SAPE – baronimea nesimțită din energie

Data:

“Nesimțire” este un cuvânt blând după ce răsfoim declarațiile de avere și vedem cât și de unde încasează șefimea de acolo. (pe directori îi găsiti aici și Consiliul de Supraveghere aici)

Am mai scris despre SAPE și mă autoplagiez cu câteva fraze din articolul de acum exact doi ani, pentru că ce am scris a rămas valabil.

Ceea ce am citit (în ultimile zile) și ceea ce s-a întâmplat în această companie a statului român nu este altceva decât devalizare și aici ar trebui ca instituțiile competente să acționeze.

SAPE, este o companie a statului, care se află sub Ministerul Energiei și care canibalizează o parte din misiunea acestuia. Numele ei complet este Societatea de Administrare a Participațiunilor în Energie SA.

Nu ar fi trebuit să existe, iar acum trebuie urgent desființată.

S-a înființat în 2014, adică pe vremea lui Victor Ponta. A fost moșită de Constantin Nita, vajnic ministru al economiei și de secretarul de stat pe energie, Răzvan Nicolescu, care știau exact ce făceau!

Citește și: De la 32 de ruine la doi campioni regionali: planul realist pentru restructurarea sectorului energetic

Ce au facut de fapt?

Au creeat o companie care a preluat din misiunea și prerogrativele ministerului, realizând o „jucărie” dedicată unui alt celebru domn, Bogdan Stănescu, cel cu zeci de funcții cumulate și avere imensă făcută ca angajat la stat. (și aici mai găsiti informații) Stănescu este un personaj controversat despre care presa a scris multe articole, dar căruia statul roman i-a acordat încrederea să îl reprezinte în 25 de funcții publice, concomitent sau pe rănd. După Banca Națională, cele mai importante companii romănești au beneficiat de serviciile sale. Numai la o scurtă căutare pe internet am găsit: NuclearelectricaRompetrol, DepogazOltchimHidroelectricaCFR. Se pare că omul acesta are atătea calități, încât merită să încaseze peste un million de lei anual de la statul român.

Deabia în martie 2025 Sebastian Burduja l-a demis, dar Stănescu declară că va da statul în judecată deoarece i s-a făcut o mare nedreptate.

După atâția ani de șefie SAPE, s-a angajat tocmai de compania căreia i-a gestionat cu mare spor și în interesul statului român 20% din acțiuni, adică Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român S.A.

Până în 2018, SAPE, a avut consiliu de administrație, din 2018 (neagra perioadă Dragnea) are consiliu de supraveghere, adică cu mai mulți directori și membrii CS. Dacă în 2018 erau cinci administratori, astăzi sunt 7 supraveghetori. Nici unul nu are studii legate de energie. Toți au profil de sinecuri.

Citește și: Arta falimentului etern în energie: cum se scurg banii statului în insolvențe fără sfârșit

Scandalul măștilor

SAPE este și compania bagată în marele scandal din pandemie: 90 de milioane de măști neconforme rămase, importate din Vietnam afacere la care SAPE a pierdut atunci 200.000.000 lei. La suma asta adăugăm transportul de 5,3 milioane dolari.

Dar pierderea a fost lunară timp de doi ani, deoarece depozitarea a mai costat (adică s-au pierdut) încă două milioane de euro.

Apoi au fost donate Departamentului Situații de Urgență, care s-a măndrit că poartă măști model TutanKhamon. … și după a venit Curtea de Conturi care a găsit oareșce prejudicii.

Câți bani aduce la buget?

Normal ar trebui ca decidenții să se întrebe câți bani aduce la buget SAPE și dacă existența sa are vreun rost, cunoscând canibalizarea cu Direcția de Administrare a Participațiunilor Statului din Energie (care între timp a fost desființată).

SAPE gestionează participații la multe companii profitabile, conform site-ului Ministerului Energiei care erau gestionate până în 2014 de direcția de resort din minister.

Dar să ne uităm pe site-ul Ministerului de Finanțe la cum a terminat SAPE anul 2023:

Și anul 2024

Citește și: “Afacerea Eximbank” din energie

Ce înțelegem noi de aici?

Pentru 2023, cei 72 de angajați, la care cred că trebuie să adăugăm cei 7 membrii ai Consiliului de Supraveghere, au cheltuit 60.276.311 lei. Banii au venit din fel de fel de activități din statut, adică 627.337 lei, la care se adaugă dividentele pe care le-a încasat SAPE în calitate de acționar (vezi aici companiile), adică banii țării, care înseamnă 83.694.420 lei, în total încasând 84.321.757 lei.

În 2024 a scăzut numărul de angajati la 46. Problema este că o cifra de afaceri de 3 milioane de euro nu înseamnă nimic, banii reprezentand vânzarea de energie electrică (așa puțină?) din parcul fotovoltaic deținut. Au mai încasat peste 60 milioane de lei din dividentele de la diversele companii pe care statul prin SAPE, adică prin Ministerul Energiei, le deține. Totalul încasărilor e măricel dar și cheltuielile sunt pe măsura. Dacă facem o judecată dreaptă, cei 63.425.742 lei încasați din dividente trebuiau virați Ministerului deoarece provin din averea statului.

Dar indivizii au cheltuit 67.380.074 de lei în 2024 și peste 60.000,000 lei în 2023. Nu știm pe ce! Dar poate o vizită a Curții de Conturi ar fi nimerită și apoi o plângere la DNA binevenită!

Citește și: De ce energia electrică va fi scumpă? Pentru că ANRE-ul nu își face treaba!

O privire mai atentă la portofoliul SAPE

Și dacă tot se vor deranja cei de la Curtea de Conturi și DNA să se uite prin hârtii să nu uite și de câteva companii cu aceeași misiune de sinecurism, pe care SAPE le gestionează.

Indra Soluciones Tecnologias de la Informacion România care este o companie mică, dar cu 25 de salariați. Să se uite și la Hidro Tarnița SA, companie băgată în faliment. Mai e și Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român S.A. care este o altă poveste cu cântec (pontist, de această dată).

Titan Power SA este deținută de SAPE cu 67,3% și Electrocentrale Grup cu 32,7% (a nu se confunda cu Elcen). Statul a hotărât ca în 2020 să împroprietărească Titan Power cu 140.000.000 lei pentru o viitoare termocentrală de dimensiuni mici. Timp de aproape trei ani nu s-a întâmplat nimic. Azi, terenul fostei mici centrale din estul Bucureștiului, unde ar trebui să se construiască noua termocentrală, a fost închiriat . Aici au fost amplasate câteva cazane de apă caldă, organizate într-o centrală termică medie, care alimentează cu agent termic zona adiacentă (între Bulevardul Basarabiei și Șoseaua Pantelimon). Să le deschideți site-ul ! Dacă vă uitați mai atenți pe site o să găsiți că 35 de oameni trudesc în această companie de stat care nu face nimic.

Șefimea SAPE este exemplul noii clase sociale superioare – baronimea scurgătoare de bani din proprietatea statului. Eterni membrii de CA-uri, CS-uri sau directori pe care nimeni nu poate să-i decapiteze deoarece întotdeauna există cineva care să îi apere.

Probabil că nu au încălcat legea cu nimic, dar în mod sigur au călcat în picioare legea moralei care spune să nu râvnim la averea altuia, în cazul de fata, a statului.

Urmăriți canalul „PRESShub” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Cosmin Gabriel Păcuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru lucrează în industria energetică în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României (2013). Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018), „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), „Geopolitica și securitate energetică” (2024). A publicat numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related