Blocul „Victorie” din Republica Moldova, congres la Moscova: „Unirea cu Rusia, cu același parlament și aceeași valută” a fost mesajul transmis duminică de liderii proruși, arată Ziarul de Gardă.
Reprezentanții partidelor proruse au fost chemați la Moscova de fostul deputat fugar Ilan Șor pentru a anunța planurile pregătite pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova din toamnă. În acest sens, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, va deschide listele Blocului „Victorie” la următorul scrutin.
Reamintim că Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, iar Evghenia Guțul riscă până la 9 ani de închisoare pentru implicare în finanțarea ilegală a Partidului Șor.
„Nimeni dintre ei nu va trăi în pace niciodată”, a amenințat Ilan Șor în discursul său, făcând referire la premierul Dorin Recean și șeful Poliției Viorel Cernăuțeanu, mai arată Ziarul de Gardă.
Deputatul moldovean Vasile Boldea a fost și el prezent la congresul organizat la Moscova, ocazie cu care a lansat o serie de acuzații la adresa PAS, care, a spus acesta, „a predat suveranitatea Moldovei administrației externe, iar promisiunile sale de „vremuri bune” s-au dovedit a fi un dezastru total.”
În mesajul său, deputatul a mai deplâns și îndepărtarea Republicii Moldova de Federația Rusă: „Ar trebui să restabilim canalele diplomatice, să reluăm activitatea grupului parlamentar de prietenie și să aducem înapoi comisiile interguvernamentale”, a spus Boldea.
La eveniment a participat și Natalia Parasca, președinta partidului „Renaștere”. „Sunt aici pentru că cred: Moldova merită o schimbare (…) „Victoria” este alegerea celor care nu au renunțat și cred într-o Moldovă independentă și prosperă”, a scris Parasca într-o postare pe Facebook.
6 iulie, ziua în care zeci de mii de basarabeni au fost deportați în Siberia
Congresul a avut loc într-o zi cu profundă semnificație pentru Republica Moldova, Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului, în acest an, pe 6 iulie, împlinindu-se 76 de ani de la cea mai mare operațiune de deportare a basarabenilor.
„În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de către puterea sovietică.
În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a transmis președinta Maia Sandu.
Citește și: Cum a ocupat UDMR conducerea fondului de garantare a creditelor cu membri de partid
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: captura video privesc.eu/ Congresul blocului politic „Victorie” la Moscova)