A început oficial cursa pentru șefia DNA și a Parchetului General. Ministerul Justiției anunță începerea procedurilor

Data:

Ministerul Justiţiei a anunțat marți lansarea procedurii de selecție a viitorilor șefi ai DNA și Parchetului General, funcții ce se vacantează la 21 februarie 2023.

Posturile sunt ocupate acum de Crin Bologa (DNA) și Gabriela Scutea (Parchetul General), ambii având dreptul la un nou mandat de trei ani. Numirea șefilor de parchete este una dintre ultimele mari decizii ale președintelui Iohannis înainte de terminarea mandatului, alături de numirea unui nou premier la rotativă PSD-PNL din luna mai 2023.

De notat că Ministerul Justiției nu a lansat procedura și pentru DIICOT, parchetul anti-mafie condus acum interimar de Oana Pâțu. După selecția organizată de Ministerul Justiției, ministrul Cătălin Predoiu le va trimite ulterior la CSM pentru un aviz consultativ. Decizia finală este a președintelui Klaus Iohannis.

Citește și: Magazinul „autentic românesc” al Olguței Vasilescu, aproape de închidere. Inaugurat cu fast în iulie, pe minus în decembrie

În 2020, la precedentele numiri, Iohannis a ignorat avizele negative ale CSM pentru Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu (DIICOT). Hosu a demisionat din funcţia de procuror-şef al DIICOT în septembrie 2020, după ce soţul său, fostul poliţist Dan Hosu, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție.

De notat că din comisia de interviu de la Ministerul Justiției fac parte doar doi procurori. Comisia este formată din:

a) ministrul Justiției, care este și președintele comisiei de interviu;
b) doi reprezentanți ai Ministerului Justiției;
c) doi procurori desemnaţi de Secţia pentru procurori a CSM;
d) un reprezentant al Institutului Naţional al Magistraturii desemnat de către Consiliul ştiinţific al acestuia;
e) un specialist în management, organizare instituţională şi comunicare desemnat de Academia de Studii Economice – Facultatea de Management;
f) un psiholog din cadrul CSM ori din cadrul instanţelor sau al parchetelor.

Continuarea în G4 Media


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, susține Asociaţia Forumul Judecătorilor din România

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, arată Asociaţia...