Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător al Curții Internațională de Justiție

Data:

spot_img

Bogdan Aurescu, fostul ministru al Afacerilor Externe, candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție (CJUE).

Mandatele a cinci membri ai Curții vor expira la data de 5 februarie a anului următor. Prin urmare, aceștia trebuie înlocuiți, iar unul dintre candidații pentru postul de judecător este Bogdan Aurescu, potrivit unui document al Organizaților Națiunilor Unite.

Informația a fost confirmată pentru PRESShub chiar de Bogdan Aurescu.

Citește și: O judecătoare va primi salarii restante de peste 3 milioane de lei, după ce faptele pentru care era judecată s-au prescris

Fostul ministru este nominalizat pentru acest post de către grupul național al Bulgariei, Estoniei, Italiei, Letoniei, Olandei, Peru, Poloniei, Portugaliei, României și Suediei. Prin urmare, acesta ar putea să devină judecător la Curtea Internațională de Justiție pentru următorii 9 ani, începând din data de 6 februarie 2024.

Mai multe state membre ONU au încurajat această candidatură, având în vedere expertiza în drept internațional și relații internaționale.

Cariera lui Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu a fost de două ministru al Afacerilor Externe al României. Primul mandat l-a deținut în perioada 24 noiembrie 2014 și 17 noiembrie 2015, iar cel de al doilea, din 4 noiembrie 2019 și până pe 15 iunie 2023.

Citește și: FOTO Cum arată catedrala ortodoxă din Odesa după ce a fost bombardată de ruși și cum arăta înainte

Înaine de ultimul mandat ca ministru, a fost consilierul pe politică externă a lui Klaus Iohannis din 2016 și până în 2019.

Bogdan Aurescu a ocupat funcția de secretar de stat pentru afaceri strategice atât din 2009 până în 2010, cât și între anii 2012-2014.

Din septembrie 2004, a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, coordonând – pe tot parcursul procedurilor – activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat la data de 3 februarie 2009 cu câștigarea a 79,34% din suprafața în dispută, adică a 9700 km² de platou continental și zonă economică exclusivă care au revenit României – unica extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României după 1918.

Este și membru al Comisiei de la Veneția (membru supleant din 2002), cu 30 de opinii, studii, rapoarte pe care le-am autorat sau co-autorat.

De asemenea e membru al prestigioasei Comisii de Drept Internațional a ONU, fiind la al doilea mandat (primul mandat – 2017-2022; al doilea mandat – 2023-2027. În calitate de membru al Comisiei de Drept Internaţional a ONU a introdus (alături de alți patru membri CDI) pe agenda curentă a Comisiei subiectul ”Sea-level rise in relation to international law” („Creșterea nivelului mărilor și oceanelor în relație cu dreptul international”), un subiect de interes prioritar la nivel global, creșterea nivelului mărilor și oceanelor, un efect direct al schimbărilor climatice, afectând peste două treimi din statele membre ONU.

Este profesor universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept – Universitatea din București, unde predă Drept Internațional Public, Organizații și Relații Internaționale, Jurisdicții Internaționale (am predat, de-a lungul carierei academice și Drept Diplomatic și Consular și Dreptul Internațional al Protecției Minorităților și alte discipline).

La 26 februarie 2022, Ucraina a depus cererea de inițiere a procedurilor contra Federației Ruse la CIJ, iar pe 18 mai 2022, România a luat decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Internațională de Justiție, în cadrul procedurilor lansate împotriva Federației Ruse. Cererea de intervenție a României a fost depusă la CIJ în septembrie 2022, iar Aurescu e Agentul României în acest proces.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O fostă judecătoare de instanță supremă a intrat în politică de dragul lui Terheș

Carmen Trănica Teau a fost judecătoare de la Secția...

Pieleanu revine cu o nouă firmă și un sondaj de opinie diversionist

O firmă relativ nouă de sondare a opiniei publice...

Centrul Clujului, cea mai poluată zonă din oraș | Monitorul de Cluj

Centrul Clujului este zona cu cea mai mare poluare,...