Uniunea Europeană a ajuns la un acord asupra celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la războiul declanșat în Ucraina, incluzând un set amplu de măsuri care vizează industria petrolieră și energetică rusă, informează Reuters.
Cel mai recent pachet de sancțiuni va reduce plafonul de preț impus de G7 pentru țițeiul rusesc la 47,6 dolari pe baril, au declarat pentru Reuters mai mulți diplomați.
„UE tocmai a aprobat unul dintre cele mai dure pachete de sancțiuni împotriva Rusiei de până acum”, a declarat șefa diplomației europene, Kaja Kallas, într-un mesaj postat pe platforma X.
„Vom continua să creștem costurile, astfel încât oprirea agresiunii să devină singura opțiune pentru Moscova”, a adăugat ea.
Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, o interdicție asupra tranzacțiilor legate de gazoductele Nord Stream din Rusia, precum și noi restricții care vizează sectorul financiar rus.
„Salut acordul privind cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Lovim în inima mașinăriei de război a Rusiei. Vizăm sectoarele bancar, energetic și industrial-militar, și introducem un nou plafon dinamic pentru prețul petrolului”, a scris președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe platforma X.
Slovacia a încetat să mai blocheze aprobarea pachetului de sancțiuni împotriva Rusiei
Robert Fico a declarat, joi, că Slovacia a realizat tot ce a putut până în acest moment, după ce a blocat de mai multe ori aprobarea sancțiunilor de către UE pentru a cere garanții împotriva daunelor de care se teme că ar putea rezulta dintr-un plan separat al UE de a pune capăt tuturor importurilor de gaze din Rusia începând cu 2028.
„În acest moment, ar fi contraproductiv să continuăm blocarea celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni mâine”, a declarat Fico într-un mesaj video postat pe Facebook, potrivit Reuters.
Ambasadorii țărilor UE s-au întâlnit, vineri dimineață, pentru a aproba noile sancțiuni.
Comisia Europeană a propus luna trecută cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia Ucrainei din 2022 , care vizează veniturile energetice ale Moscovei, băncile și industria militară.
Pachetul propus includea inițial un plafon variabil al prețului petrolului rusesc cu 15% sub prețul mediu de piață al țițeiului din ultimele trei luni, au declarat diplomați UE.
Slovacia a respins de mai multe ori pachetul de veto pentru a încerca să obțină concesii privind planul separat de eliminare treptată a petrolului și gazelor rusești, care, spre deosebire de sancțiuni, nu are nevoie de sprijin unanim din partea țărilor UE.
Slovacia continuă să importe energie rusească, inclusiv gaze, în baza unui contract valabil până în 2034, și are opinii pro-ruse față de Ucraina.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: AGERPRES /EPA/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)