Analiză | Cine a câștigat prima dezbatere dintre George Simion şi Nicuşor Dan?

Data:

Dezbaterea de ieri, 7 mai, a arătat din nou peisajul cunoscut: democratul vs. populistul, centristul vs. radicalul, europeanul vs. euroscepticul.

(Spre deosebire de primul tur, de data aceasta, numărul dezbaterilor directe între candidați va fi mult mai mare – n. red.)

Nicușor Dan și George Simion au stat ieri unul lângă celălalt la Congresul BNS. Primarul Bucureștiului părea incomodat de această alăturare și se purta de parcă liderul AUR nici nu era prezent. Simion însă i s-a adresat de câteva ori folosindu-i prenumele și pe urmă s-a tot foit pe scaun dându-și importanță sau poate doar incapabil să-și oprească agitația.

Dumitru Costin, șeful Blocului Național Sindical (BNS), i-a invitat pe cei doi la Congresul de ieri dându-le ocazia să aibă câte un discurs și să răspundă la întrebările delegaților. A fost prima confruntare dinaintea turului al doilea, în care acuzațiile pe care și le-au adresat nu au degenerat, tonul candidaților a fost calm, iar la final și-au dat mâna în mod natural, repetând gestul pentru poze. Fiecare s-a adresat propriului electorat, fără fandări laterale spre nehotărâți sau votanți cu alte opinii. Nicușor Dan și-a definit proiectul ca „model social european” bazat pe creștere economică și protecție socială, subliniind că este „absolut necesar ca România să fie congruentă și administrativ, și economic cu UE”. A enunțat direcțiile sale principale: 1) reducerea corupției și a evaziunii fiscale prin reformarea justiției; 2) reducerea cheltuielilor statului (pornind de la „companiile de stat la care managementul este plin de politruci”; 3) absorbția fondurilor UE și ancorarea României în economia europeană și în cea globală: „statul român trebuie să sprijine agricultura românească, să facă România competitivă pe piața globală, să stimuleze AI, de exemplu, pentru că acolo va fi bătălia”.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Unde și ce au votat tinerii la alegerile prezidențiale

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan: „Statul român trebuie să facă România competitivă pe piața globală”

Nicușor Dan, candidatul independent la președinția României, a fost...

Primul sondaj de opinie pentru turul 2: G. Simion 54,8% – N. Dan 45,2%

Candidatul la președinție Nicușor Dan a prezentat rezultatele unui...

Unde și ce au votat tinerii la alegerile prezidențiale

Participarea tinerilor la primul tur al alegerilor prezidențiale din...