Excluderea lui Danileț. Reacții din societatea civilă și mediul academic

Data:

După excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileț, reacțiile din toate mediile nu au întârziat să apară. Fie că e vorba de personalitătți din societatea civilă, profesori, scriitori, reacțiile sunt în același sens – un abuz al Consiliului Superior al Magistraturii.

Laura Ștefan: Problema justiției nu e tik tok

Aflu cu neplacuta surprindere despre excluderea lui Cristi Danilet din magistratura. Problema justitiei nu e tik tok – in caz ca nu stiti acolo sunt tinerii si daca vreti sa vorbiti cu ei acolo trebuie sa fiti – ci raspunsul modest si adesea inadecvat la abuzurile impotriva minorilor, termenele infinite, jurisprudenta neunitara.

Justa masura e esentiala in orice procedura sanctionatorie – puteti sa nu fiti de acord cu Cristi, dar asta nu inseamna ca nu poate fi judecator. (https://www.facebook.com/Laura.Oana.Stefan)

Laura Ștefan este coordonatorul activităților anticorupție pentru Expert Forum. Are o experiență profesională vastă în practicile publice și private. Activează și ca expert internațional pentru Comisia Europeană, UNDP, OECD și alte organizații internaționale în domeniile reformei juridice, anticorupției și spălării banilor.

În anul 2011, Comisia Europeană a numit-o membru al Expert Group on Corruption.

Între 2005 și 2007 a ocupat funcția de director în cadrul Ministerului Român de Justiție, responsabilă de politicile anticorupție. A elaborat și a pledat pentru adoptarea legislației anticorupție, a elaborat programe de conștientizare publică și a lucrat la reforma Oficiului procurorilor publici.

De-a lungul timpului, Laura Ștefan a ocupat funcții reprezentative, precum: Șeful delegației și membru al biroului GRECO, înalt reprezentant pentru SPAI și SPOC, reprezentantul României la Rețeaua Anticorupție OECD și forumurile globale ONU pe tema corupției și a crimei organizate, membru al Rețelei Practicienilor Anticorupție UNDP. Anterior, a fost Consilier juridic în cadrul a două programe finanțate USAID.

Laura Ștefan a absolvit LLM (Masters of Law), program organizat de Universitatea Cambridge, UK în perioada 2003-2004.

În 2015 a primit Premiul Femeia curajoasă a anului din partea Ambasadei Statelor Unite în București și o bursă din partea Fundației Eisenhower, care include o vizită de 2 luni în SUA.

„Aceasta este moștenirea politică a lui Klaus Iohannis!”

Bogdan Oprea, fost consilier prezidențial și profesor la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității București, a reacționat și el:

„A preluat o Românie în care justiția începuse să funcționeze, cu costuri sociale cumplite pentru noi toți, dar și politice și personale pentru cei care o apăraseră (Cristi Danileț fiind doar unul dintre ei, amintiți-vă numai episodul de linșaj public în care era acuzat, în prime time, că a fost surprins pe stradă cu amanta, când colo era cu propria lui fiică!, și, da, se întâmpla la postul TV de casă al mafioților, cei pe care Klaus Iohannis i-a adus acum din nou la putere, post pe care, proaspăt ales ca președinte, îl apăra în fața unei decizii defintive a justiției în rarele momente când a ieșit din proverbiala muțenie faraonică).

Astăzi, mafia controlează din nou cea mai mare parte dintre instituțiile de forță ale statului. Poliția a trecut din buzunarul politicienilor în cel al clanurilor mafiote. DIICOT-ul, DNA-ul, marile instanțe și parchete amintesc de epoca „Năstase – Stănoiu”, care a amânat aderarea României la UE cu trei ani în urma valului de extindere în Est și ne-a procopsit și cu rușinoasa condiționare a MCV-ului.

Aderarea la Schengen și la spațiul euro sunt mai departe ca nicicând după anii de mandate ai lui Klaus Iohannis.

Educația, domeniul lui de expertiză profesională, a trecut de zona tragicului și singura reacție sănătoasă pe care o mai poți avea când vezi hăul în care a ajuns este să fugi cu proprii copii cât mai departe de țara aceasta și de sistemul de educație pe care-l propune.

Când un cetățean român care apăra pădurile de mafia lemnului și sănătatea noastră și a copiilor noștri în viitor era dezbrăcat la pielea goală și bătut în spațiu public de niște brute care sunt angajați ai statului și plătiți din bani publici ca să apere pădurile de hoție, atât Klaus Iohannis, cât și consilierii lui au tăcut mâlc și complice sub zâmbetele satisfăcute ale interlopilor și mafiei, care au înțeles, astfel, că România este din nou la cheremul lor.

