Asociaţia Parcul Văcăreşti renunţă la colaborarea cu Primăria Capitalei şi solicită demisia conducerii administraţiei parcului

Data:

Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti transmite că renunţă la colaborarea cu Primăria Municipiului Bucureşti şi solicită demisia actualei conduceri a Administraţiei Parcului Natural Văcăreşti, potrivit unui anunț de pe Facebook.

„Asociația Parcul Natural Văcărești nu dorește să gireze modul de lucru incompetent și haotic al Administrației Parcul Natural Văcărești (instituție aflată în subordinea Primăriei Municipiului București) și trage un semnal de alarmă: la șase luni de la preluarea administrației, Primăria Municipiului București, prin structura de administrare înființată, riscă să afectez integritatea parcului și să compromită munca depusă la parc în ultimii zece ani.

Motivele pentru care Asociația Parcul Natural Văcărești a luat această decizie sunt următoarele:- Administrația Parcul Natural Văcărești demolează infrastructura de vizitare a parcului (potrivit notificărilor primite), apreciată de zecile de mii de vizitatori.

Asociația PNV s-a angajat în mod oficial să suporte costurile reparațiilor acestora dacă expertiza tehnică o va cere. Administrația nu a comunicat nimic în acest sens. – Parcul nu are pază corespunzătoare și incendiile de vegetație afectează parcul în continuare.

Refuzuri peste refuzuri

În ultimele două luni au avut loc 6 incendii Amintim, pe 5 aprilie au ars 15 hectare din cele 183 ale Parcului, și nu 1,5 hectare cum a menționat în mai multe rânduri conducerea Administrației.

– Administrația Parcului nu comunică public și transparent planurile pentru administrarea parcului. De exemplu, nu se cunoaște scopul prezenței utilajelor de foraj aflate în ultimele zile în parc. Prezența acestora a fost semnalată de vecinii parcului, care au trimis fotografii.

– Administrația Parcului a comandat mai multe contracte pentru studii, cercetări și lucrări în parc, însă acestea nu sunt publice și nu se cunosc conținutul și bugetele acestora.

Totodată, a refuzat constant să folosească studiile și datele obținute de Asociația Parcul Natural Văcărești în 10 ani de activitate (cercetare și monitorizare a biodiversității, monitorizare a vizitatorilor, ridicări topografice, foraje hidrologice, regulament, măsuri de conservare etc.) preferând să contracteze unele noi, din bani publici, pentru aceleași cercetări.

Toate acestea au fost realizate exclusiv cu finanțare privată.

Fără copaci în parc

– Administrația Parcului s-a opus plantării de arbori pe limita exterioară a parcului, în apropierea arterelor rutiere, cu rol științific, de protecție și de reducere a poluării. Asociația PNV a plantat și îngrijit în ultimii ani arbori care vor constitui o perdea forestieră în jurul parcului.

Asociația PNV este exclusă constant din planurile de administrare ale parcului deși anul trecut, prin semnătura Primarului General, i se recunoștea oficial dreptul de co-administrator în viitoarea structură de management. “În ultimul an, am tot încercat pe toate căile posibile și am sperat că parteneriatul dintre asociația noastră și Primăria Municipiului București va fi unul benefic parcului și bucureștenilor.

Din păcate, am ajuns acum ca Administrația Parcului Natural Văcărești nu numai să refuze parteneriatul oferit de noi, dar și să respingă și să împiedice sistematic propunerile de proiecte venite din partea noastră”.

În 2021, la inițiativa Asociației Parcul Natural Văcărești a fost semnat un acord cu Primăria Municipiului București pentru administrarea în parteneriat a parcului.

În baza acestui acord, Asociația Parcul Natural Văcărești a pregătit toată documentația pentru obținerea administrării.

Mulțumită acestei documentații, Parcul a fost dat în administrare Primăriei Capitalei, urmând ca Asociația și Primăria să conlucreze pentru buna lui administrare în baza unui parteneriat. De la preluarea administrației parcului de către PMB, Asociația PNV a fost exclusă constant iar rolul ei minimalizat permanent.

Demisia Administrației Parcului

Asociația are dreptul moral de a-și apăra munca de 10 ani si realizările, apreciate în toată lumea, în fața campaniei de desconsiderare, minimizare și eliminare dusă de actuala administrație a parcului și consideră că este nevoie de o conducere competentă, onestă, comunicativă și transparentă a administrației parcului.

Ca atare, solicită demisia actualei conduceri a Administrației Parcului și reluarea dialogului pentru colaborare în beneficiul parcului și al bucureștenilor.

În perioada următoare, Asociația Parcul Natural Văcărești își va continua activitățile în parc și va supraveghea îndeaproape activitatea Administrației Parcului, precum și îndeplinirea obligațiilor legale care-i revin în calitate de administrator. Asociația va informa publicul în mod constant în legătură cu toate solicitările și sesizările trimise Administrației Parcul Natural Văcărești”, au precizat oficialii Asociației.

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune.Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale.Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare.A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce au căutat românii pe Internet în 2023

Ce au căutat românii pe Internet în 2023. Conaționalii care au navigat pe Internet anul acesta au realizat căutări variate de cuvinte cheie, de la vreme la tehnologie avansată. Conform unei analize detaliate efectuate de agenția SEO TargetWeb, topul căutărilor pe Internet în România a evidențiat preferințe și tendințe interesante.

Escrocherie incredibilă cu maşini scumpe

Escrocherie incredibilă cu maşini scumpe