Avem o problemă cu Ungaria. Și, probabil, pe termen lung

Data:

spot_img

Dacă toate vor merge conform planului, Viktor Orban va rămâne la putere și după alegerile din 3 aprilie. Regimul său este un regim Putin în miniatură. Iar aceasta chiar este o problemă.

Absolut exepțional mesajul transmis de președintele ucrainean Volodymir Zelenski premierului ungar Viktor Orban.

„Sunteți un stat suveran. Am fost la Budapesta. Iubesc orașul vostru. Am fost de multe ori, foarte frumos. Un oraș foarte ospitalier. Și oamenii, la fel. Ați avut momente tragice în istorie. Am văzut Memorialul vostru. Pantofi pe malul Dunării. Despre crimele în masă. Am fost acolo cu familia mea. Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol?

Te rog, dacă poți, du-te la memorialul vostru. Uită-te la acei pantofi. Și vei vedea cum crimele în masă se pot întâmplă din nou în zilele noastre. Și asta face Rusia acum. Aceiași pantofi. În Mariupol, sunt aceiași oameni. Adulți și copii. Bunici. Și sunt cu miile. Și aceste mii s-au dus (…)

Și voi ezitaţi dacă să impuneţi sancţiuni sau nu? Şi ezitaţi dacă să lăsaţi armele să treacă sau nu? Şi ezitaţi dacă să faceţi comerţ cu Rusia sau nu? Nu este timp pentru ezitări. E timpul să decideţi odată. Noi credem în voi. Avem nevoie de sprijinul vostru. Credem în oamenii voștri. Credem în Uniunea Europeană”.

Citește și: Europarlamentarii români profită de războiul din Ucraina pentru a reactiva unor demers periculos pentru mediu

Într-adevăr, în ultimii ani, Ungaria lui Viktor Orban a arătat că se încrede tot mai puțin în Uniunea Europeană și tot mai mult în Rusia și China. Și că întoarce spatele experienței amare a anului 1956, când poporul ungar s-a ridicat eroic împotriva comunismului și a suferit teribila represiune sovietică.

Am văzut comentarii potrivit cărora mesajul atât de pătrunzător al președintelui Zelenski, care în acest moment conduce rezistența temerară a poporului său împotriva invadatorului rus, va influența decisiv soarta alegerilor legislative din Ungaria, care vor avea la 3 aprilie.

Slabe șanse. Viktor Orban și-a asigurat victoria cu mult timp înainte, duminica viitoare va fi doar balul.

Viktor Orban și-a asigurat victoria atunci când și-a subordonat justiția și presa, când a pus la punct mecanismul de drenare a banilor europeni în beneficiul unui grup restrâns de apropiați. Dar mai ales, atunci când a adoptat revizionismul ca discurs oficial.

Zelenski îi amintește acum lui Orban despre 1956. Dar după ani și ani de propagandă, în care ungurii au fost descriși de propriul guvern drept victimele Europei liberale, în care s-a făcut apologia Ungariei Mari (aproape nu e intersecție de drumuri în Ungaria să nu vezi un panou de felul acesta), în care Uniunea Europeană a fost demonizată, un alt stimul pare să funcționeze în societate: ideea că  un cataclism geopolitic de genul celui de la sfârșitul primului război mondial, care a dus la prăbușirea marilor imperii, va avea de data asta un sens invers și va servi Ungariei. În această logică, prăbușirea Ucrainei ar fi esențială.

Și, nu, nu este doar o idee promovată subteran ori prin intermediul unor naționaliști exaltați, dar minoritari în raport cu societatea. Este o idee flururată chiar de unul dintre propagandiștii-șefi ai regimului Orban.

Belénessy Csaba, fost director al MTI și acum consilier de dezvoltare editorială a companiei Mediaworks Hungary Zrt care editează ziarele pro-guvernamentale a surprins zilele trecute (și nu prea…) a invocat o posibilă anexare „pe cale pașnică” a regiunii ucrainene Transcarpatia, care a făcut parte din Ungaria până în 1918.

Citește și: Performanță rusească: ucrainenii au distrus 8 seturi de elicoptere parcate de 8 ori în același loc

„Ungaria nu are voie să facă niciun pas ca Transcarpatia să se întoarcă acasă, dar din punct de vedere sentimental trebuie să fim pregătiți să-i primim pe maghiarii si rusinii de acolo, inclusiv Transcarpatia pe cale pașnică, dacă situația de putere globală va fi de așa natură”, a spus activistul.

În 2020 și în anul premergător, guvernul lui Viktor Orban a dus o intensă campanie pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la Tratatul de la Trianon. Propaganda Budapestei numește ”dictat” sistemul de tratate care a consfințit alegerea popoarelor din fostul Imperiu Austro-Ungar, grație principiului liberal al autodeterminării.

