Volumul „În labirintul speranței – capitole din istoria maghiarilor din Arad, între 1944 și 1989” a fost lansat în Sala „Vasile Goldiș” a Consiliului Județean. Este parte a unui proiect editorial dedicat recuperării istoriei locale, scoțând la lumină episoade dureroase, dar esențiale.
„În labirintul speranței – capitole din istoria maghiarilor din Arad, între 1944 și 1989” este cea de-a treia carte din seria dedicată istoriei Aradului, fiind scrisă de Király András, Lehoczky Attila, Matekovits Mihály, Munteanu Tibor, Puskel Péter și Ujj János, tradusă în limba română de Gabriel Constantinescu, Molnár-Sólya Emília, Gabriel Roman și Witman Anikó și publicată la Editura Gutenberg Univers, cu sprijinul Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol”.
Evenimentul de lansare a reunit trei dintre autori, Péter Puskel, Ujj János și Matekovits Mihály, coordonatorul proiectului Doru Sinaci, directorul bibliotecii Ionel Bulbuc și traducătorul Gabriel Roman. Moderator a fost Ioana Nistor, reprezentantă a bibliotecii, iar Gregoria Holhos-Vaida a oferit un moment muzical, la vioară.
„Istoria nu e un simplu exercițiu academic, ci reprezintă demnitatea colectivă. Această carte reflectă o perioadă în care vocile trecutului încă se aud și trebuie ascultate”, a spus Ioana Nistor, deschizând evenimentul.
Doru Sinaci, inițiatorul proiectului din limba română, a subliniat nevoia de a abandona istoriile paralele în favoarea unei înțelegeri comune:
„Istoriile paralele nu ajută la nimic. Ne-am așezat la o masă să scriem o istorie comună”, a declarat el, amintind două episoade din secolul al XIX-lea – o scrisoare a lui Ioan Slavici și un discurs al episcopului Iosif Goldiș – care pledau pentru conviețuirea armonioasă româno-maghiară.
Continuarea, în Specialarad.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Specialarad.ro)