Belarus în războiul din Ucraina. Cum și-a împins Lukașenko țara de partea Rusiei

Data:

Interesele economice ale Belarusului depind foarte mult de Rusia. De la începutul războiului din Ucraina, liderul de la Minsk i-a fost loial lui Vladimir Putin.

Belarusul este singurul aliat apropiat al Rusiei în războiul din Ucraina. Liderul autoritar Aleksander Lukașenko a aranjat ca țara sa să susțină îndeaproape Rusia, fără a ieși însă pe câmpul de luptă. 

Belarusul trimite tancuri, armament și muniție aliaților din est, dar nu s-a implicat militar prin trimiterea trupelor la sud de graniță. Situația ar putea fi rescrisă în aceste zile, după ce ministrul de externe din Belarus, Vladimir Makei, a murit brusc pe 26 septembrie. Acesta a murit înainte să se întâlnească cu omologul său rus.

Citește și: Românul care a strâns 250.000 de euro pentru ucraineni. „Am trecut prin zeci de baraje de artilerie. Dar simt că fac ceva bun”

Makei ocupa postul de ministru de externe de zece ani și, cu câteva zile înaintea invaziei, a declarat că nu va avea loc o invazie de pe teritoriul Belarusului. Pe 24 februarie, s-a dovedit că Makei a mințit.

„Cel mai probabil, Lukașenko la început nu a avut de ales decât să-i lase pe ruși să traverseze teritoriul Belarus. După ce a rămas la putere cu ajutorul rușilor în urma protestelor, a devenit dependent de Rusia. Nu cred că a putut să refuze acțiunile militare: exerciții, staționarea trupelor, chiar și atacurile lansate către Ucraina de pe teritoriul Belarusului.

Acum, se poate teme și de răzbunare [dacă și-ar retrage susținerea față de Rusia, n.r.]. Conform unui analist militar cu care am discutat, Ucraina ar trage către ținte din Belarus în cazul în care ar porni o altă invazie de acolo”, explică Alex Znatkevich, corespondent Europa Liberă Belarus.

Aceștia și-au oferit de la începutul invaziei teritoriul ca rampă de lansare pentru atacurile rușilor către Ucraina, ceea ce le-a oferit rușilor un avantaj strategic fiindcă granița Ucraina-Belarus se află la mai puțin de 60 de kilometri în nordul capitalei Kiev. Din același punct se poate ajunge mai ușor și în vestul Ucrainei.

„Continuă și acum în aceeași notă, se permite rușilor să folosească teritoriul, li se oferă infrastructura, materialele, mâncarea de care au nevoie. Am discutat despre acest fapt cu un analist militar polonez care confirmă că această strategie rămâne în vigoare”, punctează Znatkevich.

La începutul lunii octombrie, președintele Belarusului a amenințat că se va alătura războiului din Ucraina, prin crearea unui grup militar comun și permiterea staționării a maxim 9.000 de soldați ruși la granița cu Ucraina.

Citește și: România care decolează cu Wizz-ul. Cum poți ajunge cineva într-o țară care nu e a ta

Acel moment a trecut fără ca armata belarusă să invadeze Ucraina, iar conform Kyiv Independent atitudinile „insolente” ale rușilor către belaruși ar fi provocat conflicte puternice în rândul trupelor.

„Ar fi în jur de 5.000 de soldați ruși în Belarus acum, cel mai probabil recrutați din mobilizarea parțială care sunt antrenați pe teritoriul belarus, probabil nu mai erau destule facilități de antrenament în Rusia. Există teorii cum că Rusia ar încerca să aducă trupe în Belarus în următoarele luni și să-i mobilizeze într-un nou atac de sol”, observă jurnalistul din Belarus.

Armata belarusă este slab pregătită și nu a mai participat la un conflict armat în ultimii 70 de ani. Potrivit estimărilor de la Carnegie Endowment for International Peace, armata belarusă are în jur de 10 de mii de soldați și ar putea să mai mobilizeze de două ori mai mulți în caz de nevoie. (Radio Europa Liberă România)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis are și susținerea Turciei | Revista22

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis...

Planurile americanilor cu cele 81 de avioane rusești vechi achiziționate din Kazahstan | Aktual24

Planurile americanilor cu cele 81 de avioane rusești vechi...

500.000 de monede euro falsificate au ajuns pe piață | Deutsche Welle

500.000 de monede euro falsificate au ajuns pe piață,...