Ce sunt armele nucleare tactice, cu care ne amenință Rusia? Ar trebui să ne îngrijorăm?

Data:

spot_img

Rachetele nucleare tactice au apărut pe scena internațională, după ce președintele rus Vladimir Putin, care se confruntă cu pierderi pe câmpul de luptă în estul Ucrainei, a amenințat că Rusia „va folosi toate sistemele de arme disponibile” dacă integritatea teritorială a Rusiei este amenințată.

Putin a caracterizat războiul din Ucraina drept o bătălie existențială împotriva Occidentului, pe care îl acuză că vrea să slăbească, să dezbine și să distrugă Rusia.

Președintele american Joe Biden a criticat amenințările nucleare deschise ale lui Putin împotriva Europei. Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a minimizat amenințarea, spunând că Putin „știe foarte bine că un război nuclear nu trebuie purtat niciodată și nu poate fi câștigat”.

Nu este prima dată când Putin invocă arme nucleare în încercarea de a descuraja NATO.

Unele arme nucleare tactice pot face distrugeri mari

Publicația The Conversation a publicat o analiză realizată de Nina Srinivasan Rathbun, profesor de Relații Internaționale la Colegiul de Litere, Arte și Științe USC Dornsife din California.

Nina Srinivasan Rathbun este expert în domeniul securității internaționale și, timp de două decenii, a făcut studii cu privire la reducerea armamentului nuclear, a neproliferării acestora și despre teoria semnalizării costisitoare aplicată relațiilor internaționale.

„Arsenalul mare de arme nucleare tactice al Rusiei, care nu sunt guvernate de tratate internaționale, și doctrina lui Putin de a amenința cu folosirea lor au ridicat tensiuni, dar armele nucleare tactice nu sunt pur și simplu un alt tip de armă pe câmpul de luptă”, arată Nina Srinivasan Rathbun.

Armele nucleare tactice, uneori numite sau arme nucleare nestrategice, au fost concepute pentru a fi folosite pe câmpul de luptă – de exemplu, pentru a contracara forțele convenționale copleșitoare, cum ar fi formațiuni mari de infanterie și vehicule de asalt. Sunt mai mici decât armele nucleare strategice, cum ar fi focoasele purtate pe rachete balistice intercontinentale.

În timp ce experții nu sunt de acord cu privire la definițiile precise ale armelor nucleare tactice, ce au acestea în comun sunt, totuși, randamentele explozive mai mici, măsurate în kilotone, și vehiculele de livrare cu rază mai mică de acțiune.

Armele nucleare tactice variază în randamente de la fracțiuni de 1 kilotonă până la aproximativ 50 de kilotone, în comparație cu armele nucleare strategice, care au randamente care variază de la aproximativ 100 de kilotone până la peste o megatonă, deși în timpul Războiului Rece au fost dezvoltate focoase mult mai puternice, arată Nina Srinivasan Rathbun.

Ca referință, bomba atomică aruncată pe Hiroshima avea 15 kilotone, așa că unele arme nucleare tactice sunt capabile să provoace distrugeri pe scară largă.

Cea mai mare bombă convențională pe care SUA a folosit-o, numită Mother of All Bombs sau MOAB, are un randament de 0,011 kilotone.

Citește și: Comisia Europeană: România nu primește banii din PNRR, dacă nu modificați Legea Avertizorului

SUA și-au redus numărul de arme nucleare tactice

Sistemele de livrare pentru arme nucleare tactice tind, de asemenea, să aibă o rază de acțiune mai scurtă, de obicei sub 500 de kilometri, în comparație cu armele nucleare strategice, care sunt de obicei concepute pentru a traversa continentele.

Deoarece forța explozivă a armelor nucleare cu randament redus nu este cu mult mai mare decât cea a armelor convenționale din ce în ce mai puternice, armata americană și-a redus dependența de acestea.

Majoritatea stocurilor rămase, aproximativ 150 de bombe gravitaționale B61, sunt desfășurate în Europa.

