„Ziarul de Iași” l-a provocat pe profesorul universitar Dan Chirleșan, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu o întrebare necesară despre un scenariu care anul trecut părea aproape imposibil: „în ce condiții poate intra România în incapacitate de plată a salariilor și pensiilor?”
Contează dacă România ar fi condusă de un președinte care promite soluții simple la probleme complexe și vrea să întoarcă din temelii modelul economic actual? Răspunsul este da, ar putea fi periclitat grav echilibrul bugetar.
Profesorul Dan Chirleșan compară bugetul țării cu o masă cu trei picioare: veniturile proprii, banii de la Uniunea Europeană (UE) și încrederea creditorilor. Dacă unul dintre aceste picioare cade – spre exemplu, printr-o ruptură politică față de UE sau prin pierderea încrederii investitorilor – întreaga masă se prăbușește, adică România riscă să nu mai aibă bani să plătească pensii, salarii și alte cheltuieli esențiale.
El ne explică cum funcționează bugetul țării: România are venituri și cheltuieli, exact ca o familie. Veniturile sunt impozitele, taxele, contribuțiile, banii de la UE, iar cheltuielile: salarii, pensii, școli, spitale, autostrăzi, armată etc. România cheltuie mai mult decât produce. Acoperă o parte din gaură cu bani de la Bruxelles, cealaltă cu împrumuturi. Dar ce se întâmplă dacă aceste surse dispar? Dacă ajungem să ne izolăm economic și politic, cum au făcut-o Ungaria sau Slovacia?
Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro
Citește și: Povestea studentului basarabean bătut de George Simion în urmă cu 13 ani
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)