În ciuda unei tendințe europene tot mai clare de a susține egalitatea și drepturile comunității LGBTQ+, Oradea rămâne un caz aparte în România, unde autoritățile locale continuă să restricționeze sistematic libertatea de întrunire a acestei comunități.
Decizia Primăriei Oradea din 22 iulie 2025 de a interzice pentru al treilea an consecutiv marșul Pride contrastează puternic cu deschiderea manifestată de alte mari orașe din țară și ridică întrebări serioase despre modul în care sunt respectate drepturile fundamentale în spațiul public local. Organizațiilor civice și ale activiștilor pentru drepturile omului vorbesc despre o strategie deliberată de excludere și marginalizare, reamintind că Asociația Ark Oradea a sugerat nu mai puțin de 11 rute alternative pentru marșul din acest an, toate respinse.
Și în 2024, Primăria Oradea a interzis marșul Pride din oraș, invocând motive de siguranță publică. Interdicția se repetă pentru al treilea an consecutiv, în ciuda respectării tuturor procedurilor legale de către asociațiile care au organizat și sprijinit evenimentul. Conform relatării de pe universul.net, un grup pentru drepturile omului a protestat și anul trecut împotriva acestei decizii, stârnind critici legate de restrângerea libertăților civice.
Pride rămâne Pride
Atât Asociația ARK, cât și Asociația ACCEPT au reacționat pe Facebook în urma deciziei Primăriei Oradea, anunțând că vor continua cu marșul planificat. Acestea au făcut publice și locațiile unde evenimentul va avea totusi loc pe data de 26 iulie, demonstrând hotărârea de a susține drepturile comunității LGBTQ+ în ciuda interdicției:
”Pe 26 iulie, la 15:30, ieșim în stradă pentru un protest pașnic, la Marșul Oradea PRIDE, în ciuda refuzului Primăriei Oradea de a aviza desfășurarea evenimentului.
Traseu:
Calea Republicii nr. 35 (în fața viitorului sediu al Consiliului Județean Bihor) → Calea Republicii → Strada Iosif Vulcan → Piața Regele Ferdinand → Podul Sfântul Ladislau → Primăria Oradea.
,,Refuzul sistematic al Primăriei Oradea de a permite desfășurarea Marșului Oradea Pride nu mai poate fi interpretat ca o simplă coincidență sau o chestiune de logistică. Este un model de excludere a unei părți din comunitatea locală și o strategie deliberată de obstrucționare a vizibilității persoanelor LGBTI în spațiul public. Asemenea acțiuni trimit un mesaj periculos: că drepturile constituționale pot fi ignorate și încălcate în cazul celor care nu sunt pe placul administrației locale (sau ai altor actori mai mult sau mai puțin politici). Este un precedent inacceptabil într-un stat de drept.’’, declară Iulian Dițiu, președintele ARK Oradea.”
Calea juridică de contestare
Într-o discuție cu Presshub, Victor Ciobotaru, Director Executiv al Asociației ACCEPT, a detaliat strategia și frustrările din spatele acestei interdicții.
După aflarea deciziei inițiale, Asociația ACCEPT, alături de Asociația ARK, a apelat la ultima variantă legală: notificarea autorităților. Aceasta implică faptul că autoritățile sunt obligate să asigure buna desfășurare a evenimentului, respectând termenul legal de 30 de zile de la înștiințare.
Victor Ciobotaru a mai subliniat că, în principiu, primăria are opțiuni limitate atunci când un grup dorește să organizeze o manifestație pașnică, indiferent de natura ei, întrucât dreptul la protest și la liberă întrunire este garantat de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Potrivit lui Victor Ciobotaru, situația din Oradea este agravată de influența unor grupuri de interese și a unor grupuri neoprotestante, care exercită presiune asupra autorităților locale.
Decizii fără transparență
El a vorbit și despre importanța sprijinirii Asociației ARK, o organizație de tineri dedicată cauzei comunității LGBTQ.
”Interdicția marșului este percepută de ACCEPT ca un abuz clar al autorităților locale.”
Deși au existat consultări, acestea au fost, în opinia sa, „mimate”, deoarece reprezentanților comunității nu li s-a acordat un drept real la cuvânt. Mai mult, chiar și presiunile venite din partea diferitelor ambasade, care pledează pentru libertatea unor astfel de evenimente, nu au reușit să schimbe decizia autorităților.
Un alt aspect îngrijorător, și care se repetă an de an, este lipsa de transparență în luarea deciziei de interzicere. Aceasta a fost consemnată într-un proces verbal la care nicio parte interesată nu a avut acces, făcându-l imposibil de consultat.
Oradea „iliberală”?
„Dreptul la liberă exprimare este un drept fundamental, iar asociațiile își vor asuma eventuala amendă”, spune Victor Ciobotaru, însă, plata acestei amenzi nu compensează nicidecum „tratamentul umilitor” la care autoritățile supun aceste grupuri.
Oradea se descrie, pe pagina oficială a municipalității, drept un oraș „multietnic, multiconfesional, multicultural, (…) european și, implicit, tolerant”. Refuzul repetat de a permite organizarea paradei Pride pune însă Oradea în spațiul iliberal al Ungariei lui Viktor Orban, remarcă Iulian Dițiu. „Ce vedem astăzi la Oradea amintește îngrijorător de ceea ce se întâmplă în Ungaria, unde guvernul Orbán a transformat comunitatea LGBTI într-un țap ispășitor și a restrâns grav libertățile civile. Este o similaritate care ar trebui să ne alarmeze pe toți: atunci când un partid aflat la conducere, fie că se numește Fidesz la Budapesta sau PNL la Oradea, consideră că poate decide cine are și cine nu are dreptul la spațiul public, vorbim despre o derivă iliberală periculoasă, incompatibilă cu valorile europen.”
Sfaturi practice într-o caravană
Vineri, 25 iulie, Asociația ACCEPT aduce „Caravana Juridică” la, Oradea, în cadrul evenimentului PRIDE 2025, oferind o platformă de dialog esențială despre drepturile LGBTI+, combaterea discriminării și a infracțiunilor motivate de ură. Discuția, moderată de Victor Ciobotaru și Florina Presadă, își propune să informeze publicul despre recunoașterea și gestionarea acestor situații, oferind soluții pentru sprijin juridic și psihologic:
”Caravana juridică ACCEPT ajunge la Oradea!
Echipa ACCEPT te invită la o discuție despre drepturile persoanelor LGBTI+, în cadrul Oradea PRIDE 2025. Vom vorbi despre cum ne putem proteja împotriva discriminării, ce înseamnă infracțiunile motivate de ură și ce pași putem face pentru sprijin și siguranță.
Republicii 47, Oradea
Vineri, ora 16:00
Ne întâlnim cu:
Victor Ciobotaru, director executiv ACCEPT
Florina Presadă – Manager Proiecte
Evenimentul este deschis tuturor celor interesați de drepturile omului, solidaritate și siguranță pentru toți.”

Urmăriți canalul „PRESShub” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Urmăriți PressHUB și pe Google News!