A fost expusă una din cele mai valoroase cărţi din România, Breviarul Brukenthal

Data:

Una din cele mai valoroase cărţi din România, Breviarul Brukenthal, a fost expusă vineri, în muzeul cu acelaşi nume, fiind vorba despre un volum cu peste 500 de ani vechime, care este păstrată în condiţii speciale de conservare.

„Expunerea Breviarului Brukenthal, una din capodoperele Muzeului Naţional Brukental, a fost posibilă în această zi. Breviarul va fi expus până în data de 3 august pentru că este o carte importantă şi este o carte care are peste 500 de ani vechime şi este o carte fragilă pentru care trebuie acordată o atenţie specială în ceea ce priveşte expunerea şi conservarea. Expunerea Breviarului Brukental face parte dintr-un proiect mai mare iniţiat la preluarea mandatului de manager în 2022, când am redeschis pentru cercetarea Biblioteca Brukenthal şi atunci, împreună cu colegii mei de la bibliotecă, cu Alexandru Munteanu şi Radu Teoceanu, am iniţiat proiectul de expunere a valorilor pe care Biblioteca Brukenthal le are şi am început promovarea incunabulelor Brukental, Muzeul Brukental având peste 400 de incunabule, multe dintre ele nefiind expuse niciodată”, a declarat, pentru AGERPRES, Alexandru Chituţă, directorul de Marketing al Muzeului Naţional Brukenthal.

Potrivit reprezentantului Muzeului Naţional Brukenthal, este posibil ca până la finalul anului, cu ajutorul unei sponsorizări, să se realizeze o ediţie facsimil a Breviarului şi un studiu dedicat acestei cărţi.

Citește și: Bancnota românească intrată în Guinness Book şi monede din epoca papală, la Festivalul Sighişoara Medievală

Breviarul a fost expus vineri, cu o zi înainte de împlinirea a 304 ani de la naşterea baronului în Palatul Brukenthal.

„Codicele din colecţia baronului Samuel von Brukenthal cunoscut sub numele de Breviarul Brukenthal este o carte de devoţiune privată din categoria denumită generic Liber Horarum, Carte a Orelor. Aceste cărţi erau destinate pietăţii private şi aveau rolul de îndrumător spiritual pentru laicul din înalta societate europeană din Evul Mediu târziu şi din Renaştere. Ele contribuiau la mântuirea credinciosului, oferindu-i acestuia un program în deplin acord cu morala şi viaţa creştină, de la primele ore ale dimineţii până seara. Cadrul decorativ al scenelor cuprinse în astfel de cărţi avea rolul unui adevărat altar propriu în miniatură”, se arată într-o prezentare a Breviarului, pe pagina de Facebook a muzeului sibian.

Potrivit sursei citate, „Breviarul Brukenthal este somptuos decorat de cei mai apreciaţi miniaturişti din Europa secolelor XV-XVI, din şcoala flamandă, printre care: Alexander şi Simon Bening, Gerard Horenbout, Simon Marmion, aşa-numitul Maestru al legendei regelui David. Breviarul este un punct culminant al iluminării de carte flamande de la sfârşitul secolului al XV-lea! Se regăsesc numeroase similitudini cu alte volume identice decorate de miniaturistul Gerard David (cca. 1460-1523), care a contribuit şi l-a creat împreună cu alţi miniaturişti talentaţi ai şcolii Ghent-Bruges. Gerard David este considerat unul dintre cei mai importanţi artişti flamanzi ai timpului său. Elevul lui Hans Memling acesta a fost în principal pictor de panouri, însă a realizat, de asemenea, unele dintre cele mai bune miniaturi pe care manuscrisele flamande de la sfârşitul secolului al XV-lea le-au avut de oferit. Datat în jurul anilor 1515-1520, Breviarul Brukenthal se numără printre ultimele manuscrise miniate din cultura europeană”, spun cei de la Brukenthal.

Citește și: Cum poate fi istoria povestită tinerilor: romanul polițist ca antidot la uitare | Interviu cu scriitorul francez Sylvain Audet-Găinar

Manuscrisul are 630 de pagini şi textul este scris cu cerneală neagră pe pergament din piele de ied, foarte fin prelucrată pe ambele părţi. Există şi intercalări scrise cu cerneală roşie şi albastră, pentru titluri sau părţi importante ale textului. Pe alocuri, textul este „iluminat” cu pigment de aur, mai ales pentru marcarea zilelor de sărbătoare. Scrierea cu caractere gotice minuscule este extrem de îngrijită şi denotă un caligraf de excepţie iar decorul său artistic de înaltă calitate încântă astăzi specialiştii şi privitorii.

Urmăriți canalul „PRESShub” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Muzeul Național Brukenthal / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Aktual24 | De ce insistă Viktor Orban cu „situația grea a României”. Din disperare electorală

Premierul maghiar Viktor Orban vorbește mereu despre „situația economică...

Mai mult de jumătate de ţară, sub avertizări de averse torenţiale şi vijelii, duminică

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis atenţionări Cod galben...