Mărturii vizuale rare din ultimele luni ale regimului comunist din România sunt aduse acum în atenția publicului român de către Muzeul Memoriei și Punctart.
Un mini-documentar filmat pe ascuns în 1989, înainte de Revoluție, dezvăluie o imagine concretă a vieții cotidiene din România comunistă, chiar înainte de Revoluție. Este o fereastră către o perioadă și un regim care continuă să provoace discuții și percepții diverse în societatea românească. Mărturia video face parte parte din cercetarea „Adolescent în comunism: finalul anilor ‘80 și Revoluția” și este pus la dispoziția publicului de Muzeul Memoriei.
Potrivit unui comunicat al Muzeului Memoriei și Punctart, materialul video este rezultatul curajului lui Alex Petre, care a filmat cu o cameră ascunsă frânturi din Bucureștiul anului 1989, la încurajările unui jurnalist britanic pe care îl cunoscuse în același an, la Mamaia. Pe lângă aceste imagini, documentarul include și părți dintr-un interviu secret, realizat de același jurnalist, Peter Bass, în care Alex Petre și Tania Mag vorbesc deschis despre realitățile cotidiene: frigul, lipsa alimentelor, cozile nesfârșite, lipsa medicamentelor și presiunea constantă de a trăi într-un sistem opresiv.
Caseta video a fost trimisă cu dificultate în afara țării și a fost difuzată parțial în Marea Britanie pe 25 decembrie 1989. Ulterior, a fost arhivată, iar difuzarea ei a avut urmări serioase pentru cei implicați. Alex și Tania au fost persecutați și, cu ajutorul jurnalistului Peter Bass, au fugit din România.
„Acest documentar devine o ocazie de a privi direct în trecutul apropiat, de a înțelege mai bine ce a însemnat viața la finalul regimului comunist și cum s-a ajuns la schimbările din ’89. Este o mărturie a unei realități complexe, pe care o putem descoperi prin ochii celor care au trăit-o”, se arată în comunicatul transmis.
Muzeul Memoriei este un proiect al ONG-ului cultural Punctart, o capsulă digitală a istoriei colective care se construiește, zi de zi, cu amintirile tuturor. În același timp, proiectul Muzeul Memoriei a fost gândit ca un demers educațional și cultural care promovează patrimoniul național prin analizarea unor momente istorice marcante din evoluția României și utilizarea noilor tehnologii ca limbaj comun cu publicul tânăr.
Punctart este un ONG cultural pornit în 2015 de către o echipă multidisciplinară de artiști profesioniști și specialiști. Punctart este un creator de experiențe culturale și dezvoltă proiecte destinate tinerilor, la granița dintre artă și tehnologie.
Cercetarea a fost realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României. Agenția Națională de Presă (AGERPRES) este partener media al proiectului. Inițiativa este co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Citește și: Franța pune problema palestiniană pe masa ONU, SUA și Israel critică mișcarea
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Captură video)