Autiști vs. Auristi

Data:

Câtă înțelegere putem avea pentru votanții lui Simion? Eu cred ca îi înțeleg pe votanții lui Simion și reducerea lor la cocalari, maneliști sau neandertalieni mi se pare prostie, elitism ridicol și o dovadă de lipsă de etică din partea celor care vor să pară mai frumoși, mai deștepți și mai morali decât concetățenii lor.

Votanții lui Simion sunt oameni sătui de viața în România și de cum funcționează lucrurile politic, economic și social. Din acestă perspectivă nu sunt cu nimic diferiți de votanții lui Nicușor Dan. Irelevant dacă sunt mai puțin educați, așa cum spun studiile, care e o chestiune de evoluție socială care nu îi face mai puțin români sau mai puțin demni de respect din partea celeilalte părți a societății. Irelevant ce mănâncă, cum se îmbracă, ce muzică ascultă sau ce cărți citesc.

Citește și: „O alegere între Est și Vest” – profesorul Cristian Preda, în presa austriacă 

În același timp, având completă empatie pentru ei nu pot să nu văd că greșesc și că sunt gata să dea foc la casă ca soluție pentru o necesară curățenie. La fel de clar este că printre ei se numără indivizi dubioși, cu porniri antidemocratice, pro-ruse și antieuropene. Printre ei sunt și cei care s-au luptat cu anticorupția și care au făcut pușcărie pentru că au furat de la stat. Sunt și interlopi, oportuniști, traseiști politici și oameni de o morală mai mult decât îndoielnică. Acest amalgam dubios e suficient să dea de gândit oricărui om echilibrat sau capabil să își controleze furiile. Nu și lor, pentru ca majorității votanților lui Simion acest fapt nu li se pare problematic. Această pleiadă de personaje mizerabile sunt doar un instrument de care au nevoie pentru a-și potoli furia. Astăzi, dușmanii dușmanilor mei îmi pot fi prieteni indiferent cat de nefrecventabili sunt.

Simion și discursul putinist

Votanților lui Simion nu li se pare problematic nici ca alesul lor reușește să citeze non-stop din Putin, Orban și Trump. În mod straniu, această capacitate de a fi complet antieuropean nu le repugna, deși sunt convins că un referendum pentru ieșirea din Europa nu ar fi votat de majoritatea suporterilor lui Simion. Antieuropenismul lor nu e ceva concret, e doar o formă de furie necontrolată și greșit adresată. Așa că nu cred că majoritatea acestor votanți au ceva concret cu europenismul, sorosismul sau LGBTQ. Sunt marote politice cultivate de peste două decenii în România de oamenii PSD-ului care și-au scăpat din mână propria creație.

Citește și: Două Românii, o președinție: George Simion vs. Nicușor Dan în oglinda sociologiei politice 

Sigur că e adevărat că Simion și oamenii lui împing aceste discursuri fără scrupule și agită lumea împotriva sistemului, fără ca cineva să înțeleagă foarte clar cine e sistemul, ce e sistemul, de ce trebuie distrus sistemul. Sistemul e ceva ce te scoate din minți și poate fi orice vrei să distrugi la nervi. Cred că la cât de mult s-a încălzit această temă, lipsa violențelor reale din partea suporterilor lui Simion e explicată de faptul că nici lor nu le e clar pe cine să bată și ce clădire să dărâme în București. Ceea ce nu exclude și trecerea la fapte dacă rezultatul votului nu e satisfăcător.

Votul nu e un meci de fotbal

Empatia pentru votanții lui Simion, e aceeași pe care adversarii PSD-ului ar fi trebuit să o aibă pentru votanții acestui partid în ultimii 30 de ani. Nu poți să urăști mereu o jumătate de țară și să îi consideri niște maimuțe decerebrate pe care ai vrea să îi vezi dispăruți. N-am niciun chef să mă alerge auriștii, după cum am zero dorință să îi alerg eu pe ei din motive de răzbunare politică. Revoluțiile inutile nu aduc decât victime inocente. Votul nu e un meci de fotbal în care emoția legată de propria echipă este emoție pură.

În esență ar trebui să îmi fie indiferent cine iese președinte, dincolo de opiniile mele politice și de preferințele de program. Nu poți trăi într-o țară de al cărui președinte te temi. Nu poți trăi într-o țară în care disprețuiești unul din doi cetățeni. Faptul că agitatorii lui Simion vorbesc suburban și violent despre concetățenii lor a întrecut de mult orice limită a bunului-simț. Faptul ca unii se laudă că îl votează pe Simion doar ca să sufere concetățenii lor e semn că democrația nu vindecă tâmpiții. Faptul ca un personaj ca Anca Alexandrescu are liber pe televiziuni nu e dovadă de libertate a presei, ci de prostie națională și de complicitate din partea statului român. Abia aici vezi pe cine protejează sistemul, un personaj imund și care promovează o agendă antinațională. Și sistemul, care în fapt e statul român, ignoră cu bună știință propaganda antinațională și antieuropeană. Statul român ar fi trebuit să fie mai atent la ce se întâmplă în Republica Moldova, spre exemplu, decât unde își agață președintele paltonul și în ce concediu să se relaxeze.

Ar fi bine de spus și de știut că România nu e doar un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, este și un stat european. Faptul ca riscă să aibă un președinte antieuropean e o problemă care ține deja de securitatea națională. În cel mai sinistru mod cu putință, votul din turul doi a ajuns un vot pro sau anti Europa. Un vot pe care nu l-a cerut nimeni și pe care votanții lui Simion nu înțeleg că îl dau și din acest motiv pot avea empatie pentru furie, dar imposibil să ai empatie și pentru prostie. După vot, în funcție de rezultat, Simion va pune biciul pe țară invocând un mandat de la poporul român pentru a face ce-și dorește, sau va invoca frauda și va opera cu haosul ca instrument politic. Abia atunci se va vedea dacă avem un sistem funcțional sau nu și dacă statul român poate rezista acestui asalt. Altfel, cu empatie sau nu, imigrația economică se poate transforma peste noapte într-una politică.

Citește și: „O alegere între Est și Vest” – profesorul Cristian Preda, în presa austriacă 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Dan Ionescu
Dan Ionescu
Dan Ionescu are peste 20 de ani de experiență în comunicare strategică, reglementare digitală, consultanță politică și jurnalism. În Parlamentul European, ca policy advisor, a lucrat pe politici legate de piața internă, digitalizare și relațiile Uniunii Europene cu Republica Moldova. În prezent, este implicat în programe educaționale europene pentru tineri, axate pe funcționarea democrației, instituțiile UE și impactul tehnologiei asupra societății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

România lui Simion ar putea fi Turcia lui Erdogan? 

Sunt jurnalist, mă ocup de politică, de Turcia, de...

Două Românii, o președinție: George Simion vs. Nicușor Dan în oglinda sociologiei politice 

Doi candidați, două viziuni radical diferite despre România. Alegerile...

România, o societate în derivă? Cine câștigă duminică?

Toate gafele făcute de liderul AUR, plus căderea leului...

Biasul cognitiv și disonanța cognitivă sau…cum ne joacă mintea feste în alegeri

Alegerile nu sunt doar despre candidați, programe sau discurs...