Încă de luni dimineață, lumea se întreba dacă la Washington va avea loc, cu adevărat, o schimbare de 180 de grade în politica față de Rusia lui Putin? Se pare că da, dar…
Președintele american Donald Trump, a declarat că este „foarte, foarte nemulțumit” de Rusia și a anunțat planuri de a livra Ucrainei „arme de ultimă generație” prin intermediul NATO. Plătite de Uniunea Europeană.
Liderul american a mai avertizat că va introduce tarife secundare „foarte severe” de 100% asupra unor importuri dacă nu se ajunge la un acord de încetare a focului în următoarele 50 de zile.
Anunțul a fost făcut la Casa Albă, în timpul întrevederii cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.
Potrivit BBC, această schimbare de atitudine sugerează că Trump și-a pierdut răbdarea cu președintele rus Vladimir Putin.
Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că a avut discuții „productive” la Kiev cu trimisul special al Statelor Unite pentru Ucraina, Keith Kellogg.
La Moscova, pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este „foarte important” ca negocierile privind Ucraina să continue. Este vorba de discuțiile de la Istanbul, care până acum nu au dat niciun rezultat. Care însă ne duc înapoi la „s-a schimbat cursul politicii americane față de Rusia. Da, dar….”
Tarife de 100% peste 50 de zile
Principala veste de la Casa Albă este introducerea tarifelor secundare de 100% împotriva Rusiei dacă „nu avem un acord în 50 de zile”.
În mai, liderii Franței, Germaniei, Marii Britanii și Poloniei au venit la Kiev și au impus deja Moscovei un ultimatum pentru încetarea focului, amenințând cu sancțiuni drastice.
Președintele rus Vladimir Putin a dejucat planul, oferind „negocieri directe” cu Ucraina la Istanbul – discuții la care Trump, practic, l-a forțat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să participe. Zelenski a fost acolo, Putin nu s-a prezentat, iar Trump nu a reacționat. Rezultatul: ultimatumul s-a blocat.
Se repetă scenariul ultimatumului? Greu de spus, dar 50 de zile, remarca BBC, oferă Kremlinului destul timp de manevră – inclusiv să formuleze o contraofertă care să evite sancțiunile.
În plus, la ritmul actual de atacuri, Rusia ar putea lansa teoretic încă 25.000 de drone și rachete asupra Ucrainei în următoarele 50 de zile.
Trump livrează arme Ucrainei, NATO mijlocește, UE plătește
Președintele american a confirmat totodată că SUA vor trimite Ucrainei arme de ultimă generație, printr-o operațiune coordonată de NATO. Rutte a descris acest aranjament drept „major”, confirmând că armele vor fi plătite de statele europene – o decizie „total logică”, a spus el.
Valoarea livrărilor este de ordinul miliardelor de dolari.
De ce apare NATO ca intermediar? Pentru ca în acel moment, livrările de arme către Ucraina sunt făcute de Alianță, nu unilateral de Washington, ceea ce-i dă lui Trump marjă de manevră în posibile noi negocieri cu Putin. Și securitatea articolului 5 din Tratatul Nord-Atlantic.
Întrebat cât de departe ar fi dispus să meargă dacă Putin escaladează, Donald Trump a refuzat să răspundă direct: „Mai bine să nu încep cu asta”, adăugând că el vrea „să oprească războiul”.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: The White House/ Facebook)