Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat Parchetul în cazul finanțării campaniei electorale a lui Călin Georgescu

Data:

spot_img

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a declarat joi că instituția a sesizat organele de urmărire penală să cerceteze afişele electorale apărute fără codul de identificare al mandatarului financiar şi a solicitat ANAF să verifice influencerii principali din România pentru a vedea dacă au fost plătite sume din conturile de campanie electorală ale candidaţilor.

„Sesizările care au ajuns la Autoritatea Electorală Permanentă cu dovezi cu privire la faptul că în anumite localităţi, inclusiv pe panourile oficiale de afişaj ale competitorilor politici, au apărut afişe cu candidaţi care, inclusiv despre ce vorbeaţi dumneavoastră, care nu aveau inscripţionată identificarea, codul de identificare nu era inscripţionat al mandatarului financiar şi deci el era un afiş, ca să zic aşa, care era anonim. Am solicitat organelor de urmărire penală din localitatea din judeţele respective să facă verificări pentru a stabili unde au fost imprimate acele afişe, cine le-a plătit, pentru ca apoi să poată să facă o legătură de cauzalitate între cel care a comandat afişele, le-a utilizat şi un anume competitor politic şi în funcţie de asta să ia măsurile legale corespunzătoare”, a precizat Greblă la Digi24, întrebat în legătură cu afişe cu Călin Georgescu apărute în ultima perioadă şi faptul că acesta a declarat la AEP zero cheltuieli în campania electorală.

Toni Greblă a mai declarat că AEP a solicitat ANAF să verifice influencerii principali din România pentru a vedea dacă au fost plătite sume din conturile de campanie electorală ale candidaţilor.

Citește și: Judecătorul Rus de la ÎCCJ recompensat de MJ cu funcția de magistrat de legătură în Spania

„De asemenea, am solicitat ANAF pentru ca în mediul virtual să verifice la influencerii principali din România dacă au fost plătite sume din conturile personale sau din conturile de campanie electorală ale candidaţilor şi care eventual nu au fost transmise Autorităţii Electorale Permanente”, a spus președintele AEP.

Întrebat în legătură cu faptul că unii influenceri au spus că au fost plătiţi, Greblă a spus: „Poate să fie un început de dovadă”.

„Acele sume trebuie comunicate şi ANAF, astfel încât numai ANAF are competenţa să verifice dacă aceştia au fost plătiţi pentru publicitate politică, de cine anume au fost plătiţi. Şi apoi, sigur, se face ancheta respectivă pentru a vedea ce legătură de cauzalitate este între cel care a plătit campania electorală în mediul online şi un candidat, un anume candidat la alegerile pentru preşedintele României”, a mai spus Toni Greblă.

Potrivit președintelui AEP, instituția a făcut, de asemenea, sute de sesizări la platformele media, la principalele platforme – Meta, Tiktok, Facebook şi altele atunci când a fost sesizată cu „posibilă reclamă politică care conţine defăimări, dezinformări, fake news-uri sau nu este însuşită de un anume competitor politic”, solicitând să le îndepărteze din mediul virtual.

Întrebat cum se poate ca un candidat să aibă afişe şi să fie activ în mediul online fără să cheltuiască niciun ban, Greblă a răspuns: „E o întrebare legitimă la care cei în drept, după o verificare amănunţită, după o anchetă, pot să tragă concluzii”.

Citește și: Un preot activist din Suceava face propagandă pentru filorusul Călin Georgescu

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related