Asociația procurorilor, critici la mai multe prevederi din proiectul de lege privind pensiile speciale

Data:

Asociația Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor (AMASP) atrage atenția asupra mai multor aspecte din proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, care ridică discuții privind constituționalitate, legalitatea și echitatea actului normativ.

Potrivit unui comunicat transmis joi de AMASP, modificarea art. 211 în sensul introducerii unui nou alineat care permite președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorilor șefi PICCJ, DNA și DIICOT și membrilor aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii să se pensioneze după expirarea unui mandat întreg, nu are nicio justificare obiectivă și în realitate permite încetarea activității de magistrat după circa 15 ani, moment în care se consideră că magistrații sunt încă în punctul maxim de performanță.

Asociația profesională a procurorilor mai susține că posibilitatea alegerii perioadei de 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate înainte de data pensionării ca bază de calcul este o măsură arbitrară care nu va conduce la o performanță crescută în sistemul judiciar și nu are niciun fundament logic, etic sau bugetar.

Citește și: SRI a declasificat dosarul intern al Revoluţiei din 1989

„În cuprinsul art. III din lege se prevede recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată doar pentru magistrați, de unde deducem că pentru membrii Curții Constituționale și pentru personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor o astfel de recalculare nu va exista evitând astfel diminuarea cuantumului pensiei.

Având în vedere că acest aspect a fost introdus după momentul inițial de trimitere al legii spre avizare, fiind necesară retrimiterea propunerii de act normativ la data de 21.12.2022, indică faptul că nu este o eroare de redactare ci o diferențiere intenționată.

Citește și: Deputatul PNL Mugurel Cozmanciuc, exmatriculat a doua oară de la Școala doctorală a Academiei SRI

Multe dispoziții și sintagme din proiectul acestui act normativ sunt lipsite de rigoare juridică și neclare, aspecte ce vor conduce la interpretări diferite, o serie nesfârșită de litigii și cel mai probabil la crearea unor situații inechitabile și oneroase bugetar, printre astfel de inadvertențe putând fi menționată neclarificarea situației celor 2 ani în care magistratul a fost auditor de justiție sau întregul art II. unde se utilizează verbe de opțiune și perioade maxime fără indicarea condițiilor de aplicare”, a transmis AMASP.

Asociația profesională a procurorilor solicită instituțiilor abilitate reevaluarea acestor dispoziții în vederea remedierii deficiențelor indicate mai sus.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, susține Asociaţia Forumul Judecătorilor din România

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, arată Asociaţia...