Ce este sindromul de intestin permeabil și ce trebuie să știi despre acesta?

Data:

spot_img

Ce este sindromul de intestin permeabil și ce trebuie să știi despre acesta? Ai auzit vreodată de sindromul de intestin permeabil?

Această afecțiune, care afectează bariera intestinală, poate avea implicații semnificative asupra sănătății generale. În rândurile următoare, vom analiza ce înseamnă sindromul de intestin permeabil, cum se manifestă și ce implică tratamentul.

Ce este sindromul de intestin permeabil?

Sindromul de intestin permeabil sau permeabilitatea intestinală crescută se caracterizează printr-o alterare a barierei intestinale, care permite trecerea unor molecule și bacterii din intestin în sânge [1]-[2]. În mod normal, această barieră este foarte selectivă, permițând doar nutrienților esențiali să treacă în circulația sangvină. Când această barieră este compromisă, substanțele nedorite pot pătrunde în sânge, declanșând răspunsuri imune și inflamații care pot afecta sănătatea generală.

Citește și: Hotelurile din Mamaia Nord au fost supraînălțate ilegal cu 20%, lângă plajele extinse cu fonduri de un miliard de euro

Permeabilitatea crescută a intestinului poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv inflamații cronice, malnutriție și boli autoimune. De exemplu, toxinele și bacteriile care pătrund în sânge pot provoca reacții imune exagerate, contribuind la dezvoltarea unor afecțiuni autoimune precum boala celiacă sau diabetul de tip 1. Inflamația cronică rezultată poate afecta diverse sisteme ale corpului, inclusiv sistemul nervos, ceea ce poate duce la simptome precum oboseala cronică și depresia.

Consultarea unui medic gastroenterolog sau de medicină internă este importantă pentru a stabili un plan de tratament adecvat și personalizat.

Din ce cauze apare?

Sindromul de intestin permeabil, o afecțiune tot mai des întâlnită în prezent, poate avea numeroase cauze [3]:

  • un prim factor care contribuie la apariția acestui sindrom sunt factorii de mediu. Alimentația necorespunzătoare, bogată în zaharuri rafinate, grăsimi trans și alimente procesate poate duce la deteriorarea mucoasei intestinale. Consumul excesiv de alcool, utilizarea îndelungată de antibiotice sau expunerea la toxine pot avea același efect;
  • un alt factor de risc este reprezentat de stresul cronic. Acesta poate declanșa o reacție inflamatorie în corp, care poate afecta mucoasa intestinală, crescând astfel permeabilitatea ei;
  • dezechilibrul florei intestinale este un alt factor care poate contribui la apariția sindromului de intestin permeabil. Disbioza, adică prezența anormală a bacteriilor în intestin, poate afecta negativ integritatea peretelui intestinal;
  • factorii genetici pot juca un rol în dezvoltarea acestui sindrom. Anumite persoane pot avea o predispoziție genetică pentru dezvoltarea sindromului de intestin permeabil, în special dacă există un istoric familial de boli autoimune.

Cum se manifestă?

Manifestările sindromului de intestin permeabil variază în funcție de individ, însă există o serie de simptome comune care pot indica prezența acestei afecțiuni [3]:

  • la nivelul sistemului digestiv, pacienții pot experimenta balonare, diaree, constipație, gaze excesive și dureri abdominale;
  • sindromul de intestin permeabil poate provoca și o serie de probleme la nivelul pielii. Erupțiile cutanate, eczemele, acneea sau psoriazisul pot fi simptome ale acestei afecțiuni, deoarece substanțele toxice din intestin ajung în circulația sanguină și pot afecta alte organe și sisteme ale corpului;
  • simptomele sistemice sunt comune la pacienții cu sindrom de intestin permeabil. Ele pot include oboseala cronică, migrenele, durerile musculare și articulare;
  • în ceea ce privește funcția cerebrală, sindromul de intestin permeabil poate avea un impact major. Persoanele cu această afecțiune pot avea probleme de concentrare și pot suferi de depresie sau anxietate. Aceste simptome sunt cauzate de faptul că intestinele și creierul sunt strâns legate, iar inflamația și dezechilibrul intestinal pot influența starea de spirit și funcționarea creierului.

Cum se diagnostichează?

Diagnosticarea sindromului de intestin permeabil implică o serie de teste complexe pentru a evalua starea barierei intestinale. Medicul poate solicita teste de sânge pentru a detecta anomalii care ar putea indica prezența acestui sindrom. Unele teste pe fecale pot fi utilizate pentru a identifica prezenta microorganismelor dăunătoare in intestin.

Interpretarea corectă a rezultatelor acestor teste necesită expertiza unui medic specializat. Medicul va analiza rezultatele în contextul simptomelor pacientului, istoricului medical și altor teste efectuate.

Cu cât boala este identificată mai devreme, cu atât este mai probabil ca pacientul să răspundă bine la tratament și să evite complicațiile pe termen lung. 

În ce constă tratamentul?

Tratamentul sindromului de intestin permeabil variază în funcție de simptomele și severitatea fiecărui caz, incluzând modificări dietetice, medicamente și suplimente, la recomandarea medicului. Este recomandat să se adopte o dietă care evită alimentele ce pot provoca inflamații sau crește permeabilitatea intestinului, cum ar fi produsele procesate, grâul, lactatele și zahărul. Introducerea în dietă a alimentelor care susțin sănătatea intestinală, cum ar fi legumele cu frunze verzi, alimentele fermentate precum iaurtul și kimchi și alimentele bogate în fibre, poate fi foarte benefică.

Probioticele și prebioticele joacă un rol-cheie în menținerea sănătății intestinale, ajutând la restabilirea echilibrului florei intestinale. Enzimele digestive pot contribui la procesarea alimentelor și la reducerea inflamației. Medicul poate prescrie medicamente pentru a diminua inflamația sau pentru a trata alte afecțiuni care pot agrava sindromul de intestin permeabil. 

Disclaimer: Acest articol este strict informativ și nu trebuie utilizat ca substitut pentru consultul medical. Pentru sfaturi și tratamente personalizate, îți recomandăm să consulți un medic gastroenterolog sau de medicină internă.

Bibliografie: 

1. McMillen, Matt. “Leaky Gut Syndrome: What Is It?” WebMD, WebMD, 12 July 2011, www.webmd.com/digestive-disorders/features/leaky-gut-syndrome;

2. Campos, Marcelo. “Leaky Gut: What Is It, and What Does It Mean for You? – Harvard Health Blog.” Harvard Health Blog, 22 Sept. 2017, www.health.harvard.edu/blog/leaky-gut-what-is-it-and-what-does-it-mean-for-you-2017092212451.

3. Eske, Jamie. “Leaky Gut Syndrome: What It Is, Symptoms, and Treatments.” Www.medicalnewstoday.com, 21 Aug. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/326117.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: Shutterstock)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum te poate ajuta o agenție SEO?

O agenție SEO joacă un rol esențial în succesul...

Secretul unui ten sănătos și strălucitor

Îngrijirea tenului este un pas esențial pentru menținerea pielii...

Aurul. Soluția ideală pentru nevoile tale financiare

Într-o lume în continuă schimbare, există momente în care...

Case mai liniștite, vieți mai sănătoase: Importanța izolării fonice în locuințele moderne

Într-o lume tot mai agitată și zgomotoasă, confortul acustic...