Care este salariu minim corect în România? O dezbatere propusă de Demos

Data:

Guvernul a anunțat joi că s-a înțeles cu patronatele și sindicatele în privința majorării salariului minim brut garantat în plată, de la 1 ianuarie 2023.

De la începutul anului viitor salariul minim brut va fi 3.000 de lei, din care 200 lei scutiți de impozit și contribuții de asigurări.

Totodată, s-a stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcțiilor sa crească la 4.000 de lei, tot de la 1 ianuarie 2023.

Citește și: Guvernul anunță că salariul minim brut va fi 3.000 de lei din 2023

Cum oprim migrația lucrătorilor?

Deși salariile minime au crescut în ultimii 10 ani, munca salariată în România duce la sărăcie și migrație. Toate partidele sunt de acord cu creșterea acestora. Dar care este valoarea corectă a salariului minim, astfel încât românii să poată trăi decent?

Demos, partid neparlamentar, de stânga, propune o dezbatere cu privire la această temă. „Dacă nu vom avea un salt al salariilor minime, tendințele se vor agrava, în special migrația externă, care compromite șansele oricărei dezvoltări economice solide. Țara se golește din cauza salariilor mici.

Privim salariul minim din perspectiva lucrătorului din România care are de ales în fiecare zi dacă rămâne sau pleacă din țară, așa cum au făcut-o deja milioane de concetățeni.

Luăm în considerare salariile minime nete, cele din care trebuie cumpărate mâncarea, hainele, medicamentele, din care se plătesc facturile și se susțin copiii la școală. Luăm în considerare situația din țările vecine care au economii asemănătoare, dar și pe aceea din Vestul Europei unde se emigrează”, se arată într-un document al Demos.

Cele mai mici salarii minime din UE

Soluția avansată de reprezentanții Demos ar fi creșterea substanțială a salariului minim, care „este necesară și posibilă, orice ar spune cei care profită de pe urma salariilor de mizerie. Efectele pozitive se vor vedea rapid.

Mai puțini oameni care emigrează, trai mai decent pentru cei care rămân, consum mai mare, deci profituri suplimentare pentru firme și venituri mai mari pentru bugetul public”.

România are, în acest moment, printre cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană.

 Brut 2021 (EUR)Net 2021 (EUR)
România517309
Media est-europeană[1] (fără România)633479
Media principalelor țări țintă ale migrației[2]15371267
Media europeană – UE – 27 (plus Marea Britanie)967 (2020) 

În același timp, România are cel mai mare număr de angajați cu salariul minim din cadrul Uniunii Europene – 29 %, aproape 1 din 3 angajați (2021).


[1] Țări incluse: Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria.

[2] Conform datelor oficiale acestea sunt cele șapte țări cu cei mai mulți lucrători români, cifrele neoficiale sunt cel mai probabil mai mari (Italia -1,137,728, Marea Britanie – 1,036,030, Germania – 844,535, Spania – 556,204, Franța – 150,000 – 200,000 (2019),  Austria – 123,461, Belgia – 96,034 ( 2019)


Calendar de creștere, până în 2026

Demos propune un calendar de creștere a salariului minim pentru următorii 4 ani pentru a oferi o perspectivă clară și pozitivă lucrătorilor:

  • Pentru anul 2023 – creștere la 3060 lei brut și 1807 lei net (369 Euro).
  • Pentru perioada 2024-2026 –  creștere anuală a salariului minim cu 20% pe an.
  • Pentru anul 2026 – atingerea unui salariu net de aproximativ 5287 lei brut și 3092 lei net (632 Euro), apropiat de media țărilor est-europene).

Directiva europeană privind venitul minim adecvat cere statelor membre să atingă un nivel de minim 70% din lucrători protejați prin contracte colective de muncă.

Creșterea propusă de Guvern, de 3000 de lei salariu minim brut, înseamnă că salariul minim net va fi de aproximativ 1774[1] lei, adică 362 de euro, mai mică față de media salariilor est europene actuale – 479 Euro net.

Citește și: EXCLUSIV Ce raportează că au făcut Comisiile SRI si SIE din Parlament, în timpul războiului din Ucraina

„Propunerea coaliției PNL-PSD-UDMR  de 362 Euro este insuficientă, mai ales că și în aceste țări aceste salarii vor crește.

Nici suma propusă de noi nu atinge acest nivel, dar prin propunerea noastră de calendar vizează convergența și atingerea nivelului cel mai târziu în 2025.

Deși valoarea va fi încă departe de salariile din țările de migrație, totuși  va permite un trai mai bun în țară și va oferi o perspectivă de a rămâne în țară.

Creșterile ar trebui să contribuie și la combatere efectelor inflației care lovește foarte dur persoanele și gospodăriile cu venituri mici”, arată Demos, în documentul transmis PRESShub.

Documentul integral al propunerilor Demos poate fi citit mai jos:

Care este salariu minim corect în România? O dezbatere propusă de Demos by on Scribd

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...