Dorina Achelăriței este jurnalist independent specializat în politică internațională și migrație, coautoarea unor episoade ale Podcastului PRESShub „România, dincolo de granițe”, ce are menirea de a crea punți între românii din țară și cei din diaspora.
În aceste zile în care Kievul se luptă pentru a obține o pace justă, fără a ști când sau dacă va avea loc o încetare a focului, ceea ce apare constant în prim plan este aspectul politic și militar al războiului, dar din ce în ce mai puțin populația civilă, cea mai afectată de acești 3 ani de agresiune.
Nu trebuie să uităm că de la izbucnirea războiului, peste 7 milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească patria, stabilindu-se ulterior în alte state (in principal europene).
1,1 milioane de ucraineni și-au găsit refugiu în Germania, dintre care peste 63.000 la Berlin: majoritatea copii și femei. O comunitate de oameni despre care berlinezii știu încă prea puține, cu excepția faptului că este vorba de oameni ce au fugit de război, lăsând în urmă nenumărate experiențe traumatice.
Dar aceasta este doar partea universal cunoscută a adevărului, nu povestea lor completă.
Prin evenimentul „Ucraina pentru Berlin”, organizația non-profit, Mediterranea Berlin, activă în domeniul drepturilor omului, dorește să prezinte comunitatea ucraineană dintr-o altă perspectivă: cu ajutorul artei, un limbaj universal capabil să depășească orice barieră, se va facilita o întâlnire între comunitatea ucraineană și cea berlineză. Scopul este cel de a crea un spațiu în care cultura ucraineană să se poată prezenta prin intermediul artiștilor săi: muzicieni, pictori, sculptori, dansatori, fotografi, cineaști, gastronomi.
Ideea este și cea de a încuraja comunicarea și de a construi punți de legătură: dorim și ca publicul să vadă cum arată viața la 1000 km distanță de Germania, și asta prin intermediul misiunilor noastre umanitare în diferite orașe ucrainene – încă din martie 2022, Mediterranea Berlin a desfășurat activități de documentare și misiuni umanitare în Odessa, Lviv, Mikolayev și Herson, încercând să sprijine persoanele strămutate în interiorul țării, precum și localnicii ori voluntarii implicați în reconstrucție.
Citește și: România, dincolo de granițe
Din toate aceste motive am dorit ca ziua de 9 iunie să fie rezervată evenimentului de solidaritate cu Ucraina intitulat “Reziliență și Reconstrucție” – va fi vorba nu doar de muzică și artă, dar și de intervenții offline și online ale reprezentanților organizațiilor umanitare ucrainene și europene active în orașele Lviv, Kiev, Mykolaiv, Kherson, toate susținute de Mediterranea Berlin: WeWorld, Sant’Egidio și Koridor UA.
Evenimentul “Ucraina pentru Berlin”, această zi de interacțiune culturală, reprezintă și o oportunitate de a cunoaște mai îndeaproape diversitatea artiștilor ucraineni care trăiesc (sau care au găsit refugiu temporar) la Berlin, cât și de a stabili noi conexiuni. În cele din urmă, fondurile strânse vor fi folosite pentru finanțarea misiunii umanitare a Mediterranea Berlin în Ucraina din acest an, menită să contribuie la o ulterioară reconstrucție a teritoriului.
Mediterranea Berlin e.V. desfășoară misiuni umanitare pe ruta balcanică, în Africa de Nord și în Ucraina, oferind sprijin migranților și solicitanților de azil. Colaborând cu mișcările internaționale de refugiați, contestează politicile discriminatorii ale UE în materie de migrație, pledând pentru libertatea de circulație ca drept universal – mai ales acum, într-un moment în care politicile UE în materie de migrație se confruntă cu o atenție sporită din cauza potențialelor încălcări ale drepturilor omului, care afectează în special grupurile vulnerabile.
Citește și: Marea Britanie: cum se adaptează românii la multiculturalism?
Urmăriți PressHUB și pe Google News!