10 condiții pentru ca serviciile secrete românești să funcționeze corect

Data:

Ce ar trebui să conțină noile legi privind serviciile secrete, aflate în prezent în fază de proiect, pentru ca aceste instituții să funcționeze în limitele democrației și să nu acționeze abuziv:

1. Demilitarizarea tuturor serviciilor secrete din Romania.

2. Limitarea mandatelor șefilor numiți politic și a celor operativi pentru o perioadă de 5 ani.

3. Interdicția de a intra în politică pentru 3-4 ani dupa terminarea mandatului atât pentru șefii numiți politic, cât și pentru cei operativi.

Citește și: Până la urmă, ne învinge pe toți Securitatea

4. Introducerea instituției inspectorului general în controlul serviciilor. Inspectorul General este un actor neutru, care probează integritate și studii în domeniu, numit politic, cu dreptul de a investiga suspiciunile de corupție sau presupusele ilegalități din interiorul serviciului, separat de comisiile parlamentare de control.

5. Interzicerea prin lege oricărui decident politic de a folosi serviciile secrete în interes politic. Asta înseamnă că dupa terminarea mandatului prezidențial, de exemplu, inclusiv președintele României să poate fi investigat pentru acest tip de infracțiune.

Citește și: Noua direcție a adevărului: distrugerea memoriei istorice românești

6. Interzicerea prin lege organică a angajaților serviciilor secrete de a participa sau influența viața politică. Aceasta ar constitui infracțiune ar fi pedepsită.

7. Introducerea prin lege a atribuției serviciilor secrete de a  fi parte a fenomenului de combatere a crimei organizate, traficului de carne vie, infracțiunilor de terorism, criminalitate cibernetică etc prin suport informativ oferit organelor de urmărire penală.

Citește și: Proiect de lege: Cadrele militare din SIE pot fi audiate, percheziționate, reținute sau arestate preventiv numai de procurori militari anume desemnați

8.  Modul de colectare a informațiilor privind securitatea națională se stabilește prin lege organică, nu prin autorizări interne.

9. Obligarea prin lege ca Parlamentul să publice anual rapoartele de activitate ale serviciilor secrete și să organizeze cel puțin o audiere publică pe an cu șefii serviciilor de informații, în comisiile de control, pe teme de securitate națională care îngrijorează opinia publică.

10. Reglementarea prin lege organică a atribuțiilor CSAT, acolo unde serviciile secrete au un rol determinant.

Citește și: Aproape toate domeniile de activitate, incluse în categoria potențialelor amenințări la securitatea națională, printr-un proiect de lege

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă.A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.
1 COMENTARIU
  1. Articolul atinge citeva puncte de vedere corecte, nu toate, insa mult prea putine. Nu ne spune nimic stimata doamna despre implicarea Serviciilor in economie, in viata de zi cu zi a populatiei (administratorii si presedintii de bloc sint inca securisto-sereisti, la fel si „responsabilii de scara”, apoi avem securisto-sereisti printre medici, printre preoti, printre inginerii din toate domeniile, printre economisti, ca sa nu mai spunem in justitie: procurori, judecatori, mai toti avocatii, etc., etc., etc.)…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ludovic Orban, convins că AUR are parte de o protecție specială a „serviciilor” | Aktual24

Fostul premier PNL, Ludovic Orban, este convins că AUR...

Sate pe cale de dispariție. Localitatea din Botoșani cu doar patru locuitori

În județul Botoșani sunt tot mai multe sate pe...

Trei traficanți de droguri, prinși în flagrant. Vindeau 500 de grame de canabis cu 13.500 de lei

Traficanți de droguri, prinși în flagrant: Polițiștii Brigăzii de...