Regatul Unit și Franța și-au eliminat complet stocurile tactice.

Nina Srinivasan Rathbun

Pakistan, China, India, Israel și Coreea de Nord au toate mai multe tipuri de arme nucleare tactice.

Rusia a păstrat mai multe arme nucleare tactice, aproximativ 2.000, și s-a bazat mai mult pe acestea în strategia sa nucleară decât SUA, în principal datorită armelor și capacităților convenționale mai puțin avansate ale armatei rusești, potrivit The Conversation.

Armele nucleare tactice ale Rusiei pot fi desfășurate de nave, avioane și forțe terestre. Majoritatea sunt desfășurate pe rachete aer-sol, rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, bombe gravitaționale și încărcături de adâncime livrate de bombardiere cu rază medie și tactice sau torpile navale antinavă și antisubmarin.

Aceste rachete sunt păstrate în mare parte în rezervă în depozitele centrale din Rusia.

Rusia și-a actualizat sistemele de livrare pentru a putea transporta bombe nucleare sau convenționale. Există o îngrijorare sporită cu privire la aceste sisteme de livrare cu dublă capacitate, deoarece Rusia a folosit multe dintre cele pentru rachete cu rază scurtă de acțiune, în special Iskander-M, pentru a bombarda Ucraina.

Armele nucleare tactice sunt substanțial mai distructive decât variantele lor convenționale, chiar și la aceeași energie explozivă. Exploziile nucleare sunt mai puternice cu factori de 10 până la 100 de milioane decât cele chimice și lasă radiații mortale care ar contamina aerul, solul, apa și proviziile de hrană, similar cu topirea dezastruoasă a reactorului nuclear de la Cernobîl din 1986, arată Nina Srinivasan Rathbun, expert în domeniul securității internaționale.

Site-ul de simulare interactiv NUKEMAP, creat de Alex Wellerstein, descrie efectele multiple ale exploziilor nucleare la diferite randamente.

Citește și: VIDEO Gaura din barajul de la Roșia Montană, evaluată cu o creangă

Poate orice arma nucleară să fie tactică?

Spre deosebire de armele nucleare strategice, armele tactice nu sunt concentrate pe distrugerea reciprocă, prin represalii copleșitoare, sau pe descurajarea dată de umbrela nucleară menită a proteja aliații.

De altfel, armele nucleare tactice nu au fost incluse în acordurile de control al armamentului, în schimb, armele cu rază medie de acțiune au fost incluse în tratatul acum dispărut privind forțele nucleare cu rază intermediară (1987-2018), care a redus armele nucleare în Europa.

Atât SUA, cât și Rusia și-au redus arsenalele nucleare totale de la aproximativ 19.000, respectiv, 35.000, la sfârșitul Războiului Rece ,la aproximativ 3.700 și 4.480 în ianuarie 2022. Reticența Rusiei de a negocia asupra eforturilor sale nucleare nestrategice a blocat alte controale privind armele nucleare.

Întrebarea fundamentală este dacă armele nucleare tactice sunt mai „utilizabile” și, prin urmare, ar putea o țară care le deține să declanșeze un război nuclear la scară largă.

„Dezvoltarea lor a făcut parte dintr-un efort de a depăși conceptul conform căruia, din moment ce atacurile nucleare la scară largă sunt considerate de neconceput, armele nucleare strategice își pierd valoarea de descurajare a războiului dintre superputeri.

Așa că e mai probabil ca puterile nucleare să folosească arme tactice și, în teorie, să își crească capacitatea de descurajarea nucleară a unor atacuri din partea celorlalte națiuni”, a explicat expertul în domeniul securității internaționale.

Mattis: Orice armă nucleară e o schimbare strategică

Cu toate acestea, orice utilizare a armelor nucleare tactice ar invoca strategii nucleare defensive. De fapt, fostul secretar al Apărării al SUA, James Mattis, a declarat îîn 2018: „Nu cred că există o armă nucleară tactică. Orice utilizare a armelor nucleare în orice moment este o schimbare strategică.”

