O nouă ediție a Conferințelor „Dilema” a început, joi seara, în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ din Arad, ridicând la fileu o temă cu dublu sens, în această perioadă incertă: „Arta fugii. Variațiuni pe tema exilului”, care provoacă la dezbatere mai multe personalități din lumea culturală românească.
De la prima ediție din 2019, Conferințele „Dilema” – organizate în parteneriat cu vestita Revistă după care poartă numele – au pus în dezbatere teme generoase, aducând laolaltă personalități din domeniile literaturii, filosofiei, teologiei și artei.
În 2019, tema „Europa versus” au abordat tema identității europene, în 2020 conferințele au fost puse pe pauză din cauza pandemiei, în 2021, sub numele „Aproapele de departe”, au abordat tema migrației și diaspora, în 2023, sub denumirea „Comedia lumii”, a dezbătut rolul umorului în societate, iar ediția „Muzica și versurile” din 2024 a marcat, totodată, și schimbarea denumirii revistei din „Dilema Veche” în „Dilema”.
Anul acesta, conferințele „Dilema” se desfășoară în perioada 15 – 17 mai, având ca temă a dezbaterilor exilul.
„O temă pe care am ales-o cu ceva săptămâni în urmă, poate chiar câteva luni. Nu ne-am gândit niciodată că poate să se potrivească atât de dramatic contextului. Dar e o temă care e foarte importantă pentru cultura noastră. O bună parte a culturii române s-a desfășurat în exil. Și nu mă gândesc numai la exilul comunist, ci în general. România a respirat cultural întotdeauna cu o falangă de creatori de cultură serioasă puternică, influentă, dincolo de granițele ei și ne-am gândit să vorbim despre asta. Dar și într-un sens mai larg să vorbim dintre raportul acesta dintre plecare și reîntoarcere, ce poate însemna acasă pentru cineva care pleacă de acasă, sau e nevoit să plece de acasă. Asta deschide un orizont de dezbatere extrem de interesant”, ne-a declarat Sever Voinescu, redactorul șef al Revistei Dilema.
Continuarea în Special Arad
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: specialarad.ro)