CCR schimbă direcția. Pe cine ajută?

Data:

Președintele Nicușor Dan l-a numit la Curtea Constituțională pe profesorul clujean Dacian Cosmin Dragoș, schimbând în acest fel echilibrul Curții.

Teoretic, PSD pierde majoritatea la CCR. Totuși, majoritățile au fost relative, mai ales în ultimii 15 ani, iar cel mai bine s-a văzut în perioada lui Traian Băsescu: fostul președinte a reușit să aibă majoritatea judecătorilor constituționali de partea lui abia spre sfârșitul celui de-al doilea mandat, cu toate acestea, au existat și mai înainte situații în care Curtea a jucat cu el, ceea ce nu a împiedicat suspendarea fostului președinte de două ori (2007 și 2012).

Potrivit Constituției, președintele numește trei dintre cei nouă judecători ai Curții Constituționale a României (CCR), iar Curtea se înnoiește cu o treime din judecătorii ei din 3 în 3 ani: anul acesta, Camera Deputaților l-a ales pe Csaba Asztalos (51 de ani), propus de UDMR, Senatul pe Mihai Busuioc (51 de ani), din partea PSD, iar președintele pe Dacian Cosmin Dragoș (50 de ani), profesor universitar la Cluj, neafiliat politic.

Doi dintre noii judecători, vor fi de partea reformelor: (1) Csaba Asztalos, care a pus pe picioare CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) și care și-a dovedit echilibrul în fruntea acestei instituții; (2) profesorul Dacian Cosmin Dragoș, care și-a dat demisia din funcția de președinte al Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, după ce această instituție a stabilit, în ciuda evidențelor, că fostul ministru liberal de Interne, Lucian Bode nu și-a plagiat lucrarea de doctorat. Această decizie venea în contradicție cu verdictul Universității Babeș-Bolyai.

De aceeași parte a reformei se află (1) Simina Tănăsescu, profesoară de drept constituțional la Universitatea București, numită de fostul președinte Klaus Iohannis la CCR, (2) fosta senatoare liberală Iulia Scântei, aleasă de Senat și (3) Mihaela Ciochină, fostă consilieră prezidențială, numită tot de Iohannis.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Primarul Chișinăului, Ion Ceban, are interdicție să intre în România și în tot spațiul Schengen. MAE: Decizie „din motive ce țin de considerente de siguranță națională”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Curtea Constituțională a României / Facebook)

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related