Sub presiunea protestelor, Zelenski redă instituțiilor anticorupție independența

Data:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus pe 24 iulie un nou proiect de lege menit să restabilească independența instituțiilor-cheie din sistemul anticorupție – Biroul Național Anticorupție (NABU) și Procuratura Specializată Anticorupție (SAPO).

Decizia vine la doar două zile după ce tot Zelenski promulgase o lege extrem de contestată, care subordona aceste instituții Procurorului General, numit politic de președinte, și care a fost considerată de societatea civilă și de partenerii occidentali drept un atac direct la adresa independenței justiției și a aspirațiilor europene ale Ucrainei.

Proteste masive, presiune europeană, recul prezidențial

Adoptarea legii pe 22 iulie a provocat cele mai ample proteste de stradă din Ucraina de la începutul invaziei ruse din februarie 2022. Mii de oameni au ieșit în stradă în orașe precum Kiev, Lviv, Dnipro, Odesa și Harkiv, scandând „Rușine”, „Noi suntem puterea” și „Veto pentru lege”.

Organizația AntAC (Centrul de Acțiune Anticorupție) a susținut noul proiect de lege, subliniind că acesta „va restabili principiile desființate de Rada Supremă (parlament – n.red.)”. „Este rezultatul unor cetățeni excepționali care au transmis clar autorităților că nu vor permite distrugerea viitorului european al Ucrainei”, se arată într-o declarație AntAC, relatează publicație Kyiv Independent.

Reacții internaționale și avertismente financiare

Reculul vine și pe fundalul unor avertismente ferme din partea liderilor europeni, inclusiv președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierii Marii Britanii și Germaniei, care au atras atenția că devierea de la reformele judiciare poate periclita accesul Ucrainei la fondurile UE, vitale în perioada de război.

„Susținem Ucraina cu sprijin financiar consistent, dar acesta este condiționat de transparență, reformă judiciară și guvernare democratică”, a transmis un purtător de cuvânt al UE, precizează Politico.

Citește și: Ucraina: cresc protestele fără precedent împotriva legii care amenință independența luptei anti-corupție

Ce prevede noul proiect de lege?

Potrivit proiectului anunțat de Zelenski:

  • Procurorul General și adjuncții săi nu vor putea da ordine SAPO sau NABU. Era prevederea cea mai controversată din legea promulgate deja de președinte pe 22 iulie.
  • Se restabilesc toate garanțiile de independență și atribuțiile procesuale ale celor două instituții.
  • Angajații NABU/SAPO cu acces la informații clasificate vor fi verificați periodic cu poligraful – testele vor fi efectuate de structuri interne, după metode aprobate de SBU, serviciul intern de informații.

În continuare, suspiciuni și tensiune

Deși Zelenski a declarat că scopul legii inițiale era de a combate posibila influență rusă în structurile anticorupție, nicio prevedere din textul adoptat pe 22 iulie nu se referă la agenți ruși, remarcă Kyiv Independent. Legea oferea însă Procurorului General puteri extinse, inclusiv posibilitatea de a redistribui dosare sau de a închide anchete NABU la solicitarea apărării.

Unii parlamentari au declarat că noul proiect de lege este „echilibrat”, dar și că o simplă săptămână de întârziere ar putea fi suficientă pentru blocarea definitivă a unor anchete importante privind marii corupți.

Ce urmează?

Deși Parlamentul este în vacanță până la finalul lunii august, președintele legislativului, Ruslan Stefanciuk, a declarat că proiectul ar putea fi discutat mult mai devreme, sugerând o posibilă sesiune extraordinară.

Într-o declarație, NABU a salutat noul proiect de lege, spunând că acesta „readuce independența instituțională necesară și toate instrumentele legale pentru combaterea corupției la nivel înalt”.

Urmăriți canalul „PRESShub” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei / Facebook)

spot_imgspot_img
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu, fost redactor coordontor la Europa Liberă din 1987, când postul de radio mai avea sediul la München, în Germania. După sistarea emisiunilor pentru România, a rămas în redacția Europei Libere pentru Republica Moldova și ulterior a colaborat cu postul public Teleradio Moldova, ca editor de știri externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Aktual24 | Micul joc psihologic pe care-l încearcă Rusia cu România

Declarațiile recente ale Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a...

Franța pune problema palestiniană pe masa ONU, SUA și Israel critică mișcarea

Emmanuel Macron a declarat că Franța va recunoaște statul...