SUA au criticat strategia nucleară a Rusiei de escaladare până la de-escaladare, în care armele nucleare tactice ar putea fi folosite pentru a descuraja extinderea războiului pentru a include NATO.

Nina Srinivasan Rathbun

Deși există un dezacord între experți, strategiile nucleare rusești și americane se concentrează pe descurajare și, prin urmare, implică atacuri nucleare de represalii la scară largă în fața oricărei prime utilizări a armelor nucleare, afirmă experta în domeniul securității internaționale.

„Aceasta înseamnă că amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare ca un factor de descurajare a războiului convențional amenință cu o acțiune care, conform doctrinei războiului nuclear, ar invita la o lovitură nucleară de represalii dacă vizează SUA sau NATO”, arată Nina Srinivasan Rathbun.

Citește și: Jurnalistul brăilean Alin Cristea a învins DIICOT. Ziaristul îl acuză pe procurorul de caz de abuz

Nuclear și Ucraina

„Cred că utilizarea de către Rusia a armelor nucleare tactice în Ucraina nu ar atinge niciun obiectiv militar. Ar contamina teritoriul pe care Rusia îl revendică ca parte a imperiului său istoric și ar putea să afecteze cu radiații chiar Rusia. Ar crește probabilitatea unei intervenții directe a NATO și ar distruge imaginea Rusiei în lume.

Putin își propune să descurajeze succesele militare continue ale Ucrainei prin anexarea preventivă a regiunilor din estul țării, după organizarea de referendumuri, și pentru a putea apoi să declare că Rusia va folosi arme nucleare pentru a apăra noul teritoriu, ca și cum existența statului rus ar fi amenințată.

Dar cred că această afirmație extinde strategia nucleară a Rusiei dincolo de orice rațiune”, este concluzia Ninei Srinivasan Rathbun, profesor de Relații Internaționale la Colegiul de Litere, Arte și Științe USC Dornsife din California.

Putin a susținut în mod explicit că amenințarea sa de a folosi arme nucleare tactice nu este o cacealma tocmai pentru că, din punct de vedere strategic, folosirea lor nu este credibilă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Așa-numitele arme nucleare tactice pot fi lansate pe sisteme mobile de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi „Iskander” prezentat aici. Credit: Pavel Sarychev/Alamy Stock Photo

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
2 COMENTARII
  1. O lovitura nucleara fie ea si tactica nu va impresiona pe nimeni daca ea este executata undeva in Marea neagra , pe insula Serpilor , sau asupra unor teritorii din Ucraina ce au devenit nelocuite sau putin locuite ca efect al razboiului .O lovitura nucleara de acest fel nu poate fi directionata nici in perimetrul in care se desfasoara lupte asa numitele cindva „ la baioneta ”. Omori si distrugi dusmanul dar si pe ai tai . Atunci unde poti lovi ? Tarile NATO nu le poti lovi riscul este prea mare si el implica un raspuns dincolo de simetria ce este acceptata deocamdata de mai toate tarile din Occident .Ucrainienii produc insa surprize dupa surprize si rusii se retrag din fata trupelor ucrainiene mai mult de frica decit de nevoia de a para loviturile ucrainienilor .Singura solutie valabila este cresterea sanctiunilor si oferirea de armament de ultima generatie proportional pe masura ce toate armele de sorginte sovietica sunt distruse .Putin nu are unde lovi Ucraina cu armele sale nucleare fara a ramane in istoria lumii drept cel mai mare asasin al tuturor timpurilor si fara sa isi distruga propria tara si propriul lui popor .Presedintele Macron are inca o data dreptate .Distrugeti economia Rusiei si maximizati efectul produs de sanctiuni .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rusia și-a doborât singură o dronă în Donețk | Aktual24

Rusia pierde o dronă stealth S-70 Okhotnik, doborâtă de...

Turcia ar putea deveni un partener economic cheie pentru UE, dacă își îmbunătățește statul de drept

Turcia poate deveni un partener economic esențial pentru Uniunea...