Tag: dănuț ciobanu

Browse our exclusive articles!

Vaslui: Cum au devenit Curțile Domnești atracția turistică a orașului, după un amplu proiect de restaurare pe fonduri europene

Ansamblul Curților Domnești din municipiul Vaslui s-a transformat, într-un timp foarte scurt, în simbolul turistic al orașului. La numai doi ani de la finalizarea lucrărilor de restaurare ale sitului arheologic, fosta reședință domnească este una din atracțiile capitalei de județ, fiind vizitată zilnic de zeci de persoane. Succesul proiectului la nivelul comunității locale se datorează îmbinării fericite a laturii istorice a locației și cea de petrecere a timpului liber. Pe lângă vizitarea Curții Domnești, construită în perioada 1435 – 1436, în timpul domniei lui Ștefan al II-lea (fiul lui Alexandru cel Bun), turiștii pot admira peisajul splendid din zonă. Lucrările de restaurare au fost făcute de Parohia Bisericii «Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul» care a accesat fonduri europene.

Paradoxul vasluian: proiectul care trebuia să salveze Palatul Mavrocordat îl duce spre ruină

Palatul Mavrocordat din centrul orașului Vaslui se transformă încet, dar sigur, în ruină. Un proiect de reabilitare care ar fi putut salva monumentul istoric s-a transformat în blestemul acestei clădiri. Lucrările de reabilitare au început în 2011 și, la scurt timp, constructorul a cerut de aproape trei ori mai mulți bani față de prețul stabilit prin licitație, motivând că nu știa că imobilul este monument. Administratorul imobilului, Ministerului Educației și Cercetării, s-a adresat instanței, iar procesul se află pe rol. Între timp, șantierul a fost abandonat, iar clădirea se degradează de la zi la zi. Consiliul local Vaslui a cerut clădirea în administrare, încă din 2015, pentru a continua lucrările, însă ministerul nu a dat un răspuns.

Vaslui: Palatul Elenei Cuza de la Solesti, retrocedat după 14 ani, poate fi restaurat cu banii UE

În ultimii 70 de ani, regimul comunist, birocrația postdecembristă și litigiile nesfârșite au transformat conacul Elenei Cuza din Solești într-o ruină. Ziduri prăbușite, acoperișul spart, planșee fisurate, pardoseli distruse, bunuri dispărute, așa arată astăzi monumentul istoric. Deși au câștigat clădirea în instanță în 2015, dupa 14 ani de procese, moștenitorii lui Theodor Rosetti, ultimul proprietar, nu au preluat-o nici până azi de la Primăria Solești din cauza procedurilor greoaie. Aceștia încă nu au anunțat ce vor face cu imobilul, însă Primăria ar fi dispusă să colaboreze cu proprietarii pentru a obține fonduri europene pentru restaurare.

Popular

Premieră pentru medicina românească. O româncă, președinte al Federației Mondiale a Societăților de Anesteziologie

Premieră pentru medicina românească. Dr. Daniela Carmen Filipescu, profesor...

Florența de pe Elba. Ce poți face în Dresda

Florența de pe Elba. Dresda este un oraș emblematic...
[tds_leads title_text=”Subscribe” input_placeholder=”Email address” btn_horiz_align=”content-horiz-center” pp_checkbox=”yes” pp_msg=”SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==” f_title_font_family=”653″ f_title_font_size=”eyJhbGwiOiIyNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMjAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyMiJ9″ f_title_font_line_height=”1″ f_title_font_weight=”700″ f_title_font_spacing=”-1″ msg_composer=”success” display=”column” gap=”10″ input_padd=”eyJhbGwiOiIxNXB4IDEwcHgiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxMnB4IDhweCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCA2cHgifQ==” input_border=”1″ btn_text=”I want in” btn_tdicon=”tdc-font-tdmp tdc-font-tdmp-arrow-right” btn_icon_size=”eyJhbGwiOiIxOSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE3IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNSJ9″ btn_icon_space=”eyJhbGwiOiI1IiwicG9ydHJhaXQiOiIzIn0=” btn_radius=”3″ input_radius=”3″ f_msg_font_family=”653″ f_msg_font_size=”eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==” f_msg_font_weight=”600″ f_msg_font_line_height=”1.4″ f_input_font_family=”653″ f_input_font_size=”eyJhbGwiOiIxNCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEzIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMiJ9″ f_input_font_line_height=”1.2″ f_btn_font_family=”653″ f_input_font_weight=”500″ f_btn_font_size=”eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9″ f_btn_font_line_height=”1.2″ f_btn_font_weight=”700″ f_pp_font_family=”653″ f_pp_font_size=”eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9″ f_pp_font_line_height=”1.2″ pp_check_color=”#000000″ pp_check_color_a=”#ec3535″ pp_check_color_a_h=”#c11f1f” f_btn_font_transform=”uppercase” tdc_css=”eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGUiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM1IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGVfbWF4X3dpZHRoIjoxMTQwLCJsYW5kc2NhcGVfbWluX3dpZHRoIjoxMDE5LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9″ msg_succ_radius=”2″ btn_bg=”#ec3535″ btn_bg_h=”#c11f1f” title_space=”eyJwb3J0cmFpdCI6IjEyIiwibGFuZHNjYXBlIjoiMTQiLCJhbGwiOiIxOCJ9″ msg_space=”eyJsYW5kc2NhcGUiOiIwIDAgMTJweCJ9″ btn_padd=”eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCJ9″ msg_padd=”eyJwb3J0cmFpdCI6IjZweCAxMHB4In0=”]
spot_imgspot_img