Moscova a confiscat unitățile Carlsberg din Rusia, ca răzbunare pentru noile sancțiuni vestice | Aktual24

Data:

Moscova a confiscat unitățile Carlsberg din Rusia, ca răzbunare pentru noile sancțiuni vestice. UE este tot mai aproape de o decizie privind utilizarea dobânzilor generate de rezervele valutare înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru a ajuta Ucraina, relatează Euronews.

În urmă invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, una dintre principalele măsuri luate de comunitatea internațională a fost înghețarea activelor rusești din străînătate.

De ce Moscova a confiscat unitățile Carlsberg din Rusia

Cu toate acestea, în condițiile în care nu se întrevede sfârșitul războiului și în care structura rudimentară a economiei rusești, bazată pe resurse, nu a fost răsturnată dintr-o singură lovitură, întrebarea privind modul de utilizare a activelor menționate continuă să planeze asupra Occidentului și în special asupra Bruxelles-ului, deoarece majoritatea fondurilor înghețate se află în UE.

Elina Ribakova, director al Programului de Afaceri Internaționale și vicepreședinte pentru politică externă la Școală de Economie din Kiev, explică faptul că înghețarea activelor a fost justificată deoarece: „Rusia nu respectă regulile sistemului financiar global și, ca atare, nu ar trebui să primească beneficiile”.

Dar această măsură nu a fost deloc una ineficientă, a explicat Ribakova.

Reacție la sancțiunile Rusiei

„A redus substanțial marja de manevră a factorilor de decizie politică din Rusia. Ca urmare directă a măsurii, a două zi după ce a fost anunțată, guvernatorul Băncii Rusiei a încetat să mai intervină pe piața rusă pentru a susține rubla și a fost forțat să majoreze ratele și să impună controale severe ale capitalului”, a declarat ea pentru Euronews.

Cu toate acestea, complexitatea din jurul activelor înghețate, structura acestora, impozitarea și obstacolele în calea confiscării permanente reprezintă o provocare cu multiple fațete în domeniul finanțelor și al diplomației internaționale.

Citește și: Secretizarea rezultatelor dezastruoase, „soluția” decidenților politici pentru o „Românie Educată”

Dezbateri în curs

În primul rând, există dezbateri în curs de desfășurare în Camera Reprezentanților din SUA, unde președintele majorității Partidului Republican, Mike Johnson, a sugerat, la 8 martie, că fondurile rusești înghețate ar trebui să fie folosite că garanție pentru a furniza Ucrainei armele necesare pentru a se apară de agresiunea rusă, în loc să primească armamentul că ajutor extern.

Valoarea totală a activelor înghețate ale Rusiei în SUA este de aproximativ 67 de miliarde de euro. Între timp, UE are propriile planuri cu privire la ce să facă cu activele înghețate.

Articolul integral, în Aktual24


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Protest la Tesla Germania. Protestatarii au încercat să intre cu forța în fabrică

Protest la Tesla Germania. Activiștii au încercat să pătrundă...

Antrenamentul piloților ucraineni pe avioanele F-16 s-a terminat | Aktual24

Antrenamentul piloților ucraineni pe avioanele F-16 s-a terminat, aceștia...

Avertismentul serviciilor de informații europene. Care sunt planurile Rusiei | Curierul Național

Avertismentul serviciilor de informații europene. Care sunt planurile Rusiei...

„Voluntari” chinezi au interzis afișarea steagurilor „neprietenoase” în timpul vizitei lui Xi Jinping la Budapesta | Aktual24

„Voluntari” chinezi au interzis afișarea steagurilor „neprietenoase” în timpul...