Este vară, luna iunie, când trandafirii umplu străzile și grădinile. O explozie de parfum și culori se revarsă din toate părțile. Adela urmează bastonul și indicațiile telefonului, pe aleile străjuite de tufele enorme. Dar ea nu le vede.
Adela Rădulescu s-a născut cu deficiențe de vedere. Dacă o întâlniți, sigur o veți recunoaște după zâmbet. Are 34 de ani, trăiește la Cluj-Napoca și este maseuză.
În reportajul video realizat cu ea, am pornit într-o explorare emoționantă, profundă și personală a unei grădini special amenajate pentru nevăzători.
Pentru că aici, în inima Clujului, la Grădina Botanică „Alexandru Borza”, un colț de natură a căpătat o nouă valoare: aceea a accesibilității.
Cu o voce caldă și o curiozitate molipsitoare, Adela ne conduce printr-un traseu senzorial gândit pentru cei care nu văd cu ochii, dar simt cu toate celelalte simțuri. „Mi-am dorit să mă pot plimba prin Grădina Botanică… și îmi place că pot veni cu prieteni fără deficiențe și să le arăt cum arată pentru noi accesibilitatea”, spune ea, într-un dialog sincer și emoționant.
Amenajată începând din 2010, în coordonarea Alexandrei Șuteu, cercetător științific la Grădina Botanică, această secțiune specială a grădinii a fost creată cu sprijinul Asociației Nevăzătorilor, al Universității Babeș-Bolyai și al comunității clujene.
Citește mai multe și vezi reportajul video în EurActiv.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: EurActiv.ro)