11 bănci, sancționate de ANPC pentru practici comerciale înșelătoare la modul de calcul al ratelor

Data:

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a sancționat 11 bănci pentru practici comerciale înșelătoare săvârșite de acestea cu privire la modul de calcul al ratelor, a anunțat instituția.

Potrivit ANPC, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, din 25% din soldul principal de rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă.

Cei 11 operatori economici sunt:

ING Bank

First Bank

Credite Europe Bank

OTP Bank

Alpha Bank

BancaTransilvania

Raiffeisen Bank

BCR

Patria Bank

Unicredit Bank

BRD Groupe Societe Generale.

Citește și: STUDIU Carnea artificială nu este o soluție. Produce până la de 25 de ori mai multe emisii de carbon

”Dacă fie și unui singur consumator i-a fost dată întreaga viață peste cap, ca urmare a dorinței acestuia de a-i fi mai bine, suntem obligați să îi fim alături. În cazul de față, este vorba despre un număr foarte mare de consumatori ce au devenit peste noapte susținători ai unui întreg sistem bancar și mai puțin ai lor înșiși. Să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plătești dobânzi și foarte puțin din credit, este o povară mare pe umerii debitorilor. Dacă lucrurile ar fi fost echilibrate, într-un mod rațional și în favoarea consumatorilor, probabil multe familii, astăzi, nu ar mai trăi o dramă financiară. Sub aceste aspecte, astăzi sancționate de către Autoritatea noastră, par să se ascundă și interese de grup, și o atitudine cartelară. Vom transmite și Consiliului Concurenței cele constatate de către colegii noștri pentru a face și dânșii o analiză a întregii situații. Dacă există sedii elegante, cămătăria poate avea alt nume. În perioada imediat următoare voi emite ordine de încetare a acestor practici și suntem pregătiți inclusiv de o luptă în instanță pentru miile de consumatori astăzi îngenuncheați de povara ratelor”, a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu (foto).

Potrivit ANPC, pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancțiunea contravențională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii instituției au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

„Aplicând această măsură, consumatorii medii pot beneficia de egalitatea dintre părțile contractului, dar se și asigură echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacționare în cunoștință de cauză și de a anticipa orice cost sau metoda de calcul înșelător”, a transmis ANPC.

Citește și: VIDEO Cadrele didactice intră în grevă. Cursurile se suspendă

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Alexandra Pandrea)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23, „un memorial impresionant” în Delta Dunării VIDEO

Muzeul Ivan Patzaichin - Centru de Inovare Comunitară din...

Colegiul Medicilor îl critică pe Rafila, pentru declarațiile despre legea malpraxis

Colegiul Medicilor îl critică pe Rafila, după ce ministrul...

Peste 11.000 sancțiuni aplicate de Poliția Română într-o săptămână

Peste 11.000 sancțiuni aplicate de Poliția Română în decurs...