liberalii au renunțat să mai fie „un partid de viziune” și s-au mulțumit să devină „un partid de structuri”.
Înainte de a fi ales în fruntea PNL, Bolojan a avut un discurs critic în fața Congresului, spunând că liberalii au uitat de valorile, principiile și identitatea lor, că au pierdut legătura cu societatea civilă și cu românii din străinătate, că n-au știut cum să-i atragă nici pe tineri, nici pe cei din profesiunile liberale spre partid, și că a venit momentul să revizuiască selecția cadrelor. Nimic despre permanența acelorași parlamentari fără rezultate, despre corupții și clienții partidului, nimic despre absența schimbării. Nimic despre corupție, despre sărăcie, despre pericolul rusesc, despre competiția internațională dură și despre riscurile din jur, altele decât cele ale deficitului.
Ilie Bolojan a vrut să întărească viziunea conservatoare a liberalilor, amintind că în 2014 partidul a trecut de la Partidul Popular Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa la familia conservatorilor din Partidul Popular European.
„Vocația național-conservatoare a PNL este una democratică, pro-occidentală și anti-izolaționistă”, a precizat șeful liberalilor. De altfel, noul secretar general al PNL, Dan Motreanu, a venit în fața Congresului cu documentul programatic intitulat „Modernizare cu Rădăcini”, o compilație de definiții, concepte și truisme, din care nu rezultă prea bine unde vrea PNL să ajungă, în care arată că PNL, la fel ca celelalte formațiuni autohtone, se bazează pe familie, fiindcă doar familia asigură „reperele morale” și „echilibrul între generații”.
Motreanu nu menționează în documentul lui familia tradițională, dar se înțelege că despre ea e vorba, mai cu seamă în contextul în care al doilea pilon al PNL rămâne Biserica: „În calitate de conservatori, credem în biserică ca forță a binelui comunitar”, fiindcă „Biserica modelează caractere și vindecă suflete” și „niciun guvern nu are voie să impună sau să cenzureze credința”. Despre militari, nimic, mai ales că PNL nu a vrut să aibă niciun om în conducerea MApN.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: Administrația Prezidențială)