Un proiect legislativ vizează eliminarea primei de final de mandat pentru judecătorii Curții Constituționale, informează AGERPRES.
Inițiativa aparține PNL și USR și propune abrogarea alineatului (5) al articolului 71 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, care prevede că „judecătorii Curții Constituționale beneficiază de o sumă egală cu indemnizația netă de 6 luni de activitate”.
Citește și: „Ipocriți de serviciu”. Când linia politică se subordonează direct Kremlinului
„Menținerea indemnizației speciale pentru judecătorii constituționali ridică probleme de echitate față de alte categorii de personal din sistemul public. Egalitatea în drepturi reglementată de art.16 din Constituția României, republicată, potrivit căreia cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări, implică faptul că toate categoriile de angajați la stat nu beneficiază de prime sau plăți compensatorii la încetarea mandatului sau la pensionare, în afara drepturilor salariale cuvenite pentru munca prestată și a pensiei, conform legii generale”, arată expunerea de motive.
Mai mult, inițiatorii proiectului au subliniat „cheltuielile semnificative”, menționând cazurile judecătorilor Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga.
„Acest lucru perturbă planificarea bugetară inițială și poate afecta negativ alte programe sau nevoi ale instituției. România se confruntă cu un deficit bugetar semnificativ care a impus și impune adoptarea unor măsuri de tăiere a cheltuielilor publice în multiple sectoare. În acest context, orice plată excepțională acordată unor înalți demnitari iese în evidență ca fiind contrară efortului general de reducere a cheltuielilor statului”, au mai argumentat inițiatorii, arată AGERPRES.
Citește și: Trump promite arme de ultima generație pentru Ucraina și amenință cu tarife de 100%
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: Inquam Photos / George Călin)