Administrația Trump pregătește prima vânzare de echipamente militare către Ucraina, după ce Departamentul de Stat a certificat o licență pentru exporturi de peste 50 de milioane de dolari în armament și servicii de apărare, informează The Guardian. Decizia vine după semnarea unui acord strategic privind mineralele, considerat de Kiev un pas major spre reluarea cooperării militare.
Administrația Trump va aproba prima sa vânzare de echipamente militare către Ucraina de la preluarea mandatului de către Donald Trump, semnalând că acordul privind mineralele, semnat de cele două țări în această săptămână, ar putea deschide calea pentru reluarea livrărilor de arme.
Departamentul de Stat a certificat o licență propusă pentru exportul de „50 de milioane de dolari sau mai mult” (37,6 milioane de lire sterline) în echipamente și servicii de apărare către Ucraina, conform unei comunicări trimise Comitetului pentru Relații Externe al SUA. Aceasta ar marca prima permisiune de acest fel de când Trump a suspendat tot ajutorul militar legat de Ucraina la scurt timp după preluarea mandatului.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi seara că semnarea acordului privind mineralele – discutat de mult timp și în termeni mult mai favorabili pentru Ucraina decât se aștepta anterior – a fost rezultatul întâlnirii pe care a avut-o cu Trump în marja funeraliilor Papei, sâmbătă.
„Acum avem primul rezultat al întâlnirii de la Vatican, ceea ce o face cu adevărat istorică. Așteptăm și alte rezultate ale întâlnirii”, a spus el în discursul său video nocturn.
Zelenski a salutat acordul ca fiind „cu adevărat egal”, afirmând că acesta creează „o oportunitate pentru investiții semnificative în Ucraina”.
Un consilier de rang înalt a declarat că Kievul speră ca livrările de arme să fie reluate rapid. „Nu există o legătură directă în care să fie scris că ‘veți primi aceste arme specifice’, dar acest lucru deschide posibilitatea unor discuții paralele privind achiziționarea de arme”, a declarat Mihailo Podoleak, consilier al lui Zelenski, într-un interviu la Kiev. „Partea americană este acum deschisă acestor discuții”, a adăugat el.
Prim-viceprim-ministrul Ucrainei, Iulia Sviridenko, a semnat acordul la Washington miercuri, împreună cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent. Oficiali americani de rang înalt au declarat reporterilor că se așteaptă ca parlamentul Ucrainei să ratifice acordul în decurs de o săptămână. Acordul prevede înființarea unui fond comun de către cele două țări, care va fi finanțat din noi licențe pentru exploatarea zăcămintelor de minerale critice, petrol și gaze.
După câteva săptămâni în care Trump părea indulgent față de Rusia și dur față de Ucraina, autoritățile de la Kiev speră că dinamica se poate schimba. Zelenski a declarat joi că acordul privind mineralele s-a „schimbat semnificativ în timpul procesului” și că acum este „cu adevărat un acord egal care permite investiții în Ucraina”.
În special, acordul exclude din mandatul său banii trimiși anterior Ucrainei ca ajutor militar și umanitar, pe care Trump spera să-i recupereze. De asemenea, se precizează în mod explicit că acordul ar trebui implementat într-un mod care să nu împiedice integrarea Ucrainei în UE și că firmele americane nu vor avea monopol asupra tranzacțiilor din Ucraina, ci vor obține doar dreptul de a participa la licitații competitive în condiții echitabile.
Documentul final a fost semnat în urma a aproape trei luni de negocieri reciproce, după ce prima schiță a fost adusă la Kiev de Bessent și respinsă de Zelenski ca fiind prea punitivă pentru a fi semnată. O întâlnire de semnare a mai fost planificată la Casa Albă în februarie, dar a eșuat după ce Trump și JD Vance s-au întors împotriva lui Zelenski în Biroul Oval, determinând o încheiere bruscă a discuțiilor.
Întrebat cum a reușit Kievul să îmbunătățească termenii acordului privind mineralele, Podoleak a susținut că discuțiile reale au avut un ton foarte diferit față de unele dintre declarațiile publice ale lui Trump.
„Acesta este stilul acestei administrații [americane], este foarte agresivă în ceea ce privește comunicarea. Permit scurgeri de informații despre cele mai oribile condiții și așa mai departe, dar apoi, în realitate, negociază normal și se poate obține un rezultat”, a spus el. „Ei folosesc această agresivitate doar pentru a încerca să-și îmbunătățească poziția de start”, a adăugat el.
Podoleak a spus că, deoarece armele furnizate de SUA vor trebui acum cumpărate, Kievul va trebui să fie mai selectiv în ceea ce solicită. „Cred că vom înțelege destul de repede ce tipuri de arme, pentru a selecta cu atenție armele unice pe care le au SUA. Pentru că, dacă putem produce propriile noastre drone, de exemplu, atunci vom face asta aici. Dar există câteva tipuri de arme critice pe care doar SUA le produc și nimeni altcineva”, a spus el.
Ultimul pachet de ajutor pentru Ucraina a venit în timpul administrației Biden, când Congresul a autorizat cheltuieli de 1 miliard de dolari, încercând să accelereze acordarea acestui sprijin militar înainte ca Trump să preia mandatul.
Reacția Rusiei la acordul privind mineralele a fost discretă, cu excepția fostului președinte Dmitri Medvedev, care a susținut că este un dezastru pentru Zelenski. „Trump a frânt regimul de la Kiev până la punctul în care vor trebui să plătească pentru ajutorul SUA cu resurse minerale”, a scris el pe Telegram. „Acum [ucrainenii] vor trebui să plătească pentru livrările militare cu bogăția națională a unei țări pe cale de dispariție.”
Citește și: Se poartă anti-sorosismul și discursul urii
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook)