Tristețea unui președinte: Băsescu și răzbunarea CCR

Data:

Curtea Constituțională i-a redat marți lui Traian Băsescu toate prerogativele de care se bucură foștii șefi de stat și care i-au fost retrase pe baza unei legi, care – în cazul său – a fost considerată retroactivă.

În 2021, USR a gândit o lege prin care, Traian Băsescu – descoperit colaborator al fostei Securități – să-și piardă prerogativele de șef de stat. În Parlament i s-a spus Legea Băsescu fiindcă a fost făcută special pentru el. Lustrația la nivel înalt a început cu Băsescu la 29 de ani de la căderea comunismului. Ion Iliescu nu-i deranja nici pe parlamentarii USR, nici pe ceilalți, cu toate că existau dovezi ale loviturii de stat pe care a dat-o 1989 și cu toate că a fost semnatarul tratatului bilateral cu URSS în 1991 prin care se angaja că România rămâne de partea sovietică și nu va intra niciodată în NATO.

O lustrație are sens în primii 5-10 ani după o dictatură în așa fel încât oamenii fostului sistem să fie obligați să ia o pauză și să se desprindă de vechiul regim. Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a trimis în 2019 dosarul lui Băsescu în justiție pentru se constata calitatea lui de colaborator al securității, fiindcă a semnat cu numele de cod Petrov două note informative olografe din perioada în care era elev la liceul de marină. Băsescu nu a negat niciodată aceste documente, dar a vorbit despre circumstanțele în care un elev dintr-un liceu militar din perioada comunistă putea face altceva decât i se cerea. Cu toate că Băsescu a fost verificat de mai multe ori de CNSAS (2002, 2004, 2006, 2009, 2014), abia în 2019 au fost descoperite aceste documente, odată cu eliberarea unei noi dovezi înainte de alegerile europarlamentare. Deconspirarea sa ar fi fost făcută, potrivit unor surse demne de încredere, de un angajat al CNSAS, care mai înainte lucrase la Serviciul Român de Informații.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Hunedorenii își plâng campionul. Mihai Leu se întoarce acasă | FOTO

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe)

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related