Regresul istoric al PNL: Ce mai poate face Bolojan?

Data:

La Congresul PNL nimeni nu a făcut cu adevărat o analiză a eșecului partidului din ultimii 10 ani pentru a vedea care au fost cauzele prăbușirii morale și electorale. Se mai poate schimba PNL?

Ilie Bolojan, candidat unic la alegerile care au avut loc în weekend, are dreptate când spune că liberalii au renunțat să mai fie „un partid de viziune” și s-au mulțumit să devină „un partid de structuri”.

Înainte de a fi ales în fruntea PNL, Bolojan a avut un discurs critic în fața Congresului, spunând că liberalii au uitat de valorile, principiile și identitatea lor, că au pierdut legătura cu societatea civilă și cu românii din străinătate, că n-au știut cum să-i atragă nici pe tineri, nici pe cei din profesiunile liberale spre partid, și că a venit momentul să revizuiască selecția cadrelor. Nimic despre permanența acelorași parlamentari fără rezultate, despre corupții și clienții partidului, nimic despre absența schimbării. Nimic despre corupție, despre sărăcie, despre pericolul rusesc, despre competiția internațională dură și despre riscurile din jur, altele decât cele ale deficitului. 

Citește și: Schimbare de curs la Washington? Trump promite rachete Patriot pentru Ucraina – UE va plăti nota 

Ilie Bolojan a vrut să întărească viziunea conservatoare a liberalilor, amintind că în 2014 partidul a trecut de la Partidul Popular Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa la familia conservatorilor din Partidul Popular European.

„Vocația național-conservatoare a PNL este una democratică, pro-occidentală și anti-izolaționistă”, a precizat șeful liberalilor. De altfel, noul secretar general al PNL, Dan Motreanu, a venit în fața Congresului cu documentul programatic intitulat „Modernizare cu Rădăcini”, o compilație de definiții, concepte și truisme, din care nu rezultă prea bine unde vrea PNL să ajungă, în care arată că PNL, la fel ca celelalte formațiuni autohtone, se bazează pe familie, fiindcă doar familia asigură „reperele morale” și „echilibrul între generații”.

Motreanu nu menționează în documentul lui familia tradițională, dar se înțelege că despre ea e vorba, mai cu seamă în contextul în care al doilea pilon al PNL rămâne Biserica: „În calitate de conservatori, credem în biserică ca forță a binelui comunitar”, fiindcă „Biserica modelează caractere și vindecă suflete” și „niciun guvern nu are voie să impună sau să cenzureze credința”. Despre militari, nimic, mai ales că PNL nu a vrut să aibă niciun om în conducerea MApN. 

Continuarea în Deutsche Welle

Citește și: Mai există normalitate în Ucraina, după trei ani de război? De vorbă cu un locuitor din Kiev, în trecere cu toată familia prin România 

Citește și: Emmanuel Macron anunță accelerarea cheltuielilor militare: până la 64 miliarde de euro în 2027

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: Administrația Prezidențială)

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan, despre cheltuielile din campanie și precampanie

Nicușor Dan, în cadrul conferinței de presă de luni,...

AKTUAL24 | Robotul „Furie”, folosit împotriva trupelor ruse pe frontul din Ucraina

Serviciul de informații al Ministerului Apărării din Ucraina a...

20%, pauză, 30%…războiul tarifelor și al nervilor între administrația Trump și UE 

În „Ziua Eliberării”, când președintele Donald Trump și-a prezentat...