Autostrada „Unirii” scoasă din PNNR și cu puține șanse de a primi finanțare din alte „coșuri” europene (Pro Infrastructura)

Data:

Deși este singura autostrada care se bucură de legea proprie, promulgată chiar de Ziua Națională a României, autostrada „Unirii” A8 pierde acum finanțarea prin PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență).

Marți, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Dragoș Pîslaru a anunțat că proiecte în valoare de aproximativ 6,3 miliarde de euro nu mai pot fi îndeplinite până în august 2026, astfel că acestea vor fi eliminate din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde erau incluse pentru finanțare. Iar Asociația Pro Infrastructura, care analizează situația proiectelor de infrastructură eliminate acum, contată că cea mai afectată este autostrada „Unirii” A8 (Târgu Mureș – Iași – Ungheni), cea care face legătura între Moldova și Transilvania, dar și între R. Moldova și România. O pierdere pentru economia Moldovei dar și pentru orice idee de descentralitzare.

Din Autorstrada „Unirii” două tronsoane erau incluse de la început în PNRR: ambele capete ale A8 pe zona montană, capătul dinspre Târgu Mureș, și respectiv dinspre Târgu Neamț.

„Însă pe capetele A8 lucrările sunt practic incipiente, sub 10%. Autoritățile promit că vor fi puse în Programul Transport. Da, încă pot și trebuie transferate aici! Doar că nu mai este loc: din cele 5,5 miliarde Euro disponibile pe ramura rutieră a Programului Transport, sunt proiecte de 23,3 miliarde Euro care au contract de finanțare semnat sau cerere depusă. Deci de peste 4 ori alocarea, mai mult chiar și decât limita de supracontractare de 300%”, explică Pro Infrastructura.

„Pe românește, ca secțiunile din A8 ieșite din PNRR să intre pe fonduri de coeziune, trebuie să ia fața altor investiții rutiere. Guvernul trebuie să decidă urgent care sunt drumurile prioritare care vor prinde finanțare. Și care vor rămâne de căruță. Ori va găsi ca prin magie minim 1% din PIB pe fiecare din următorii 5 ani dacă vrea să le facă pe toate. Căi ferate ne mai trebuie?”, mai transmite asociația, citată de Hotnews.

Este singura autorstradă din România căreia i s-a dedicat o lege, cu toate acestea, este si proiectul rutier care înaintează cel mai lent. Legea a fost adoptată în 2018, dar execuția practic a început abia din 2024–2025, iar întregul traseu de aproximativ 320 de kilometri, ar trebui finalizat în 2030, dacă se găsește o nouă sursă de finanțare.

Încă de la adoptarea legii, se specula că proiectul nu se bucură de un sprijin politic real, pentru că decidenții ar dori să păstreze caracterul „centralizat” al rețelei rutiere, mai clar spus, legătura Moldova – Transilvania să se facă prin București. Iar autostrada „Unirii” A8 ar da nu numai avânt economic Moldovei, ar mări și independența regiunii de capitală.

Citește și: De la 32 de ruine la doi campioni regionali: planul realist pentru restructurarea sectorului energetic

Ce se mai taie?

„Autostrăzile care pierd trenul PNRR au o situație cel puțin incertă”, atenționează Asociația Pro Infrastructura, citată de Hotnews.

Pe lângă segmentele din A8, s-au mai scos din PNRR segmente din Autostrada Moldovei A7, mai exact, tronsoanele A7 Ploiești – Buzău și Buzău – Focșani.

Pe lângă aceste două proiecte din Moldova, va mai fi scos de la finanțarea PNRR și tronsonul A3 Nădășelu-Poarta Sălajului.

„Motivul? Unul dublu: autoritățile române nu au respectat legislația europeană în materie de achiziții publice la licitațiile loturilor care ies din PNRR și/sau acestea sunt într-un stadiu de implementare care nu permite finalizarea lor în termenul PNRR, august 2026”, explică Asociația Pro Infrastructura.

Problema reclamată la procedurile de achiziție se referă la faptul că la momentul realizării licitațiilor pentru autostrăzile în cauză, CNAIR a efectuat diferite modificări (Erate) în sistemul național de achiziții publice (SEAP), dar nu și în sistemul european de achiziții (JOUE).

Citește și: „România trebuie să câștige relevanță”: de vorbă cu profesorul Valentin Naumescu despre direcția politicii externe în noua eră Bolojan–Nicușor Dan”

Autostrăzile care rămân în PNRR

„Din fericire, Comisia Europeană este de acord să mute banii de la tronsoanele cu probleme la licitații care ies către cele care rămân, prin creșterea procentului acoperit prin PNRR în total valoare proiect de la 29-42% până spre 100%, astfel încât să nu fie pierduți banii. Doar că ne lovim de cealaltă bubă: progresul fizic, fiindcă autostrăzile trebuie terminate (până) în august 2026”, notează Pro Infrastructura.

Practic, din tot portofoliul de autostrăzi înscris oficial pe lista PNRR, vor mai rămâne acum „doar ciotul A1 Holdea-Margina și cei 173 kilometri ai A7 dintre Focșani și Pașcani”, precizează asociația, citată de Hotnews.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Asociația Pro Infrastructură / Facebook)

spot_imgspot_img
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu, fost redactor coordontor la Europa Liberă din 1987, când postul de radio mai avea sediul la München, în Germania. După sistarea emisiunilor pentru România, a rămas în redacția Europei Libere pentru Republica Moldova și ulterior a colaborat cu postul public Teleradio Moldova, ca editor de știri externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Filarmonica din Cluj-Napoca are un nou sediu, cu o sală de 1.000 de locuri

Filarmonica de Stat din Cluj-Napoca beneficiază, după mulţi ani...

Interviu | Istoricul Daniel Citirigă: Anticomuniști sau legionari?

"Nu putem să glorificăm viața unui lider anticomunist, doar...