Ce fruct exotic a cultivat Brukenthal acum mai bine de 200 de ani în Transilvania

Data:

Alături de colecționarea obiectelor de artă sau carte veche și de cultivarea spiritului, baronul Samuel von Brukenthal a avut o preocupare constantă pentru natură. În anul 1780 a ordonat ca iazurile din jurul orașului Sibiu să fie umplute cu pământ, transformându-se astfel în bogate și înfloritoare grădini de zarzavat și livezi, potrivit Muzeului Național Brukenthal.

„Aproape fiecare familie burgheză din Sibiu deținea propriul spațiu verde în afara zidurilor orașului. În acea vreme se importau din Viena sau München plante, arbuști sau diferiți copaci. Plantele rare constituiau și atunci, ca și acum, o atracție specială.

Încă din 1757, Brukenthal a început cumpărarea de terenuri. În perioada 1770-1802 acesta și-a extins în special proprietatea de la Avrig, cumpărând constant și fânețe și ogoare. La momentul morții sale, suprafața fermei și a reședinței de la Avrig era de aproximativ șapte hectare.

A investit în decursul timpului sume importante de bani, care au făcut ca superba reședință de vară cât și ferma să devină foarte rentabile. Cu o lăptărie, un joagăr și două cârciumi, ferma se putea autofinanța. La Avrig se promovau, prin cercetări ecologice, inovațiile agricole care erau puse într-un context comunitar.

O agricultură performantă era necesară pentru a contribui în mod esențial la creșterea bunăstării din regiune. În consemnările din anul 1788 apar introducerea în regiune a 95 de soiuri de păr, 40 de soiuri de piersic și 17 soiuri de măr. În grădina de zarzavat erau cultivate diferite legume.

Tot în grădina de la Avrig erau cultivate diferite fructe exotice, oranjeria baronului fiind renumită în epocă”, a transmis Muzeul Național Brukenthal.

Citește și: Manipulările pro-ruse care au prins în România. Ce frici sunt alimentate intenționat

Potrivit reprezentanților muzeului sibian, Samuel von Brukenthal a încercat aclimatizarea ananaşilor în Transilvania, însă nu a fost singurul din Europa care a început cultivarea acestui fruct.

„Ca fructe tropicale exotice, ananasul a câștigat rapid popularitate în Europa. Dar livrarea lor din coloniile de peste mări către statele europene a fost nu numai costisitoare, ci și extrem de lungă. Prin urmare, deja în 1658, a fost cultivat primul fruct european, iar în 1723 a fost construită o seră imensă în Chelsea, Anglia, destinată exclusiv acestei culturi tropicale.

Ananasul a devenit atât de popular și la modă încât imaginea lui a apărut pe portretele regalității, iar conducătorii doreau ca propriile lor „conuri” bizare să fie cultivate în posesiunile lor. De exemplu, este cunoscut un portret cu un ananas al regelui Henric al II-lea; în 1733, un ananas din propria sa seră din Versailles a apărut pe masa lui Ludovic al XV-lea.

Citește și: Cât muncește un parlamentar. Programul pe zile și ore

Și Ecaterina a II-a, până la moartea ei, a primit fructe de la fermele ei din Petersburg. Experimentele de aclimatizare de la Avrig, din Transilvania, a copacilor și a altor plante aduse din țări străine făceau în egală măsură parte din conceptul Baronului Brukenthal ca și exotismul renumitei sale sere, în care cultiva ananași. Acest fruct de lux era întruchiparea bunului gust și a plăcerilor culinare rafinate.

Chiar dacă se afla la marginea Imperiului, Transilvania devine în timpul Baronului Samuel von Brukenthal parte integrantă a procesului internațional de modernizare”, a explicat managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Constantin Chituţă.

Actualul manager a inițiat proiectul “Ce a făcut cu adevărat Samuel von Brukenthal”, care își propune să prezinte informaţii despre fostul guvernator al Transilvaniei, cu prilejul împlinirii în acest an a 206 ani de la deschiderea Muzeului Naţional Brukenthal şi a 220 de ani de la moartea lui Samuel von Brukenthal.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Parcul Palatului Brukenthal, Avrig. Sursa foto: Muzeul Național Brukenthal)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Aventuri de pescuit cu voblere: capturile anului

Aventuri de pescuit cu voblere: capturile anului

Vrei să cumperi un teren? Asigură-te că faci o investiție inteligentă!

Vrei să cumperi un teren? Asigură-te că faci o investiție inteligentă!

Despachetează ca un profesionist: strategii de organizare în noua casă

Despachetează ca un profesionist: strategii de organizare în noua casă

Codul SWIFT: Element Esențial în Tranzacțiile Bancare Internaționale

Codul SWIFT: Element Esențial în Tranzacțiile Bancare Internaționale