Sensul protestelor  

Data:

Oare cui i se adresează vocalizele pe care le psalmodiază acum câțiva din tenorii – cam răgușiți – ai PSD? Electoratului propriu, cu siguranță, numai că acesta votează oricum așa cum cere conducerea partidului, chiar dacă în ultimul timp parte din acest electorat a dat semne de emancipare. Publicului captiv al postului Realitatea și care declară că votează AUR – în nici un caz: e un public fanatizat, orbit de înțelepciunea lui Călin Georgescu și de gesticulația virilă a lui George Simion.

Rămâne o masă –importantă – de nehotărâți, unii dintre ei neinteresați de jocurile politice, alții destul de ușor de manevrat pe fondul nemulțumirilor legate de reformele în curs. Un mic efort de analiză ar arăta însă că partidul lui Grindeanu (care a rămas, în fapt, partidul lui Ciolacu) n-are nici un chef să schimbe ceva și mai ales nu vrea să se treacă la etapa a doua a reformelor, ce ar afecta zonele unde el are mari interese economice și de unde a tras profituri enorme. Dacă ar putea, ar pleca în clipa asta de la guvernare, numai că ar însemna să se sinucidă politic. Pregătește însă terenul pentru un astfel de demers și mai ales își construiește o imagine pozitivă, pozând în partidul care apără interesele celor mulți și săraci, partidul care se gândește la mămici, la veterani, la pensionari, la elevi și la studenți, reluând la nesfârșit retorica binecunoscută cu „să nu-i uităm pe bunicii noștri cărora le-am mărit pensiile pe când  cei ce se află acum la putere vor să le taie” ca și cum nu tot ei, acceptând să intre în coaliție, au aprobat măsurile de austeritate. Protestează când li se amintește ce rol au avut în crearea uriașului deficit bugetar; nu am fost numai noi, repetă ei indignați, iar acum încearcă să se derobeze de la răspunderea colectivă, când se dorește salvarea a ceea ce se mai poate salva. Când ideologii acestei mișcări de revoltă și totodată purtătorii ei de cuvânt se numesc Fifor și Stănescu, nu poți să ai nici o pretenție. E totuși teribil să constați câtă inerție este în acest partid, câtă meschinărie și câtă falsitate.

Sigur, și președintele și prim-ministrul ar fi trebuit să facă un efort în plus pentru a explica de ce sunt inevitabile anumite reforme care afectează nivelul de trai al cetățeanului. E greu de spus dacă acest efort pedagogic ar fi avut succes. Trebuia, însă, măcar încercat.

Continuarea, în Ziarul de Iași

Citește și: Protest după tăierea sporului de antenă: sindicaliștii din Senat cer îndepărtarea antenelor de pe Palatul Parlamentului

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Iv(an) Ceban, interzis în România și Schengen: Pașol na turbinca, ciort!

Românii privesc adesea spre Republica Moldova cu simpatie, dar...

Reconstrucție, reformă, unitate: ce poate învăța România de la Germania postbelică

Unul dintre noile aspecte intervenite în arena internațională este...

Arta falimentului etern în energie: cum se scurg banii statului în insolvențe fără sfârșit

Facturile vor crește din nou după operațiunea numită liberalizare,...

ANALIZĂ | Despre coincidențe în calendarul de numire a Președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție

O scurtă analiză despre „timing” și coincidențe (sau, mai...