Conducerea sistemului judiciar a trecut la un alt nivel pentru a-și păstra privilegiile. Potrivit unor surse judiciare, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut tuturor „pensionabililor” din sistem care pot pleca anul acesta din magistratură să trimită cererile de pensionare la CSM și acesta sa le pună, mai departe, pe masa Guvernului, pentru a stopa, astfel, eliminarea sporurilor.
Titularii acestor cereri au primit asigurări că ele nu vor fi puse în practică, ci vor fi folosite doar pentru a speria Guvernul că sistemul judiciar rămâne fără magistrați dacă se taie niște sporuri în valoare de câteva sute de lei.
Este de așteptat ca aceste notificări fictive de pensionare din toată țara să sosească pe adresa CSM cât de curând.
Astfel s-ar demonstra că rămâne magistratura fără resursă umană.
Sistemul judiciar aștepta ca ajustarea veniturilor magistraților să înceapă cu eliminarea diurnei primită de unii dintre șefii procurorilor și judecătorilor, precum și de inspectorii de la Inspecția Judiciară, lucru care nu s-a întâmplat.
Primele reduceri bugetare aprobate de Guvernul Bolojan
Guvernul a aprobat luni ordonanța prin care se reduce sporul pentru condiții vătămătoare de lucru și concediul suplimentar pentru prestarea de munci grele.
„Executivul a decis, prin ordonanța de urgență aprobată în ședința de astăzi, limitarea sporului acordat în sectorul public pentru activitatea în condiții periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locul de muncă respectiv”, a anunțat Guvernul României.
De asemenea, concediul de odihnă suplimentar, acordat pentru activitatea în locuri de muncă în care există astfel de condiții, va avea o durată cuprinsă între 3 și 5 zile lucrătoare. Până acum concediul suplimentar avea o durată între 5 și 10 zile lucrătoare.
„Aceste măsuri au fost luate din necesitatea urmăririi unei politici fiscal-bugetare prudente, care să asigure sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi lung, precum pentru corectarea deficitului bugetar excesiv.
Măsurile intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2025 și se aplică până la data de 31 decembrie 2026”, a precizat Executivul.
Tactica amenințărilor cu pensionarea
Magistrații și-au apărat privilegiile, dacă ne raportăm la situația economică actuală, mai mereu prin amenințarea că judecătorii și procurorii vor alege să se pensioneze, iar astfel sistemul de Justiție va rămâne personal.
Chiar Alin Ene, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), susține într-o postare pe Facebook că pensiile speciale sau de serviciu, nu produc pagube la bugetul de stat. În schimb, eliminarea acestora și creșterea vârstei de pensionare ar duce la un val de pensionări care al lăsa sistemul fără magistrați.
„Ce economii se fac la bugetul de stat? Nesemnificate!”, își repetă strategia de a întreba și răspunde singur Alin Ene. Acesta mai sugerează că 1.000 de magistrați din 5.000 ar părăsi sistemul dacă se elimină pensionarea anticipată și pensiile speciale.
Aici trebuie precizat că și acum, în orice moment, un judecător sau un procuror poate alege să renunțe la cariera de magistrat ca să intre în avocatură sau să facă afaceri.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)