Afaceri cu bani publici. CJ Neamț și firma fraților Ciocan, aproape de o înțelegere de un sfert de miliard de lei

Data:

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Econeamț Piatra-Neamț, Consiliul Județean Neamț, Instituția Prefectului și mai multe comune din județ au primit din partea firmei Brantner Servicii Ecologice o sesizare privind potențiale nereguli privind derularea contractului de salubrizare a comunelor membre ale A.D.l Econeamţ, din zona 1, judeţul Neamţ.

Sesizarea a fost trimisă după ce firma a primit mai multe semnale potrivit cărora câștigătorul se știe deja, deși procedura de selecție nu s-a încheiat.

Brantner, o firmă din Cluj, a participat la licitația pentru concesionarea contractului de prestări servicii, dar s-a clasat pe locul secund în fața asocierii de firme Clean Prest Activ SRL (lider de asociere) – Salubris SA (asociat). Valoarea contractului cadru este de 240 milioane de lei fără TVA și are o durată de zece ani.

Brantner reclama o serie de nereguli ale echipei de evaluare și cere celor responsabili să acționeze în consecință.

Firma clujeană susține că:

  1. Membrii Comisiei de evaluare au declarat confidențială oferta Clean Prest, pentru a ascunde neregulile din ofertă și din evaluare.
  2. Clean Prest a ofertat un singur utilaj de spălat pubele. Pentru acesta a depus o fișă tehnică „primită de la Ford” în care specificațiile tehnice nu sunt reale, lucru ilegal.
  3. Clean Prest şi-a redus artificial oferta prin neincluderea tuturor costurilor cerute cu campanii de informare şi conştientizare privind reciclarea.
  4. Concurența Brantner ar fi ofertat doar 68% din câte utilaje/gunoiere ar fi nevoie, respective 19 gunoiere din minim 28 câte ar trebui.
  5. Clean Prest nu a ofertat sisteme de identificare a pubelelor la generatori
  6. Firma care este pe cale să câștige contractual a ofertat un utilaj care nu poate colecta deșeuri din sticlă

Firma din Cluj arată că toate aceste inadvertențe din ofertă, deși reclamate, au fost trecute cu vederea de comisia de evaluare a ofertelor. „Este clar că dacă Clean Prest va deveni operator de salubrizare în județ, serviciul nu se va presta, sau se va presta prost și cetățenii vor plăti scump pentru asta”, mai arată firma în scrisoarea transmisă autorităților din județul Neamț.

Citește și: CJ Bistrița-Năsăud face cetățean de onoare un afacerist inculpat pentru corupție

Au pierdut la CNSC

Decizia de acordare a contractului a fost înaintată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), instituție care a respins plângerile Brantner.

La neregulile sesizate de firma din Cluj a răspuns Clean Prest, care a arătat că problemele invocate de concurență nu se susțin și că oferta lor este conformă cu caietul de sarcini.

Clean Prest Activ SRL este o firmă cu sediul în București, cu o cifră de afaceri de 40 milioane de lei în ultimul an și un profit de 1,5 milioane de lei, având 548 de angajați. Obiectul de activitate al firmei este „ activităţi generale (nespecializate) de curăţenie interioară a clădirilor”.

Potrivit confidas.ro, societatea este administrată de Oana Nicoleta Răzdan, o femeie de 40 de ani din București. În realitate, firma ar fi controlată de frații Dan și Cornel Ciocan.

Rolul fraților Ciocan

Clean Prest Activ SRL a fost înființată în 2008, sub denumirea Dancor (de la Dan și Cornel) Cleaning SRL, asociat majoritar fiind Cornel Ciocan. În 2012, firma și-a schimbat denumirea în Clean Prest Activ SRL.

Dan Ciocan a fost președintele PSD Caracal 12 ani până în 2019, când se afla la al doilea mandat de deputat. Împreună cu fratele său, Cornel, Ciocan este unul dintre liderii unui clan politic care, împreună cu familia Stănescu, exercită controlul asupra județului Olt.

Potrivit presei, Dan Ciocan a fost milițian în epoca Ceaușescu, și-a luat bacalaureatul la 50 de ani și licența în agronomie la Universitatea din Craiova la 56 de ani (CV-ul oficial). În ultimii ani, frații Ciocan au câștigat contracte cu statul de peste 100 de milioane de euro.

Citește și: Tu știi să-ți protejezi copilul de agresorii sexuali, l-ai învățat cum să se apere?

Relațiile dintre frații Ciocan și senatorul PSD Paul Stănescu s-au răcit în vara lui 2019, când oamenii de afaceri, împreună cu Darius Vâlcov, ar fi încercat să-l îndepărteze pe senator de la conducerea organizației județene Olt.

Potrivit presei locale, cele două oferte, ale firmei Bratner și asocierii Clean Prest Serv SRL – Salubris, au fost analizate de o comisie condusă de Mihail Popescu, adjunctul de la Achiziții din Consiliul Județean Neamț, instituție condusă de Ionel Arsene, Popescu fiind judecat în două dosare pentru fapte de corupție.

Consiliul Județean Neamț este condus de Ionel Arsene, important membru PSD și trimis în judecată pentru fapte de corupție. La fond, Arsene a primit o condamnare de 8 ani şi 4 luni de închisoare, pentru trafic de influenţă, fiindu-i confiscaţi 80.000 de euro şi 150.000 de lei.

Brantner Servicii Ecologice este o firmă înregistrată în Cluj Napoca, care a avut o cifră de afaceri anul trecut de 90 milioane d elei, un profit de 6 milioane și 575 de angajați. Societatea este administrată de Maria Olga Binder.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum a reușit Turcia să atragă 50 de milioane de turiști într-un an

Cum a reușit Turcia să atragă unu număr impresionant...

Tehnologie revoluționară testată de NASA, un motor cu reacție de numai 1,3 metri | Aktual24

Tehnologie revoluționară testată de NASA. Agenția spațială americană a...

Românii și micii 1 Mai: de 7 ori mai multe comenzi față de o zi obișnuită

Românii și micii 1 Mai. Această zi deține recordul...