Candidați controversați, aleși de CSM, în conducerea Inspecției Judiciare

Data:

Într-o liniște deplină, la Inspecția Judiciară (IJ), instituție care verifică integritatea judecătorilor și procurorilor din întreaga țară se desfășoară concursul pentru conducerea organizației. În ciuda imaginii dezastruoase, pentru funcțiile de conducere candidează magistrați controversați.

Pentru funcția de inspector șef al IJ o avem pe judecătoarea Roxana Ioana Petcu. Ea este actuala șefă a IJ și candidează pentru un nou mandat de una singură.

Cu o majoritate favorabilă în Consiliu Superior al Magistraturii (CSM), Petcu a ales să candideze pentru un nou mandat, în ciuda rezultatelor dezastruoase obținute de Inspecție în ultimii ani.

Acuzată de mai multe ori că a acționat la comanda CSM pentru a deschide dosare disciplinare magistraților incomozi, Petcu s-a conformat și a demarat anchete disciplinare validate de Secția pentru judecători a CSM care, de cele mai multe ori, s-au finalizat cu soluții contrare după ce au fost atacate la instanța supremă.

Citește și: Nicușor Dan a declarat că procesul de negociere pentru formarea noului Guvern ar putea dura între două și patru săptămâni

Candidatură unică

Continuatoare a controversatului inspector șef Lucian Netejoru, Roxana Petcu a fost numită la conducerea IJ în iulie 2022 pentru un mandat de 3 ani. Și atunci a candidat de una singură. Printre victimele anchetate abuziv de instituția condusă de Petcu în 2023 și 2024 enumerăm:

  • Ancuța Blanariu de la Judecătoria Iași. IJ și Secția pentru judecători a CSM au propus, în cazul ei, retrogradarea în grad, iar instanța supremă a respins acțiunea.
  • Tot în mandatul lui Petcu IJ a propus Consiliului excluderea din magistratură a judecătoarei Daniela Panioglu de la Curtea de Apel București. Atacată la instanța supremă, sancțiunea comună IJ – CSM de excludere din magistratură s-a transformat în avertisment pentru Panioglu. Alte patru cercetări disciplinare inițiate de IJ față de Panioglu au fost desființate de instanța supremă.
  • Colega de complet a lui Panioglu, Nadia Alina Guluțanu, a fost și ea anchetată de Inspecția Judiciară și CSM a propus suspendarea ei din magistratură pentru o perioadă de 6 luni. Soluția a fost atacată la instanța supremă, care a decis ca Guluțanu să fie sancționată doar cu diminuarea indemnizație cu 10 procente, timp de 3 luni. Au urmat alte trei dosare disciplinare pe numele ei, prin care s-a cerut excluderea din magistratură, toate fiind anulate de instanță.
  • Constantin Luchian Constantinescu, judecător militar, a fost cercetat de IJ și propus pentru sancționarea cu avertisment. La instanța supremă, Constantinescu a obținut anularea sancțiunii.
  • Alexandru Ciprian Ghiță, judecător la Curtea de Apel București, a fost anchetat de IJ și sancționat cu diminuarea salariului cu 25 % timp de un an. Ghiță a atacat la ÎCCJ decizia și a obținut rejudecarea la Secția pentru judecători a CSM.
  • Carmen Cristina Craiu, tot de la CAB, a fost anchetată și sancționată de IJ cu avertisment, procesul fiind în curs de judecată la ÎCCJ.

Cu mențiunea că raportul de activitate al instituției pe 2024 nu este publicat pe site, din raportul pe 2023 nu regăsim numărul de procese pierdute la ÎCCJ de CSM în urma propunerilor de sancționare a magistraților formulate de Inspecția Judiciară, adevăratul indicator al eficienței și imparțialității acestei instituții.

Procurorul sensibil la dosarele politice

După pensionarea Mihaelei Focică, fost adjunct al Inspecției judiciare, în cursă au rămas doi procurori care urmează să susțină interviul pentru acest post. Este vorba de procurorii Robert Fleckhammer și Adrian Ștefan Majeri.

