„Bănuiala legitimă” a Liei Savonea față de Cristi Danileț a costat CSM 1.100 de lei  

Data:

spot_img

Lia Savonea a cerut instanței supreme să mute dosarul deschis de judecătorul Cristi Danileț la Curtea de Apel Cluj și suspendarea procesului prin care Danileț contesta suspendarea din funcție. Pentru asta, CSM a plătit o cauțiune de 1000 de lei, plus 100 de lei taxe judiciare. În motivarea cererii, semnată de Lia Savonea „pentru” președintele CSM Bogdan Mateescu, se invocă „bănuiala legitimă”.

Prima obiecție a lui Savonea este aceea că Danileț este judecător la Tribunalul Cluj, deci o instanța arondată Curții de Apel Cluj. Apoi, excluderea lui Danileț din magistratură „a avut un puternic ecou în rândul magistraților de la nivelul Curții de Apel Cluj”. „Este de notorietate solidaritatea față de reclamant manifestată în spațiul public de numeroșși magistrați din cadrul Curții de Apel Cluj (aproximativ 30 de magistrați din județul Cluj și peste 50 de magistrați din raza Curții de Apel Cluj), cât și criticile acestora la adresa sancțiunii aplicate de Secția pentru judecători în materie disciplinară, critici formulate atât în nume propriu cât și prin intermediul Asociației Forumul Judecătorilor din România. Această asociație a criticat în mod public și vehement hotărârea prin care domnul judecător Danileț Cristi a fost exclus din magistratură, cât și Hotărârea 1537/14.12.2021 a secției pentru Judecători a cărei executare se solicit a fi suspendată”, se arată în cererea de strămutare și de suspendare a judecării procesului.

Afirmații gratuite

Problema este că asociația Forumul Judecătorilor din România nu a avut nicio reacție la decizia de excludere din magistratură a lui Danileț, deci cel puțin respectiva frază din cererea de strămutare a procesului este falsă.  

Savonea s-a arătat deranjată și de faptul că instanța a stabilit termene scurte pentru dosarul deschis de Danileț, așa că a cerut judecarea cererii de suspendare a procesului în procedură de urgență. „Vă solicităm admiterea cererii de strămutare a dosarului de la Curtea de Apel Cluj, precum și suspendarea judecării procesului de urgență, fără citarea părților, chiar înainte de de primul termen de judecată al cererii de strămutare”, se mai arată în documentul obținut pe presshub.ro

Savonea a prezentat instanței și dovada plății unei cauțiuni de 1000 de lei din bugetul CSM pentru suspendarea procesului și 100 de lei taxa judiciară.  

Pe 30 decembrie 2021, CA Cluj şi-a declinat competenţa la Înalta Curte şi cererea de strămutare a CSM a rămas lipsită de obiect.

Suspendări din funcții la cheremul CSM

Potrivit articolului 62 alineatul 1 litera e din legea 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, magistraţii sunt suspendaţi automat din funcţie în momentul în care sunt excluşi din magistratură de CSM. Modificarea în lege a fost făcută în 2018, de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, pe vremea lui Dragnea şi a fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că CEDO a spus, în cazul Cameliei Bogdan, că un judecător nu poate fi suspendat automat din funcție de către CSM, ci trebuie să aibă dreptul de a contesta această măsură.

Judecătorul Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj a contestat în instanţă suspendarea automată din funcţie ca urmare a deciziei Secţiei pentru judecători a CSM de a-l exclude din magistratură pentru că ar fi făcut de râs profesia de magistrat. Danileţ a fost găsit vinovat de Inspecșia Judiciară și de judecătorii din CSM pentru că a postat mai multe clipuri video pe Tik Tok în care făcea karate sau tundea gardul viu.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related