Viktor Orban nu s-a sfiit să posteze pe pagina sa de socializare harta Ungariei Mari, o sfidare la adresa națiunilor învecinate. El a cerut compensații pentru țara sa, în urma tratatului din 1920.

Președintele Ungariei, Janos Ader, compara Trianonul cu anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014. Cu alte cuvinte: dacă tratatul încheiat în urmă cu un secol este legitim, de ce n-ar fi și anexarea rusească?

Ar putea fi o simplă retorică electorală – guvernele populiste ating coarda naționalistă pentru a-și înflăcăra electoratul.

Dar agresiunea rusă împotriva Ucrainei schimbă perspectiva. Vorbele pot fi periculoase.

Discursul Kremlinului a avut, ani de-a rândul, accente revizioniste, culminând cu declarația de război a lui Vladimir Putin din zorii zilei de 24 februarie, în care dictatorul de la Kremlin a negat dreptul la existență al națiunii ucrainene. Și a trecut la fapte.

Retorica nu este întotdeauna retorică. Și oricum, lasă urme, așa cum românii au putut constata, stupefiați, la începutul anului 2020, când locuitorii unui sat din Covasna au respins cu brutalitate doi muncitori imigranți de la fabrica de pâine din localitate. Sătenii, dependenți de mediile de informare ( sau de propagandă) din Ungaria au reluat întocmai punctajul anti-imigrație al guvernului Orban.

Privit de la distanță, regimul Orban pare astăzi un regim Putin în miniatură.

Controlează toate instituțiile statului, de la Banca Națională la Justiție. Și-a subordonat presa, pe care a transformat-o în instrument de propagandă. A construit un sistem cleptocratic și clientelar. Desfășoară o intensă campanie antieuropeană și cu accente revizioniste.

Citește și: Obrăznicia lui Kuzmin. Un ambasador al crimei, la București

Foarte interesant: Viktor Orban susține că sancțiunile europene venite ca urmare a derapajelor de la normele statului de drept și a legislației discriminatorii ( Ungaria are blocate fondurile din PNRR) sunt, de fapt, cauzate de politica Budapestei privind homosexualii.

Patriarhul Kiril al Rusiei a justificat războiul împotriva Ucrainei prin faptul că aceasta din urmă protejează comunitatea LBGT.

Regimul Orban a cooperat intens în ultimii ani, politic și economic, cu regimul Putin. A constituit o adevărată axă politică Budapesta-Belgrad-Moscova. După izbucnirea războiului, a avut grijă să transmită că nu va transfera armament apărătorilor ucraineni de pe teritoriul său.

În primele momente ale crizei, le-a făcut mizerii refugiaților ucraineni, pe care i-a primit numai pe baza pașaportului biometric – a renunțat în urma intervenției energice a diplomației române.

Dacă toate mecanismele pe care le-a pus la cale timp de atâția ani vor funcționa în 3 aprilie ( și de ce n-ar funcționa?) Viktor Orban se pregătește pentru încă patru ani de putere, cel puțin.

Cu toate problemele întâmpinate de Rusia în ofensiva sa, războiul nu este decis, iar la Moscova s-ar putea să avem, pentru un timp încă nedefinit, un regim Putin tot mai frustrat și gata de răzbunare.

O perspectivă cu adevărat îngrijorătoare.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
  1. Este o intekegere intre Trump si Putin care vizeaza eliminarea mafiei khazare din Ukraina, eliberarea copiilor din tuneluri(deja 500 au fost eliberati). Rusia aneutralixzat armele biologice, a dezactivat armele nucleare de sub Cernobal….Articolul tau este de cacao!

  2. Corneliu, ce-ai fumat? Vezi ca ai uitat sa mentionezi si tunelurile dacice pline cu droguri, areme biologice si focoase nucleare din America, tuneluri care pornesc de la noi din Bucegi si ajung pana pe la ..Kiev. Special pentru ucrainieni si ca sa-l enerveze pe „Herr” Putin. Pai se poate, mai baiatule? 🙂 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce nu doboară România dronele rusești din Deltă?

De ce nu doboară România dronele rusești din Deltă?...

Undele libertăţii | Puterea a Cincea

Sunt uneori întrebat când am început colaborarea la postul...

Despre cum și cu cine se face politica externă a României. Selectarea ambasadorilor

La 1 august, pe o vreme toridă, Ministerul Afacerilor...

Concursul Internațional „George Enescu” – seria recitalurilor – Săptămâna Violoncelului

Odată demarat Concursul Internațional „George Enescu” (31 august-27 septembrie),...