Fost procuror DIICOT, Fleckhammer a ajuns la IJ după ce, în 2017, a pus sub acuzare o jurnalistă de la Radio România Actualități, pe care a adus-o la DIICOT cu mandat, pe motiv că a oferit informații socotite de Fleckhammer secrete, despre deplasările pe bani publici ale directorului Radioului, Ovidiu Miculescu. Gabriela Scraba a povestit cum a semnat un acord de acceptare a vinovăției, la închisoare cu suspendare, după ce procurorul Fleckhammer a amenințat-o că ea va rămâne fără muncă și fiica sa cu dizabilități fără sprijin. 

Ulterior, jurnalista a cerut judecătorilor să constate că nu a săvârșit vreo infracțiune, lucru acceptat de instanță.

În 2021, Fleckhammer era numit șef de Secție în cadrul DIICOT în ciuda protestului a 76 de ONG-uri care au cerut numirea în funcții de conducere a unor procurori integri, nu dintre cei înclinați a răspunde la comenzi politice.

Citește și: Dana Hering: „Societatea civilă a decis președintele în România”

Investigație jurnalistică, nu filaj ilegal

Același Robert Fleckhammer este procurorul care clasat dosarul de filaj al lui Horațiu Radu (procuror, ex-adjunct interimar al Parchetului General, fost-agent guvernamental al României la CJUE și la CEDO) – Răzvan Păștilă (judecător) – Alex Costache (jurnalist TVR) – Cosmin Savu (jurnalist PRO TV). El a susținut că filmarea pe ascuns a acestora a fost o investigație jurnalistică.

În acțiunea de filaj care a urmărit compromiterea celor patru participanți la o întâlnire privată a fost implicată și o mașină care aparținea unui fost ofițer al Serviciului Român de Informații (SRI), angajat până în 2018 ca funcționar în cadrul ministerului de Finanțe.

În februarie 2020, doi magistrați și doi jurnaliști au fost filmați și înregistrați pe ascuns într-un restaurant din Centrul Capitalei. Victimele filajului au fost procurorul Horațiu Radu, judecătorul Răzvan Păștilă și jurnaliștii Alex Costache și Cosmin Savu.

A doua zi, imaginile din restaurant au fost difuzate de România TV și preluate de alte publicații controlate de moguli media inculpați sau condamnați. Din comentariile acestora reieșea că cei patru de la masă au conspirat împotriva procurori șefi numiți de președintele Klaus Iohannis.

Foto: Adina Florea / Inquam Photos - Octav Ganea
Foto: Adina Florea / Inquam Photos – Octav Ganea

Contracandidatul lui Fleckhammer, Adrian Ștefan Majeri, este cel care a deschis acțiune disciplinară împotriva fostei procuroare Adina Florea de la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, pensionată între timp și angajată ca șefă a departamentului juridic a Camerei de Comerț și Industrie a României. Adina Florea este cea care a pus-o sub control judiciar pe fosta șefă a DNA, Laura Kovesi.

Pe 29 mai 2025, cei trei candidaţi care îndeplinesc condițiile de participare la concurs urmează să susțină oral, în faţa comisiei de examinare, proiectul referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcției de conducere.

Citește și: Administrația Trump retrage Harvardului dreptul de a înscrie studenți internaționali. Acuzații de colaborare cu Partidul Comunist Chinez și incitare la ură 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din anul 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Stelian Bujduveanu a fost desemnat primar interimar al Capitalei, după demisia lui Nicușor Dan

Viceprimarul PNL Stelian Bujduveanu a fost desemnat prin votul...

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit Premiul Timişoara pentru Valori Europene | VIDEO

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit joi Premiul...

Dana Hering: „Societatea civilă a decis președintele în România”

Pe Dana Hering, în dialogul purtat online la distanța...