Ce măsuri iau guvernele Europei pentru a reduce facturile la energie și cum se compară cu ajutorul dat de România

Data:

spot_img

Inflația galopantă a declanșat o criză a costului vieții în întreaga Europă, iar guvernele intervin pentru a încerca să protejeze gospodăriile și întreprinderile de creșterea aparent nesfârșită a prețurilor la energie.

Inflația în Europa a sărit la un nou maxim istoric de 9,1% în luna august, alimentată de creșterea costurilor energiei. Nu există niciun semn de ameliorare a crizei energetice în curând, în timp ce Europa se pregătește pentru posibilitatea ca Rusia să își întrerupă complet livrările de gaze naturale ca urmare a sancțiunilor Occidentului.

Euronews.com a realizat o listă cu măsurile pe care guvernele din Europa le aplică pentru a ajuta populația și companiile în această perioadă. 

Cum se compară România cu măsurile propuse sau adoptate de alte țări din Europa. Guvernul a pus în aplicare un sistem de plafonare a facturilor la gaze și electricitate pentru gospodării și alți utilizatori până la anumite niveluri de consum lunar. Prețurile pentru populație rămân plafonate la gaze și energie electrică. În schimb, IMM-urile, firmele din industria alimentară și instituțiile publice vor plăti un preț plafonat doar pentru 85% din consumul de energie electrică.

În schimb, scad unele praguri de consum la energie electrică. Astfel, cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de 0,68 de lei/kWh. Însă cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 100,01 – 300 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică care va depăși 255 kWh/lună va fi facturat la preț întreg.

Până acum, prețul era plafonat la 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub 100 KWh și la 0,8 lei/kWh pentru consum lunar între 100 și 300 kWh. Acum, prețul va fi plafonat în continuare la 0,68 lei pentru consum lunar sub 100 KWh, dar plafonul de 0,8 lei/kWh va fi aplicabil doar celor cu un consum lunar între 100 și 255 kWh.

Ordonanța scade de la 250 lei la 150 lei prețul cu care producătorii de gaze sunt obligați să vândă gaze către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, dar numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei.

Ministrul Finanțelor a estimat că impactul bugetar al noii ordonanțe de urgență pe energie este de un miliard de lei pe lună

Marea Britanie

Marea Britanie a plafonat prețul pentru cele mai utilizate contracte de energie pentru uz casnic, dar facturile au crescut în continuare. Pentru majoritatea gospodăriilor britanice, analiștii estimează că facturile la energie electrică vor crește până la aproximativ 3.500 de lire sterline (4.136 de euro) pe an. Cele mai pesimiste previziuni se ridică la 6.000 de lire sterline (7.090 euro) pe an.

Un studiu realizat de Universitatea din York prevede că peste jumătate dintre gospodăriile britanice vor fi afectate de creșterea prețului la combustibil până în ianuarie 2023.

Liz Truss, noul premierul Marii Britanii, a anunțat săptămâna aceasta un pachet de măsuri estimat la 150 de miliarde de lire sterline pentru a proteja Marea Britanie de creșterea prețurilor la energie, dar cu o acoperire de doar șase luni pentru întreprinderi, comparativ cu doi ani pentru gospodării.

Intervenția dramatică a statului a fost însoțită de promisiuni de creștere a producției interne de petrol și gaze – inclusiv a producției de gaze de șist prin fracturare – și de reforme ale pieței energetice.

O „garanție a prețului energiei” va limita facturile medii anuale ale gospodăriilor la 2.500 de lire sterline în următorii doi ani.

Suma maximă pentru consumul tipic de energie al unei gospodării ar fi trebuit să crească anterior la peste 3.500 de lire sterline în octombrie, iar unele proiecții arătau că facturile ar fi depășit 6.000 de lire sterline anul viitor.

Reducerea anunțată în prealabil de 400 de lire sterline pentru facturile de energie va fi păstrată, iar taxele ecologice care costă 150 de lire sterline vor fi eliminate temporar, ceea ce înseamnă că facturile gospodăriilor vor rămâne aproximativ la nivelul lor actual de 1.971 de lire sterline.

Întreprinderile și organismele din sectorul public, cum ar fi școlile, vor primi un „sprijin echivalent” cu cel acordat gospodăriilor – dar numai pentru șase luni.

După cele șase luni, Truss a declarat că sprijinul continuu se va concentra pe „industriile vulnerabile”. O analiză va decide care întreprinderi ar trebui să fie vizate. Este probabil ca această revizuire să fie foarte controversată

Guvernul a promis la începutul acestui an o reducere de 400 de lire sterline (473 de euro) la facturile de energie pentru fiecare gospodărie, care fie va fi plătită direct în conturile care au o plată automată stabilită către furnizorul de energie, fie va putea fi solicitată separat de către familii.

Gospodăriile care se luptă deja să se descurce și care au primit deja ajutoare guvernamentale vor primi, de asemenea, o plată unică pentru „costul vieții” de 650 de lire sterline (768 de euro), pe lângă reducerea de 400 de lire sterline, iar pensionarii vor primi o plată suplimentară de 300 de lire sterline (355 de euro) în această iarnă.

De asemenea, persoanele cu dizabilități vor primi o plată de 150 de lire sterline (177 de euro) pentru a acoperi creșterea costului vieții.

Italia

Italia a aprobat la începutul lunii august un nou pachet de ajutoare în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro pentru a proteja firmele și familiile de creșterea bruscă a costurilor energiei și a prețurilor de consum. Acest ajutor se adaugă la cele aproximativ 35 de miliarde de euro prevăzute în buget din ianuarie pentru a combate criza costului vieții.

Un proiect consultat de Reuters arată că guvernul ar urma să extindă un bonus de 200 de euro plătit în iulie italienilor cu venituri mici și medii care nu l-au primit anterior.

Italia și-a anunțat, de asemenea, intenția de a taxa companiile care profită de pe urma creșterii prețurilor la energie și promovează un plafon pentru prețul gazelor la nivel european pentru a contribui la limitarea vârfurilor de preț.

Spania

La fel ca Italia, Spania a decis să impoziteze companiile energetice care profită de creșterea prețurilor la energie și să folosească banii obținuți pentru a-i ajuta pe cetățenii săi să plătească facturile.

Madridul a redus deja taxa pe valoarea adăugată (TVA) la facturile de energie de la 21% la 10%, reducând totodată o taxă existentă pe electricitate de la 7% la 0,5%.

La fel ca Portugalia, Spania aplică în prezent un plafon de un an pentru prețurile la gaze, convenit de Comisia Europeană, care asigură că acestea rămân mai mici decât o medie de 50 de euro pe megawatt-oră. Analiza completă poate fi citită în ECONOMEDIA.RO.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Economedia.ro
Economedia.ro
Economedia este site de știri și analize economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Călin Georgescu, soții Sechilă și Preasfințitul Teodosie – sfânta prietenie națională

Pe candidatul la prezidențiale Călin Georgescu, aghiotantul acestuia Eugen...

Luptăm pentru libertatea noastră sau ne lăsăm cuceriți?

M-am născut într-o Românie liberă, în anul 1991. În...