Cât de veche este rețeaua de electricitate din România. Instalațiile și-au depășit durata normală de viață

Data:

Cât de veche este rețeaua de electricitate din România – pe hârtie, planurile de investiții în energie arată bine, pe teren, instalațiile și-au depășit durata normală de viață. ​Infrastructura de transport și distribuție a energiei electrice este atât de veche și uzată încât cea mai mare parte a ei a depășit durata normală de viață sau se află la limită, potrivit unor date dintr-un raport pe 2022 al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Electricitatea a ajuns să circule prin instalații chiar mai vechi de 60 de ani. Distribuitorii declară investiții de multe sute de milioane de lei anual, însă pe teren gradul de înlocuire a liniilor electrice și transformatoarelor este extrem de mic, chiar tinde spre zero în unii ani.

Trebuie precizat că aceste investiții declarate se regăsesc mai departe în facturi, tarifele de transport și distribuție fiind reglementate.

În cazul liniilor electrice aeriene aparținând Operatorul de Transport și Sistem – Transelectrica, aproximativ 97% au anul punerii în funcțiune în perioada 1960 – 1999. Liniile aeriene puse în funcțiune până în anul 1979 au un grad mediu de utilizare peste 100%, în condițiile în care acestea reprezintă 83% din totalul liniilor electrice aeriene de transport.

Citește și BREAKING Un tren de călători a luat foc în apropiere de Oradea. Zeci de persoane au fost evacuate

Multe rețele, date în funcțiune în anul 2000

În ceea ce privește situația transformatoarelor/autotransformatoarelor din stațiile electrice ale Transelectrica, 73% din puterea instalată a acestora a fost pusă în funcțiune după anul 2000.

În cazul liniilor electrice de înaltă tensiune de 110kV din gestiunea distribuitorilor, ponderea punerilor în functiune dupa 2000 este de doar 4,53% din lungimea totală.

Numărul stațiilor electrice din rețelele de distribuție, puse în funcțiune după 2000 reprezintă doar 10,8% din numărul total al acestora, iar numărul posturilor de transformare și al punctelor de alimentare instalate după 2000 reprezintă 34,32% din numărul total.

Fiind rețeaua veche și uzată, apar multe întreruperi de electricitate. În 2022 au mai scăzut față de anul precedent, dar rămân în continuare semnificative. SAIDI (indicele durată medie a întreruperilor pentru un utilizator) întreruperi planificate a înregistrat o scădere a valorii medii la 132,21 minute/an față de valoarea de 155,59 min./an înregistrată în anul 2021, iar SAIDI întreruperi neplanificate înregistrează o scădere la valoarea de 108,25 min./an, față de 130,43 min./an în 2021.

Mai multe citiți în Hotnews.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce au căutat românii pe Internet în 2023

Ce au căutat românii pe Internet în 2023. Conaționalii care au navigat pe Internet anul acesta au realizat căutări variate de cuvinte cheie, de la vreme la tehnologie avansată. Conform unei analize detaliate efectuate de agenția SEO TargetWeb, topul căutărilor pe Internet în România a evidențiat preferințe și tendințe interesante.

Escrocherie incredibilă cu maşini scumpe

Escrocherie incredibilă cu maşini scumpe