Regiunea Mării Negre rămâne instabilă, amenințările Rusiei asupra Europei nu au scăzut, NATO nu reușește să descurajeze Moscova, iar principala amenințare la adresa României este securitatea cibernetică.
Noul președinte ales Nicușor Dan a vorbit la ediția a IX-a a Forumului Securitatea Balcanilor și a Mării Negre (Black Sea and Balkans Security Forum) despre cinci ramificații ale politicii externe:
(1) Relația României cu Statele Unite și „îmbunătățirea” acestei relații: Nicușor Dan crede că dubiile care au existat la Washington în privința anulării alegerilor din România se vor spulbera de luni încolo, după ce la București va exista „un președinte legitim”, fiindcă a văzut „o deschidere din partea americană” și e „absolut convins” că parteneriatul dintre cele două state „va fi continuat și îmbunătățit”.
(2) Politica Bucureștiului față de Republica Moldova, pornind de la calendarul integrării făcut până în 2030 și pe care „România trebuie să-l susţină, atât din punct de vedere diplomatic, cât şi din punct de vedere operaţional”: Nicușor Dan crede și că ar fi necesară extinderea conectării energetice cu Republica Moldova, și în general o conectare economică printr-un fond de garantare al investiţiilor româneşti în Republica Moldova. La aceste obiective pe termen mediu a adăugat unele pe termen foarte scurt: reducerea timpului petrecut de cei care traversează frontiera dintre cele două state și scurtarea circuitului pentru obținerea cetățeniei române.
(3) Participarea României în NATO și UE „nu a fost suficient de activă”, iar pentru a deveni mai activă e nevoie de mai multă credibilitate, susține noul președinte ales. „Îmi doresc ca România să se întărească în interiorul ei şi să fie mai activă în interiorul acestor două structuri”, a declarat Nicuşor Dan.
(4) România va continua ajutorul pentru Ucraina, a promis noul președinte ales, explicând că susținerea este în favoarea securității României și a R. Moldova, pentru că „Ucraina este un stat prieten şi preferăm ca în vecinătatea României şi a Republicii Moldova să avem un stat prieten”.
(5) Principala amenințare la adresa României are legătură cu securitatea cibernetică, crede Nicușor Dan, care propune o colaborare cu marile firme de tehnologie, „pe care din fericire le avem”, dar și cu partenerii europeni la fel de îngrijorați de evoluția războiului hibrid.
Continuarea, în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: U.S. Mission to NATO / Facebook)