Când cetățeni români care munceau prin colțurile lumii erau răpiți (amintiți-vă anii 2015 – 2016), tăcerea dinspre Cotroceni a avut să-i surprindă, probabil, până și pe răpitori.

La primele semne de agravare a pandemiei de la începutul anului trecut, când Italia carantina deja orașe întregi, cu mii de cetățeni români locuind în ele, Klaus Iohannis nu știa cum să se ascundă de subiect. În perioada 27 februarie – 12 martie 2020 (primul cetățean european murise din cauza COVID-19 cu o săptămână în urmă, pe 21 februarie), Klaus Iohannis a avut 26 de comunicări publice (comunicate de presă, declarații de presă și discursuri) conform website-ului Administrației Prezidențiale.

Dintre acestea doar 2 comunicări (1 declarație de presă și 1 discurs) au vizat direct tema pandemiei de COVID-19 și 1 alt comunicat de presă a reprezentat un mesaj de solidaritate pentru președintele Italiei legat de situația pandemică din această țară. Să spunem, în total, 3 din 26 de comunicări publice au vizat direct amenințarea pandemiei!!!

În exact aceeași perioadă a difuzat, însă, 5 comunicate de presă cu decrete de decorare, 1 alocuțiune la Gala „Women in Economy 2020” și 1 altă alocuțiune, cu prezență la fața locului, la lansarea Campaniei Naționale de Împădurire „O pădure cât o țară” (da, acea campanie despre care reporterii „Recorder” aveau să descopere, la un an de la lansarea prezidențială, că nu există decât pe hârtie și în pozele oficiale făcute de politicieni de față cu presa).

Dacă începutul pandemiei îl prindea ascunzându-se de subiect, imediat ce măsurile de carantină generală din România (starea de urgență) s-au dovedit o decizie corectă, nu trecea nicio zi (mai puțin cele de weekend) fără o declarație de presă a lui Klaus Iohannis în care să ne spună ce bine a decis el să instaureze carantina (unii dintre noi ne aducem aminte, dar o consemnează și memoria instituțională, și cum, în primele săptămâni, bloca accesul la întrevederile de la Cotroceni doctorului Raed Arafat, cel mai înfocat susținător public al carantinei în acele zile de început ale pandemiei).

Astfel, din 14 până la 28 aprilie 2020, am avut declarații de presă despre pandemie, cu prezența faraonică a președintelui și tot tacâmul, în zilele de 14, 15, 16, 17, 21, 22, 23, 24, 27 și 28 aprilie 2020. Zilele fără declarații de presă din înșiruire sunt, firește, cele de sâmbătă și duminică, dar și o zi de luni (deh, weekend prelungit!), când, știm cu toții, COVID-ul o lasă și el mai moale, așa, ca de final de săptămână lucrătoare.

Pe lângă toate acestea, devine aproape banal un fapt care, într-o țară dezvoltată cu respect pentru pluralism și cetățean, ar fi fost prilej de cerere a demisiei unui președinte: transformarea Palatului Cotroceni în propria sală personală de festivități, la care Klaus Iohannis face invitații, de Ziua Națională, după bunul plac, și nu după nivelul de reprezentativitate politică din Parlament.

Vor trece decenii la rând, poate, până când România va recupera regresul pe care l-a înregistrat în mandatele lui Klaus Iohannis căci reabilitarea celor fărădelege îi face și mai feroce în nelegiuirea lor, dar și mai greu de îngenunchiat a doua oară.

Curaj, Cristi Danileț! Și curaj tuturor celor care ați avut demnitatea să luptați, și cu câte sacrificii!, cu mafia care siluiește această țară! Găsiți în voi puterea să luptați din nou căci vremea lor a revenit!

Scriitorul Radu Paraschivescu – parafrază după Eminescu: „Justiţia – o frază de dânşii inventată”. CSM îl exclude pe Cristi Danileţ din magistratură pe temeiuri puerile, pe când la şefia Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor stă Laura Vicol. Prin justiţie bate un vânt puternic, care vicoleşte zăpada.

Loredana Diacu, Epoch Times: Excluderea lui Danilet din magistratura are valoarea unei tepe insangerate infipte in piata publica. Fiind unul dintre cei mai vocali si vizibili magistrati cand a fost vorba de criticat atacurile politicului la adresa Justitiei, prin „executia” lui judecatorilor si procurorilor li se transmite un mesaj clar: Ciocul mic ca va radem si pe voi.
Oribil.

Sintagma „România, stat de drept” nu mai e o glumă proastă, ci una sinistră.

Poate vedem ceva solidaritate in randul breselei. Poate fac un pas in fata vizibil si foarte sonor. Daca-l abandoneaza pe Danilet, se abandoneaza pe ei insisi. Ce sa mai zicem de ideea de Justitie, de oamenii care au iesit ani de zile in strada pentru ea si ei…

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related